Românii vor să lucreze de acasă. Aproape jumătate dintre companii intenţionează să introducă permanent munca de acasă

7 din 10 angajaţi români îşi doresc să continue să lucreze o bună parte din timp de acasă şi după relaxarea măsurilor pentru prevenirea răspândirii coronavirusului.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Românii vor să lucreze de acasă. Aproape jumătate dintre companii intenţionează să introducă permanent munca de acasă

România iese din starea de urgenţă la 15 mai, dar românii par să se fi obişnuit cu lucrul de acasă. Cel puţin aşa susţine un sondaj al unei companii de consultanţă, conform căruia 7 din 10 angajaţi români îşi doresc să continue să lucreze o bună parte din timp de acasă şi după relaxarea măsurilor pentru prevenirea răspândirii coronavirusului şi ieşirea din starea de urgenţă.


„Mai mult de jumătate dintre românii care vor să continue lucrul la distanţă cred că ar fi benefic dacă ar putea lucra de acasă 1-2 zile pe săptămână, în timp de 10% spun că ar vrea să lucreze chiar 3-4 zile de acasă în perioada următoare”, se arată în comunicatul companiei de consultanţă Colliers.

Doi metri distanţă între angajaţi şi paravane de protecţie

Pentru a le asigura angajaţilor distanţarea socială la birou, angajatorii trebuie să ia în considerare unele modificări de amenajare a spaţiului şi a mobilierului, mai ales în cazul birourilor de tip open space. Pentru a se alinia la noile comportamente de igienă, proprietarii de clădiri de birouri vor avea un cost minim suplimentar de 2.000 de euro pe lună pentru o clădire cu suprafaţă medie.

Este necesară asigurarea unei distanţe recomandate de doi metri liniari între angajaţi, ceea ce înseamnă că va fi necesară creşterea spaţiului alocat per angajat de la 8 metri pătraţi, cât este în prezent media în clădirile de birouri de clasă A, la peste 15 metri pătraţi per angajat.

„Printre măsurile care pot fi implementate de companii, pentru a-şi pregăti birourile pentru revenirea angajaţilor, se numără rotirea birourilor din spaţiile deschise astfel încât aceştia să nu stea faţă în faţă şi direcţionarea echipei către spaţii alternative de lucru din birou.

Totodată, în recepţii pot fi instalate bariere temporare de plastic transparent, pentru a separa vizitatorii de biroul de recepţie, iar în birouri pot fi instalate partiţii înalte între birourile care se află faţă în faţă.

Nu în ultimul rând, în sălile de conferinţe, după îndepărtarea unui număr de scaune, pot fi aplicate marcaje cu bandă pe pardoseală pentru a indica distanţa de siguranţă de doi metri între scaune”, recomandă consultanţii Colliers International.

De asemenea,proprietarii de clădirii vor trebui să asigure cu regularitate o igienizare completă a instalaţiilor de încălzire şi răcire şi a centralelor de tratare a aerului, precum şi acţiuni ce vizează dezinfectarea periodică cu o frecvenţă mărită şi soluţii speciale pentru grupurile sanitare şi spaţiile comune.

Aproape jumătate dintre companii vor să aplice permanent munca de acasă

În noul context, 47% dintre companii intenţionează să introducă permanent munca de acasă pentru rolurile care permit acest lucru, 46% vor să accelereze automatizarea şi să introducă noi moduri de lucru şi 44% să programeze munca în ture pentru a diminua expunerea, se arată într-un comunicat PWC Romania.

„Majoritatea companiilor au depăşit faza de reacţie pe termen scurt faţă de criza generată de COVID-19, în care s-au concentrat prioritar asupra rezolvării problemelor imediate: siguranţa angajaţilor şi supravieţuirea afacerii. Acum trebuie să se gândească cum stabilizează activitatea pentru a funcţiona în noua normalitate. 

O componentă esenţială a acestor planuri o reprezintă redeschiderea birourilor, fabricilor şi a altor spaţii de lucru. Din acest motiv, primele două măsuri avute în vedere sunt siguranţa la locul de muncă şi reconfigurarea spaţiilor pentru a asigura distanţarea”, a declarat Ionuţ Simion, Country Managing Partner al PwC România.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”