Plasticul de unică folosinţă va fi interzis în UE din 2021

Din 2021 nu vor mai folosi pe teritoriul Uniunii Europene veselă şi tacâmuri de unică folosinţă din plastic potrivit noii legi aprobate de Parlamentul European.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Plasticul de unică folosinţă va fi interzis în UE din 2021
Parlamentul European a aprobat o nouă lege privind vesela de unică folosinţă din plastic. Foto 123rf.com

De curând, Parlamentul European a aprobat o nouă lege privind vesela de unică folosinţă din plastic – farfurii din plastic, furculiţe din plastic, linguri şi linguriţe din plastic, cuţite din plastic, paie din plastic şi beţişoare din plastic cu capăt din bumbac. Cu 560 de voturi în favoarea noii legi, 35 de voturi împotrivă şi 28 de abţineri din 2021 produsele din plastic de unică folosinţă nu se vor mai folosi pe teritoriul Uniunii Europene.

Lista produselor din plastic de unică folosinţă ce trebuie eliminate până în 2021 publicată pe site-ul Uniunii Europene este:

  • Tacâmuri din plastic de unică folosinţă precum furculiţe, cuţite, linguri şi chopsticks (beţişoare chinezeşti)
  • Farfurii de unică folosinţă
  • Paie de unică folosinţă
  • Beţişoare din plastic cu capăt de bumbac
  • Beţişoare din plastic pentru baloane
  • Recipiente pentru mâncare şi pahare din plastic oxodegradabil şi polistiren expandat

Colectarea şi reciclarea plasticului – mai multă responsabilitate pentru producători


Statele Membre ale Uniunii Europene trebuie să colecţioneze 90% dintre sticlele de plastic până în 2029. De asemenea, în comunicatul de presă publicat pe site-ul Parlamentului European se menţionează faptul că principiul poluatorul plăteşte se va întări. Industria tutunului va trebui să acţioneaze cu mai multă responsabilitate. Măsurile privind legea europeană a plasticului de unică folosinţă se îndreaptă şi către producătorii de plase de pescuit. Aceştia şi nu pescarii vor trebui să suporte costurile recuperării din ape ale plaselor de peşte pierde în mări şi oceane.

A nu se arunca plastic pe stradă

În lege este stipulat de asemenea, că aruncarea pe stradă a ţigaretelor cu filtru din plastic trebuie atenţionată prin etichetări despre impactul negativ asupra mediului înconjurător. De asemenea, şi producătorii de şerveţele umede, pahare din plastic, absorbante sanitare trebuie să atenţioneze consumatorii asupra impactului negativ asupra mediului dacă sunt aruncate în stradă.
Politicianul belgian Frédérique Ries estimează că această legislaţie va reduce impactul negativ asupra mediului înconjurător iar factura impactului negativ al poluării în UE va fi redusă cu 22 de miliarde de euro, costul estimat al poluării în Europa până în 2030.

Deşeurile mărilor şi oceanelor sunt constituite din plastic într-o proporţie covârşitoare


Potrivit informaţiilor Comisiei Europene mai mult de 80% din deşeurile marine sunt constituite din plastic. Noua lege ar acoperi 70% din deşeurile marine din platic. Din cauza faptului că plasticului îi trebuie mulţi ani pentru a se descompune acesta afectează viaţa marină. Reziduri din plastic s-au găsit în diverse specii precum ţestoase de mare, foci, balene, în peşti, fructe de mare care ajung în farfuriile oamenilor.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”