O astfel de investitie necesita cercetare si planificare financiara, pentru a face cea mai potrivita alegere, in functie de gusturile si bugetul alocat. Din pacate, in ciuda impactului pe care achizitionarea unei masini il are asupra bugetului, o buna parte din cumparatori nu acorda importanta corespunzatoare acestui proces.
Achizitionarea unui automobil poate fi riscanta, deoarece la cumparare pot exista vicii pe care nu le observam si nici vanzatorul nu ne informeaza despre existenta lor, pentru a obtine un pret mai bun pe masina.
In cazul in care doriti sa va achizitionati un autoturism (nou/second hand) din Romania iata cateva intrebari la care experti APC Romania va raspund in vederea usurarii alegerii facute:
Care este primul pas pe care trebuie sa il faceti atunci cand doriti sa va achizitionati un autoturism nou?
Un autoturism nou va costa mai scump, dar va poate oferi si o garantie mai mare. Daca veti opta pentru un autoturism rulat pretul va fi mai mic, devalorizarea in timp fiind mai lenta decat pentru unul nou. Important este sa alegeti autoturismul care se potriveste cel mai bine nevoilor si bugetului propriu. In momentul in care v-ati decis, puteti trece la efectuarea unei cercetari despre tipul de autoturism dorit, optiunile dorite, pretul autoturismului, pretul pentru fiecare optiune suplimentara, precum si despre facilitatile acordate, optiunile de finantare si garantia oferita.
Exista posibilitatea compararii preturilor celor mai bine vandute autoturisme in Europa?
La nivelul Comisiei Europene exista o preocupare in sensul cresterii accesibilitatii consumatorilor la piata interna a automobilelor. In acest sens, Comisia Europeana publica de doua ori pe an tabele comparative de preturi ale celor mai vandute automobile in Europa. Acestea pot fi accesate pe site-ul Comisiei – http://ec.europa.eu/competition/sectors/motor vehicles/prices/report.html.
Tabelele comparative preiau preturile de vanzare, care nu sunt supuse unor conditii speciale sau unor reduceri, recomandate de constructorii de automobile din toate Statele Membre ale Uniunii Europene, in functie de model si mentionand optiunile incluse in pret. Pentru compararea preturilor automobilelor noi, vandute in strainatate, trebuie sa utilizati pretul net, fara TVA (cota difera de la un stat la altul). Pentru informatii privind cotele de TVA (in %) aplicabile in statele membre si in tarile candidate, consultati http://ec.europa.eu/taxation_customs/common/about/welcome/index_en.htm.
Exista recomandari pentru efectuarea unui „test drive”?
Testarea autoturismului este foarte importanta, deoarece va poate ajuta sa aflati multe informatii despre masina: confortul interior, design-ul si complexitatea plansei de bord, comportamentul la drum, antiblocare frane etc. Asadar, nu ezitati sa faceti o programare la „test drive”, pentru a va convinge ca autoturismul ales este cel care corespunde cel mai bine exigentelor. „Test drive-ul” nu va obliga in nici un fel fata de vanzator.
Ce trebuie sa stiti despre taxa pe valoare adaugata (TVA)?
Taxa pe valoare adaugata (TVA) trebuie platita in statul in care automobilul va fi inmatriculat, in principiu in statul de rezidenta. Aveti grija ca pretul platit sa fie fara TVA si precizati de la bun inceput ca automobilul este destinat exportului. In caz contrar, veti plati TVA de doua ori (atat in Romania, cat si in tara unde inmatriculati autoturismul). Daca ati achitat TVA in Romania va trebui sa vi-l recuperati daca faceti dovada inmatricularii autoturismului in tara de resedinta.
Certificatul de inmatriculare/cartea de identitate, daca automobilul a fost deja inmatriculat.
Atestarea ca autoturismul a fost radiat, in cazul unei inmatriculari anterioare; aceasta atestare se prezinta sub forma unui document separat sau a unei stampile in certificatul de inmatriculare/carte de identitate.
Certificatul de Conformitate European (COC – Certificate of Conformity).
Pe lânga aceste documente este bine sa pastrati si alte documente, precum dovada platii sau, daca exista, bonul de comanda.