Pe aripile crizei financiare

Criza financiara din anul 1930 are sanse mici sa se repete in anii care vor urma.
16.12.2008
Pe aripile crizei financiare
Pe aripile crizei financiare

Stiri despre falimente, despre prabusirea bursei, despre infuzii de capital. E imposibil sa nu le auzi macar o data pe zi. Solutiile care ni se ofera: nu intrati in panica, tineti-va banii totusi in banci si asteptati. Dupa ce ne scufundam, iesim sigur la suprafata. Americanii insa, mai practici, au creat inclusiv un manual al vietii de zi cu zi pe fondul crizei financiare. Ei mizeaza pe o camara plina, pe tehnici de relaxare gratis, pe haine la reduceri si pe „ideile bunicii“ (idei probate inclusiv in timpul crizei financiare din anii ’30).

Cel mai probabil, in ultimele 2 luni ai fost asaltata, din toate partile, cu noutati despre criza. E important sa fii informata tot timpul, insa… Rabdarea si calmul sunt singurele care te plaseaza in tabara castigatorilor.

Daca iti tresare inima la fiecare stire, nu faci decat sa te epuizezi psihic, iar cand emotiile te conduc, de cele mai multe ori, deciziile sunt total gresite. Inainte insa de a vedea impreuna care sunt cele mai bune si mai ieftine solutii in astfel de perioade, hai sa ne facem putin lectiile la istorie! Criza din 1930 este un exemplu de scenariu. Iata cateva informatii despre ea!

Anul dezastrului: 1930

Marele crah financiar din anul 1930 a aparut ca o consecinta directa a Primului Razboi Mondial. Multe dintre cele mai puternice state ale lumii aveau datorii enorme si se imprumutau in SUA. Atat marii jucatori de pe piata financiara, cat si oamenii obisnuiti cumparau masiv actiuni la bursa. In septembrie 1929, preturile actiunilor au inceput sa scada, iar pe 24 octombrie, 12 milioane de actiuni erau puse in vanzare.

Incepuse isteria: oamenii voiau sa vanda, iar valoarea actiunilor cadea catastrofal. Prabusirea bursei a durat o luna. Ulterior, americanii nu s-au redresat, ci a urmat „marea depresiune”, adica scaderea dramatica a preturilor pe fondul prabusirii actiunilor. Urmarea? Unul din 3 americani era somer. In primele luni ale anului 1930, 744 de banci au dat faliment, iar deponentii au pierdut 140 de miliarde de dolari.

Cum s-a tradus dezastrul in viata de zi cu zi? Marea majoritate nu avea ce sa manance. In plus, multi au ramas pe drumuri cu intreaga familie. Si in Romania s-a simtit aceasta criza si, probabil, mai aveti bunici in viata care sa va povesteasca cum au mancat in timpul „foametei”… iarba.

Ce sanse sunt sa retraim aceasta poveste? Mici, spun specialistii. Americanii insa deja au creat manualul supravietuirii. Pare fantezist si poate starni zambete, dar…

Avem sanse mici sa retraim criza din 1930, spun specialistii. Americanii insa au creat deja manualul supravietuirii.

Depozitele din camara

Chiar daca in Romania situatia nu este tragica, trebuie sa ai, simultan, doua lucruri in minte: economiseste bani albi pentru zile negre si redu consumul actual pe toate planurile. In al doilea rand, fa provizii de alimente neperisabile. In perioada de dupa 1930, inclusiv marii bogatasi isi cultivau singuri legume in gradina propriilor castele de teama foametei.

Tu ai putea sa iti amenajezi inteligent o camara. Din ea nu ar trebui sa lipseasca, spun inclusiv americanii, legume si fructe uscate, orez, malai, faina, fasole si cele mai diverse conserve. Chiar daca evolutia pietii nu va fi tragica, macar ai o siguranta.

Apropo, Silviu Prigoana are un adevarat buncar la casa lui din Pipera unde depoziteaza toate alimentele posibile, indiferent de trend-ul pietii. De ce? „De frica sa nu mor de foame”, recunostea el intr-un interviu. Iar aceasta obisnuinta o are inclusiv Bill Gates, asa ca depozitele de alimente nu sunt o exagerare.

Putina lavanda

In orice perioada de criza, este vital de asemenea sa ai grija de tine si sa fii calma. Si chiar daca nu stai bine cu banii, exista alternative ieftine de relaxare. Americanii au si venit cu ideea care poate parea naiva: Ti-ai pierdut banii depozitati pentru pensie? E trist, dar ca sa nu ai insomnii sau, si mai rau, ganduri negre, in fiecare seara iti pui pe perna ulei de lavanda si dormi in acel miros.

E cel mai puternic antidot natural impotriva stresului, se cumpara din magazinele naturiste si costa (in Romania) mai putin de 5 lei. O alta metoda de relaxare buna (si gratis) e sa stai pe podea intinsa si sa iti relaxezi toti muschii.

Psihologii propun o metoda veche. Iti spui in minte: „Am ochii grei, grei, ca de plumb, am nasul greu, greu, ca de plumb” si tot asa pana enumere toate organele vitale. In felul acesta, relaxarea e involuntara.

Foto: SHUTTERSTOCK, RED DOT, HEPTA

Endorfine ieftine

Poate pana acum erai obisnuita cu o sala de sport draguta. Daca tot iti reduci cheltuielile si o tai de pe lista, consoleaza-te cu ideea ca jogging-ul prin parc face toti banii, ca si mersul pe bicicleta in aer liber. O ora de jogging arde 600 de calorii, o ora de mers pe bicicleta 1.200 de calorii. In plus, te mentin intr-o forma excelenta. Acest tip de miscare elibereaza din belsug endorfine, adica hormonii fericirii.

Nu uita de cosmetica!

Americanii, spre exemplu, si-au orientat in ultimul an atentia spre hainele la reduceri, iar vanzarile la acest capitol chiar au crescut cu 6%. Si retetele cosmetice de la bunica au mare cautare, chiar daca industria cosmetica americana e cea mai mare din lume.

Solutiile? Masti cu argila (la noi, o cutie cu 12 pachetele costa in jur de 7 lei), iar apoi, pe post de crema cativa stropi de ulei plus cativa stropi de lamaie. Combinatia face un ten de vis. Chiar daca aceste scenarii par „de poveste” pentru Romania si prezentul imediat, americanii nu mai zambesc cand vine vorba de alternative mega-ieftine.

Fa mici provizii de alimente, indiferent de mersul pietii financiare! Pana si Bill Gates considera perfect normal sa aiba o camara bine pusa la punct.

Poveste de criza: Casuta de 3 lei

Pe o piata volatila, adica piata caracteristica intr-o criza financiara, exista noi oportunitati de investitii. Din acest motiv, in situatia de precriza in care ne aflam noi, economisirea ne-ar putea oferi niste scenarii incredibile.

Imagineaza-ti ca, de ani buni, iti strangi avansul pentru o casa. Acum nu mai ai nici o sansa de a contracta un imprumut, dar ai ceva bani cash. Decat sa iti faci ganduri negre, ia in calcul o posibilitate: avansul tau pentru locuinta mult visata s-ar putea sa insemne chiar o locuinta.

La nivel macroeconomic, nu e deloc bine sa ajungem in aceasta situatie, dar pentru interesul personal si 100% egoist ar putea fi o oarece poveste simpatica.

Citeste si Reguli de supravietuire in criza financiara
                  Flash Man

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Groza
Andreea Groza

Mă întâlnesc în fiecare zi cu doctori. Pentru cei mai mulţi pământeni, care nu sunt ipohondri, probabil, acest comportament pare ciudat.
Dar socializăm în cadrul unor interviuri în care noi, echipa, încercăm să aflăm poveşti scurte şi concise despre cum putem să funcţionăm ... citește mai mult

De Craciun, cauta-ti prietenii!
De Craciun, cauta-ti prietenii!
Recomandare video
Colonoscopia: ce este și când se face?