Depresia după naștere. De ce apare, cum se manifestă şi cum o putem învinge?

  • Publicat:
  • Actualizat:
Depresia după naștere. De ce apare, cum se manifestă şi cum o putem învinge?
5 semne și simptome ale depresiei post partum

Depresia după naștere este o condiţie medicală care afectează până la 15% dintre femei în primul an de la naştere. Simptomele depresiei postpartum vin pe nepregătite, majoritatea proaspetelor mămici aşteptându-se să fie bucuroase după naştere, nu triste.

Această afecţiune este un dezechilibru chimic tratabil, la fel ca şi depresia clinică. O parte a femeilor, cât şi a bărbaţilor trec prin momente de tristeţe după naşterea copilului, iar modul în care li se schimbă viaţa nu face acele momente mai uşor de suportat.

Depresia după naștere: cum se manifestă?

Printre simptomele pe care trebuie să le aveţi în vedere după naştere, putem enumera anxietatea şi sentimentul de oboseală continuă, insomniile şi incapacitatea de a adormi înapoi odată ce v-aţi trezit, pierderea sau câştigarea neplanificată în greutate, grijă exagerată de a nu vă răni sau de a nu răni copilul, lipsa interesului faţă de activităţile ce obişnuiau să vă facă plăcere.

Lipsa apetitului, oboseala ce apare chiar şi după somn, lipsa încrederii şi îngrijorarea excesivă, confuzia şi lipsa generală a energiei sunt simptome care arată instalarea depresiei postnatale.

Orice stare neplăcută care durează mai mult de două săptămâni este una anormală. Persoanele care nu suferă de depresie găsesc moduri de a recupera lipsa somnului, spune dr. Bobbie Posmontier, profesor la Drexel University din Philadelphia.

Este important să se facă diferenţa dintre depresia postnatală şi schimbările bruşte de dispoziţie care pot fi considerate normale în anumite limite. Tristeţea ce apare la încheierea sarcinii dispare de obicei după aproximativ 10 zile, însă în cazul în care aceasta continuă sau simptomele se agravează, vorbim despre depresia postnatală.

Din ce cauze apare depresia după naștere?

Există o serie de factori care pot creşte riscul de a avea depresie postpartum. Dacă femeia a suferit de depresie înainte de a rămâne însărcinată, sunt şanse mari ca depresia să revină odată cu naşterea. Şi în timpul sarcinii pot apărea semne care arată o eventuală depresie: anxietatea sau stările de tristeţe ce apar în al doilea sau cel de-al treilea trimestru sunt factori de risc ai depresiei postnatale.

De asemenea, şi persoanele care au suferit de depresie postpartum după sarcinile anterioare sunt predispuse acestui dezechilibru. Factori precum lipsa sprijinului din partea partenerului şi a familiei, îmbolnăvirea bebeluşului, stresul cauzat de aspectul financiar şi orice alt tip de problemă personală pot duce la agravarea depresiei.

Cum să treci cu bine peste depresia postnatală?

Persoanele care suferă de depresie postnatală trebuie să ştie că aceasta se poate trata cu ajutorul medicamentelor, dar şi prin consiliere. În cazurile în care depresia nu se manifestă într-un mod foarte puternic, simpla consiliere şi ajutorul din partea familiei poate fi de ajuns pentru a trece mai uşor peste stările depresive.

Consilierea oferă sprijin emoţional atât pentru mamă, cât şi pentru partenerul de viaţă, ajutând la rezolvarea problemelor apărute. De asemenea, un specialist poate prescrie antidepresive care să fie sigure în perioada alăptării.

Importante în tratarea depresiei sunt alimentaţia sănătoasă, somnul şi mişcarea. Încercaţi să nu vă îndepărtaţi de familie sau de partenerul de viaţă, ci să le cereţi ajutorul atunci când aveţi nevoie.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”