Vârsta maximă pe care ar putea să o atingă oamenii

Un studiu efectuat recent sugerează că nu putem extinde durata maximă de viaţă dincolo de limitele atinse deja de cei mai bătrâni oameni din lume.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Vârsta maximă pe care ar putea să o atingă oamenii

Un studiu efectuat recent sugerează că nu putem extinde durata maximă de viaţă dincolo de limitele atinse deja de cei mai bătrâni oameni din lume. 

Cea mai bătrână persoană înregistrată vreodată, a cărei vârstă poate fi susţinută de documente oficiale, a fost de 122 de ani, potrivit unui studiu publicat în revista Nature.  Nimeni nu a mai ajuns de atunci la această vârstă.

Vârsta maximă pe care o poate atinge omenirea STUDIU

Profesorul Jan Vijg, unul dintre cercetătorii de la Colegiul de Medicină „Albert Einstein”, a declarat pentru BBC că : „În cazul oamenilor cu vârsta peste 105 ani, progresul făcut este unul destul de mic, ceea ce sugerează că ne apropiem de limita vieţii umane. Pentru prima oară în istorie am reuşit să aflăm ceea ce pare a fi vârsta maximă — această barieră — de circa 115 ani. Este aproape imposibil să treci de ea, ai nevoie de cam 10.000 de lumi ca a noastră ca să dai de un individ care să trăiască până la 125 de ani, deci o şansă foarte mică”.

Speranţa de viată în multe ţări a crescut semnificativ datorită evoluţiei sistemului de sănătate, dezvoltării vaccinurilor şi a tratamentelor inovatoare contra bolilor de inimă sau cancerul. Însă, echipa de cercetători din New York a demonstrat existenţa unei încetiniri a creşterii speranţei de viaţă în cazul centenarilor şi faptul că vârsta maximă a atins o limită în ultimele două deceni.

Noul studiu foloseşte date din Human Mortality Database, ce adună laolaltă statistici din 40 de ţări.

Limita de vârstă la care ar putea ajunge un om este de 115 ani

Studiul arată că oamenii înregistrează o creştere a speranţei medii de viaţă, cu cât sunt născuţi mai recent, dar oamenii cu vârste de peste 100 de ani nu mai înregistrează progrese, indiferent de anul în care s-au născut. Deşi s-a  observat o reducere a ratei mortalităţii la anumite grupuri sociale – copii, femei la naştere şi bătrâni – vârsta maximă de deces nu a crescut.

Cercetătorii au calculate şansele ca o persoană să ajungă la vârsta de 125 de ani sunt mai mici decât una la zeci mii. Aceştia susţin că limita de vârstă la care ar putea ajunge un om este în jur de 115 ani.

Există specialişti care spun că studiul nu a luat în considerare progresul înregistrat în extinderea duratei de viaţă şi a sănătăţii unor anumite animale de laborator printre care cobaii, viermii şi muştele – prin modificări genetice şi alte tehnici. Obiectivul acestor experimente este găsirea unor tratamente care ar putea încetini procesul de îmbătrânire şi la oameni.

Studiile realizate pe centenari au arătat că stilul de viaţă joacă un rol mai important decât materialul genetic în ceea ce priveşte longevitatea. Însă, situaţia se schimbă în cazul persoanelor care trăiesc până la vârsta de 110 ani sau mai mult – genele sunt foarte importante!

“În loc să caute o pastilă magică împotriva îmbătrânirii, oamenii ar trebui să se concentreze pe o dietă echilibrată, mişcare regulată pentru o stare de sănătate bună la o vârstă înaintată”, atrage atenţia Dr. Thomas Perls, profesor la Universitatea Boston.

Citește și: 3 alimente nelipsite din dieta celor mai vârstnice persoane din lume

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”