Interpretare analize
Dr. Ioan Boleac Medic primar obstetrica-ginecologie

Rezultatele arata ca aveti o infectie cu Ureaplasma, iar antibiograma va arata la care antibiotice... citește

Cele mai

Caută în:

Metroul, accesibil pentru nevăzători prin aplicaţia Tandem Acces

Persoanele nevăzătoare din Bucureşti se pot deplasa mai uşor cu metroul, datorită aplicaţiei Tandem Acces finanţată de Fundaţia Orange în cadrul programului „Lumea prin Culoare şi Sunet” şi implementată de Asociaţia Tandem în parteneriat cu Metrorex.

Aplicaţia este concepută de Florin Georgescu, preşedintele Asociaţiei Tandem, el însuşi nevăzător, pentru a ajuta persoanele cu deficienţe de vedere să călătorească cu metroul fără ajutorul unui însoţitor şi fără a depinde de cei din jur.

Prin implementarea acestui proiect Bucureştiul devine prima capitală europeană care deţine un sistem de accesibilizare a transportului cu metroul bazat pe tehnologia Bluetooth. Această tehnologie conferă continuitate comunicării aplicaţiei cu telefonul mobil indiferent dacă există semnal telefonic sau localizare GPS în subteran.

Toate cele 53 de staţii de metrou sunt accesibile nevăzătorilor datorită aplicaţiei Tandem Acces şi a celor 1.000 de Beaconi care au fost instalaţi cu ajutorul voluntarilor angajaţi Orange România şi a voluntarilor Asociaţiei Tandem. Beaconii sunt dispozitive care emit un semnal sonor şi comunică cu smartphone-ul prin intermediul aplicaţiei care transmite nevăzătorilor prin mesaje (citite cu ajutorul unui voice-over) indicaţii de orientare referitoare la punctele cheie din staţiile de metrou (intersecţii, scări, turnicheţi). Atunci când nevăzătorul ajunge la o anumită distanţă de Beacon, primeşte o notificare prin care este anunţat asupra locaţiei sale şi asupra direcţiei în care trebuie să se îndrepte pentru a urma traseul dorit.

Aplicaţia poate fi descărcată gratuit de pe platformele iOS şi Android.

„Asociaţia Tandem pune la dispoziţie primul instrument de mobilitate urbană destinat persoanelor cu deficienţe de vedere. Consider că problema accesibilizării urbane pentru persoanele cu dizabilităţi nu este încheiată, ci abia începe. De multe ori ca nevăzător am evitat să călătoresc cu metroul datorită faptului că nu cunosc topografia tuturor staţiilor. Sper ca alte persoane aflate în situaţia mea, să profite de Tandem Acces şi să depăşească temerile şi obstacolele pe care eu le-am întâmpinat în trecut”, a declarat Florin Georgescu, preşedintele Asociaţiei Tandem.

„Tandem Acces poate servi ca un model bun de urmat pentru alte iniţiative care-şi propun să transforme oraşele clasice din România în oraşe inteligente (Smart City) - mai responsabile şi mai accesibile pentru toţi oamenii inclusiv pentru cei cu deficienţe. În cei 5 ani de la înfiinţarea fondului de finanţare „Lumea prin Culoare şi Sunet” care se ridică la peste 2 milioane de euro am reuşit să oferim soluţii pentru multe din problemele persoanelor cu deficienţe de văz şi auz din România”, a declarat Amalia Fodor, director executiv Fundaţia Orange.

Valoarea proiectului este de 262.000 lei, din care finanţarea Fundaţiei Orange se ridică la suma de 222.000 lei, în cadrul programului „Lumea prin Culoare şi Sunet”, ce oferă fonduri pentru proiecte care vizează integrarea persoanele cu deficienţe de vedere sau de auz. Fondul aniversează anul acesta 5 ani de la înfiinţare, timp în care Fundaţia Orange a finanţat proiecte de educaţie, cultură şi sănătate prin care a accesibilizat grădiniţe, şcoli, muzee, Biblioteca Naţională a României, reţeaua de transport subteran, a creat centre de testare audiologică şi a dezvoltat soluţii de comunicare şi accesibilizare a informaţiilor pentru persoanele cu deficienţe de văz şi/sau auz.

În Bucureşti trăiesc, învaţă şi muncesc aproape 6.000 de persoane cu deficienţe de vedere. Oraşul este, însă, dificil de navigat în siguranţă, chiar şi pentru persoanele fără dizabilităţi. Având în vedere provocările pe care le întâmpină, nevăzătorii sunt mai puţin prezenţi pe străzile din România în comparaţie cu alte ţări. Cu ajutorul tehnologiei putem transforma oraşele în spaţii mai accesibile pentru persoanele cu deficienţe.

Asociaţia Tandem şi Fundaţia Orange pun la dispoziţia nevăzătorilor aplicaţia Tandem Acces, care îi ghidează şi îi ajută să se deplaseze fără însoţitor şi în siguranţă atunci când circulă cu metroul.

În ce constă proiectul?

- aplicaţie de telefon mobil pe platformele iOS şi Android
- reţea de 1.000 Beaconi (dispozitive Bluetooth) instalaţi în interiorul a 53 de staţii de metrou în punctele de interes (scări, turnicheţi de acces, intersecţii)

Cum funcţionează?

- descarci aplicaţia gratuită
- porneşti Bluetooth-ul şi conexiunea la internet
- atunci când te apropii de unul din dispozitive, se întâmplă două lucruri:
1. beaconul emite un semnal sonor, uşor de identificat, pentru a-l localiza
2. pe telefon apare un mesaj care îţi va spune unde te afli şi în ce direcţie să te îndrepţi pentru a ajunge pe peronul dorit sau pentru a ieşi din staţie.

Aplicaţia trebuie deschisă în momentul în care persoana cu deficienţe de vedere intră la metrou. Aceasta este identificată de unul din cei 1.000 de senzori instalaţi în toată reţeaua metroului şi este ghidată prin mesaje vocale (citite cu ajutorul unui voice-over) care o îndrumă către direcţia dorită, o avertizează cu privire la prezenţa scărilor şi numărul de trepte, poziţionarea turnicheţilor etc.

De ce este util?

Oferă persoanelor nevăzătoare un instrument prin care acestea se pot deplasa independent şi în siguranţă la metrou.

Pe termen lung, soluţiile de accesibilizare urbană pentru persoanele cu deficienţe de vedere vor avea un impact pozitiv:

- la nivel social, scăderea nivelului de pasivitate şi creşterea numărului celor implicaţi în mediile sociale, ca urmare a facilitării unei interacţiuni mai prietenoase cu mediul şi comunitatea locală; la nivel profesional, creşterea posibilităţii acestor persoane de a accesa locuri de muncă care nu implică dificultăţi de călătorie şi reducerea ratei de şomaj;

- la nivel personal, consolidarea încrederii în sine şi eliminarea tendinţei de a evita colectivităţile deschise şi de a accesa doar colectivităţi restrânse, create în baza dizabilităţii respective şi nu bazate pe afinităţi umane reale.

Au contribuit la reuşita proiectului cu idei, muncă şi expertiză:

Florin Georgescu - preşedinte al Asociaţiei Tandem, a gândit întregul model al programului şi are un doctorat în domeniul tehnologiilor de acces.
Asociaţia Tandem a strâns în jurul unor idei oameni din domenii de activitate foarte diferite. Performanţa şi reuşita au la bază nu anularea diferenţelor dintre oameni, imposibilă de altfel, ci încurajarea şi valorizarea acestora. Aşa se obţine starea de normalitate socială care, deşi nu face abstracţie de diferenţele dintre noi, mijloceşte manifestarea unică a individualităţii.

Fundaţia Orange a susţinut proiectul Tandem Acces într-un mod complex. Proiectul este finanţat cu suma de 222.000 lei în cadrul fondului de finanţare „Lumea prin Culoare şi Sunet”, ediţia 2016. Mai mult, voluntari Orange România au contribuit la montarea Beaconilor în staţiile de metrou, iar specialişti din companie au oferit suport tehnic pentru o bună implementare a proiectului. Implicarea activă în viaţa comunităţii înseamnă mobilizare pe mai multe paliere şi utilizare a tuturor resurselor disponibile pentru a determina schimbările pozitive să se întâmple.

Metrorex, prin reprezentanţii săi – dl. director general Marin Aldea şi dl. director tehnic Marius Rudniţchi,  şi-a asumat implementarea proiectului şi a sprijinit Asociaţia Tandem punându-i la dispoziţie aprobările necesare şi personal de suport. Mai mult, a fost semnat un acord de mentenanţă, care permite Asociaţiei Tandem să asigure buna funcţionare a proiectului Tandem Acces pe viitor.

Up2date Software, dezvoltator de aplicaţii, a fost alături în proiect şi are meritul de a fi înţeles foarte bine problemele legate de crearea unor aplicaţii accesibile persoanelor cu deficienţe de vedere.

e-Geist, o echipă de specialişti IT care îşi dedică timpul liber proiectelor sociale, a ajutat la testarea, programarea şi instalarea beaconilor pentru staţiile de metrou.Exclusiv Online - 03.08.2017
Citește pe descopera.ro
REGINA care a schimbat istoria întregii Europe, deşi naşterea ei a fost un motiv de mare SUPĂRARE REGINA care a schimbat istoria întregii Europe, deşi naşterea ei a...
BEŢI des VIN alb sau vin roşu fără să cunoaşteţi ce se ascunde în realitate în STICLELE pe care le cumpăraţi BEŢI des VIN alb sau vin roşu fără să cunoaşteţi ce se ascunde...
Rac Rac 22 iunie - 22 iulie

Treceţi printr-o perioadă frumoasă a vieţii dumneavoastră chiar dacă sunteţi mai capricioşi decât de obicei. Sunteţi vioi şi înzestraţi cu un magnetism deosebit, astfel că cei din jur sunt...citește mai departe

×

Zf.ro
ATENŢIE! Cum se pregăteşte ANAF să oprească evaziunea fiscală URIAŞĂ ATENŢIE! Cum se pregăteşte ANAF să oprească...
DEZASTRUL de pe piaţa muncii: Sunt salarii...
Cum poţi să-ţi creşti semnificativ banii...
BusinessMagazin.ro
Romania deţine 60% din rezerva totală din Europa a celei mai dorite RESURSE de pe PLANETĂ şi cu toate astea românii o ignoră Romania deţine 60% din rezerva totală...
DESOPERIRE EPOCALĂ: NASA a descoperit pe...
Mediafax.ro
Ion Iliescu, la Spitalul Elias din Capitală. Anunţul făcut de reprezentanţii spitalului Ion Iliescu, la Spitalul Elias din Capitală....
Europa va fi afectată de un val de caniculă....
A consumat mâncare EXPITATĂ timp de un...
Gandul.info
A descoperit un obiect misterios pe plajă, a cărui formă i-a plăcut. L-a dus acasă şi l-a aşezat în grădină, printre flori, ca element de decor. Când a ieşit din casă, la scurt timp după aceea, a crezut că face INFARCT / Mobilizare impresionantă a autorităţilor A descoperit un obiect misterios pe plajă,...
Poliţiştii au descins la casa unui bărbat...
O doctoriţă a fost chemată, la miezul...
DA.ZF.ro
5 drumuri magice din România pe care poţi evada cu maşina - GALERIE FOTO 5 drumuri magice din România pe care poţi...
Cele 7 minuni ale României: locuri spectaculoase...
TOP 5 plaje sălbatice, foarte aproape de...
ProSport.ro
Momente terifiante surprinse în direct la TV! Femeile au fost alergate şi scuipate, în faţa întregii planete Momente terifiante surprinse în direct...
Detalii despre unul dintre cele mai delicate...
CE E ASTA? Cea mai frumoasă seară a României...
ApropoTv.ro
Destinaţii alternative de Crăciun care te fac să vezi cu alţi ochi Europa Destinaţii alternative de Crăciun care...
Jurnalistul Ion Cristoiu publică două...
Electric Castle Festival anunţă headliner-ii...
Go4it.ro
O zi TRISTĂ pentru taximetrişti! Guvernul României LEGALIZEAZĂ Uber. VIorica Dăncilă: „cetăţenii pot opta pentru serivcii de cât mai bună calitate” O zi TRISTĂ pentru taximetrişti! Guvernul...
De ce este USB-ul greu de conectat? Inventatorul...
Un fost luptător SEAL a oferit, în câteva...
ProMotor.ro
Dacia Duster se prezintă într-o versiune la care nici inginerii din MIOVENI nu s-ar fi aşteptat. Duster made in Austria e unic - GALERIE FOTO Dacia Duster se prezintă într-o versiune...
ADIO fumat în maşină! Uite ce lege dură...
Ce aduc românii în bagaje când se întorc...
Descopera.ro
400.000 de tinere au fost ţinute SCALVE SEXUALE într-un singur loc. ''Mă VIOLAU în fiecare minut''. Detaliile îngrozitoare ale unui ''serviciu'' pe care Guvernul a încercat să îl ascundă 400.000 de tinere au fost ţinute SCALVE...
Acesta este cel mai PROST lucru pe care...
Sexul în timpul celui mai mare război:...
ULTIMA ORĂ
Preşedintele UNJR Dana Gîrbovan: Se spune că a fost referendum pe justiţie. Nu a fost, a vizat justiţia într-o mică măsură/ Despre protocoalele secrete: De ce nu am făcut toţi grevă să ne revoltăm?

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.