Cine se califica drept „nevrotic”?

Toti „nevroticii” au o frica irationala de ceva. La suprafata ar putea parea tipul neinfricat de alpinist. Dedesubt – un papa-lapte.
12.10.2010
Cine se califica drept „nevrotic”?
Cine se califica drept „nevrotic”?

Celebrul psihoterapeut Albert Ellis ne ofera un ghid pentru a reusi sa traim cu un nevrotic.

Frica si anxietatea

Practic, toti „nevroticii” au o frica irationala de ceva. La suprafata ar putea parea tipul neinfricat de alpinist. Dedesubt – un papa-lapte. Mai mult decat orice altceva, se tem de ceea ce gandesc oamenii – sunt terorizati de faptul ca nu vor fi iubiti si aprobati de ceilalti.

Uneori admit cu sinceritate acest lucru. Dar adeseori isi traduc frica de dezaprobare in fobii mai concrete, cum ar fi teama de a merge pe strada sau de a sta inchis in casa. Priveste dincolo de apasarile lor si vei gasi o teama irationala.

Centrarea pe sine si incapacitatea de a iubi

Majoritatea „nevroticilor” au o dorinta infinita de a primi iubire si o disponibilitate infinitezimala de a oferi dragoste. Sunt atat de preocupati de sine si de propriile lor probleme, incat nu mai au nici timpul, nici energia si nici inclinatia de a le pasa cu adevarat de o alta persoana. Deseori se indra­gostesc nebuneste, de obicei alegand obsesiv indivizi de a caror dragoste cred ca au ne­voie.

Dar prezinta o capa­ci­tate scazuta de a le pasa, de a dori sa-i ajute dezinteresat pe ceilalti pentru a obtine propria lor crestere si fericire. O intrebare la care e bine sa-ti raspunzi intr-o astfel de situatie e: „De ce continui sa cer amatorilor perfectiunea?”

Cum sa traim alaturi de un „nevrotic” acasa si la locul de muncade Albert Ellis, Editura Trei, 224 pagini, 29 lei.

 

Andreea Chirila

Andreea Chirilă este absolventă a Facultăţii de Filosofie şi a ocupat timp de 8 ani funcţia de editor coodonator al revistei “Ce se întâmplă, doctore?”. De asemenea, Andreea Chirilă s-a ocupat de rubrica de beauty a revistei, prin pictoriale, articole dedicate tendinţelor din make ... citește mai mult

Dedicatie celor care muncesc ca dementii
Dedicatie celor care muncesc ca dementii
Recomandare video
Un medic avertizează: și vegetarienii pot acumula grăsime în ficat