Interpretare analize
Dr. Ioan Boleac Medic primar obstetrica-ginecologie

Rezultatele arata ca aveti o infectie cu Ureaplasma, iar antibiograma va arata la care antibiotice... citește

Cele mai

Caută în:

Metroul, accesibil pentru nevăzători prin aplicaţia Tandem Acces

Persoanele nevăzătoare din Bucureşti se pot deplasa mai uşor cu metroul, datorită aplicaţiei Tandem Acces finanţată de Fundaţia Orange în cadrul programului „Lumea prin Culoare şi Sunet” şi implementată de Asociaţia Tandem în parteneriat cu Metrorex.

Aplicaţia este concepută de Florin Georgescu, preşedintele Asociaţiei Tandem, el însuşi nevăzător, pentru a ajuta persoanele cu deficienţe de vedere să călătorească cu metroul fără ajutorul unui însoţitor şi fără a depinde de cei din jur.

Prin implementarea acestui proiect Bucureştiul devine prima capitală europeană care deţine un sistem de accesibilizare a transportului cu metroul bazat pe tehnologia Bluetooth. Această tehnologie conferă continuitate comunicării aplicaţiei cu telefonul mobil indiferent dacă există semnal telefonic sau localizare GPS în subteran.

Toate cele 53 de staţii de metrou sunt accesibile nevăzătorilor datorită aplicaţiei Tandem Acces şi a celor 1.000 de Beaconi care au fost instalaţi cu ajutorul voluntarilor angajaţi Orange România şi a voluntarilor Asociaţiei Tandem. Beaconii sunt dispozitive care emit un semnal sonor şi comunică cu smartphone-ul prin intermediul aplicaţiei care transmite nevăzătorilor prin mesaje (citite cu ajutorul unui voice-over) indicaţii de orientare referitoare la punctele cheie din staţiile de metrou (intersecţii, scări, turnicheţi). Atunci când nevăzătorul ajunge la o anumită distanţă de Beacon, primeşte o notificare prin care este anunţat asupra locaţiei sale şi asupra direcţiei în care trebuie să se îndrepte pentru a urma traseul dorit.

Aplicaţia poate fi descărcată gratuit de pe platformele iOS şi Android.

„Asociaţia Tandem pune la dispoziţie primul instrument de mobilitate urbană destinat persoanelor cu deficienţe de vedere. Consider că problema accesibilizării urbane pentru persoanele cu dizabilităţi nu este încheiată, ci abia începe. De multe ori ca nevăzător am evitat să călătoresc cu metroul datorită faptului că nu cunosc topografia tuturor staţiilor. Sper ca alte persoane aflate în situaţia mea, să profite de Tandem Acces şi să depăşească temerile şi obstacolele pe care eu le-am întâmpinat în trecut”, a declarat Florin Georgescu, preşedintele Asociaţiei Tandem.

„Tandem Acces poate servi ca un model bun de urmat pentru alte iniţiative care-şi propun să transforme oraşele clasice din România în oraşe inteligente (Smart City) - mai responsabile şi mai accesibile pentru toţi oamenii inclusiv pentru cei cu deficienţe. În cei 5 ani de la înfiinţarea fondului de finanţare „Lumea prin Culoare şi Sunet” care se ridică la peste 2 milioane de euro am reuşit să oferim soluţii pentru multe din problemele persoanelor cu deficienţe de văz şi auz din România”, a declarat Amalia Fodor, director executiv Fundaţia Orange.

Valoarea proiectului este de 262.000 lei, din care finanţarea Fundaţiei Orange se ridică la suma de 222.000 lei, în cadrul programului „Lumea prin Culoare şi Sunet”, ce oferă fonduri pentru proiecte care vizează integrarea persoanele cu deficienţe de vedere sau de auz. Fondul aniversează anul acesta 5 ani de la înfiinţare, timp în care Fundaţia Orange a finanţat proiecte de educaţie, cultură şi sănătate prin care a accesibilizat grădiniţe, şcoli, muzee, Biblioteca Naţională a României, reţeaua de transport subteran, a creat centre de testare audiologică şi a dezvoltat soluţii de comunicare şi accesibilizare a informaţiilor pentru persoanele cu deficienţe de văz şi/sau auz.

În Bucureşti trăiesc, învaţă şi muncesc aproape 6.000 de persoane cu deficienţe de vedere. Oraşul este, însă, dificil de navigat în siguranţă, chiar şi pentru persoanele fără dizabilităţi. Având în vedere provocările pe care le întâmpină, nevăzătorii sunt mai puţin prezenţi pe străzile din România în comparaţie cu alte ţări. Cu ajutorul tehnologiei putem transforma oraşele în spaţii mai accesibile pentru persoanele cu deficienţe.

Asociaţia Tandem şi Fundaţia Orange pun la dispoziţia nevăzătorilor aplicaţia Tandem Acces, care îi ghidează şi îi ajută să se deplaseze fără însoţitor şi în siguranţă atunci când circulă cu metroul.

În ce constă proiectul?

- aplicaţie de telefon mobil pe platformele iOS şi Android
- reţea de 1.000 Beaconi (dispozitive Bluetooth) instalaţi în interiorul a 53 de staţii de metrou în punctele de interes (scări, turnicheţi de acces, intersecţii)

Cum funcţionează?

- descarci aplicaţia gratuită
- porneşti Bluetooth-ul şi conexiunea la internet
- atunci când te apropii de unul din dispozitive, se întâmplă două lucruri:
1. beaconul emite un semnal sonor, uşor de identificat, pentru a-l localiza
2. pe telefon apare un mesaj care îţi va spune unde te afli şi în ce direcţie să te îndrepţi pentru a ajunge pe peronul dorit sau pentru a ieşi din staţie.

Aplicaţia trebuie deschisă în momentul în care persoana cu deficienţe de vedere intră la metrou. Aceasta este identificată de unul din cei 1.000 de senzori instalaţi în toată reţeaua metroului şi este ghidată prin mesaje vocale (citite cu ajutorul unui voice-over) care o îndrumă către direcţia dorită, o avertizează cu privire la prezenţa scărilor şi numărul de trepte, poziţionarea turnicheţilor etc.

De ce este util?

Oferă persoanelor nevăzătoare un instrument prin care acestea se pot deplasa independent şi în siguranţă la metrou.

Pe termen lung, soluţiile de accesibilizare urbană pentru persoanele cu deficienţe de vedere vor avea un impact pozitiv:

- la nivel social, scăderea nivelului de pasivitate şi creşterea numărului celor implicaţi în mediile sociale, ca urmare a facilitării unei interacţiuni mai prietenoase cu mediul şi comunitatea locală; la nivel profesional, creşterea posibilităţii acestor persoane de a accesa locuri de muncă care nu implică dificultăţi de călătorie şi reducerea ratei de şomaj;

- la nivel personal, consolidarea încrederii în sine şi eliminarea tendinţei de a evita colectivităţile deschise şi de a accesa doar colectivităţi restrânse, create în baza dizabilităţii respective şi nu bazate pe afinităţi umane reale.

Au contribuit la reuşita proiectului cu idei, muncă şi expertiză:

Florin Georgescu - preşedinte al Asociaţiei Tandem, a gândit întregul model al programului şi are un doctorat în domeniul tehnologiilor de acces.
Asociaţia Tandem a strâns în jurul unor idei oameni din domenii de activitate foarte diferite. Performanţa şi reuşita au la bază nu anularea diferenţelor dintre oameni, imposibilă de altfel, ci încurajarea şi valorizarea acestora. Aşa se obţine starea de normalitate socială care, deşi nu face abstracţie de diferenţele dintre noi, mijloceşte manifestarea unică a individualităţii.

Fundaţia Orange a susţinut proiectul Tandem Acces într-un mod complex. Proiectul este finanţat cu suma de 222.000 lei în cadrul fondului de finanţare „Lumea prin Culoare şi Sunet”, ediţia 2016. Mai mult, voluntari Orange România au contribuit la montarea Beaconilor în staţiile de metrou, iar specialişti din companie au oferit suport tehnic pentru o bună implementare a proiectului. Implicarea activă în viaţa comunităţii înseamnă mobilizare pe mai multe paliere şi utilizare a tuturor resurselor disponibile pentru a determina schimbările pozitive să se întâmple.

Metrorex, prin reprezentanţii săi – dl. director general Marin Aldea şi dl. director tehnic Marius Rudniţchi,  şi-a asumat implementarea proiectului şi a sprijinit Asociaţia Tandem punându-i la dispoziţie aprobările necesare şi personal de suport. Mai mult, a fost semnat un acord de mentenanţă, care permite Asociaţiei Tandem să asigure buna funcţionare a proiectului Tandem Acces pe viitor.

Up2date Software, dezvoltator de aplicaţii, a fost alături în proiect şi are meritul de a fi înţeles foarte bine problemele legate de crearea unor aplicaţii accesibile persoanelor cu deficienţe de vedere.

e-Geist, o echipă de specialişti IT care îşi dedică timpul liber proiectelor sociale, a ajutat la testarea, programarea şi instalarea beaconilor pentru staţiile de metrou.



Exclusiv Online - 03.08.2017
Citește pe descopera.ro
O nouă formă de RĂZBOI ameninţă omenirea. „Ne pot DISTRUGE într-o clipită!” O nouă formă de RĂZBOI ameninţă omenirea. „Ne pot DISTRUGE într-o...
De ce este BINE ca bărbaţii să ATINGĂ sânii femeilor. Beneficiul uriaş a fost confirmat acum de ştiinţă De ce este BINE ca bărbaţii să ATINGĂ sânii femeilor. Beneficiul...
Rac Rac 22 iunie - 22 iulie

În jurul dumneavoastră au loc schimbări al căror motiv vă scapă şi s-ar putea ca apropiaţii să se poarte într-un mod bizar, ceea ce vă va surprinde. În dragoste s-ar putea să nu fiţi prea...citește mai departe

×

Zf.ro
ATENŢIE dacă faceţi asta. Amenzile sunt extrem de usturătoare ATENŢIE dacă faceţi asta. Amenzile sunt...
Cum poţi câştiga un bonus de câteva...
Deficit MAJOR de personal. Joburi pentru...
BusinessMagazin.ro
Cum a ajuns O PIATRĂ găsită de un puşti de 12 ani pe care a folosit-o 9 ani ca OPRITOR DE UŞĂ valoreze azi 80 MILIOANE DE DOLARI Cum a ajuns O PIATRĂ găsită de un puşti...
Cel mai MARE oraş din România are mai...
Mediafax.ro
Marius Tucă Show. Gabriela Firea anunţă că va candida la Preşedinţie dacă va fi susţinută de PSD-ALDE-Pro România, dar analizează şi o candidatură independentă la Cotroceni Marius Tucă Show. Gabriela Firea anunţă...
După 30 de ani, în căutarea Revoluţiei...
Litigiul fraţilor Micula: Guvernul ia în...
Gandul.info
Fenomenul care poate aduce DEZASTRUL în România scapă de sub control. Legea care l-ar putea combate aşteaptă de o jumătate de an pe biroul preşedintelui Klaus Iohannis / Suntem deja pe locul 3 la nivel european în clasamentul ruşinos Fenomenul care poate aduce DEZASTRUL în...
Suntem condamnaţi la dispariţie? Este...
Doi tineri au plecat în vacanţă şi şi-au...
DA.ZF.ro
5 drumuri magice din România pe care poţi evada cu maşina - GALERIE FOTO 5 drumuri magice din România pe care poţi...
Cele 7 minuni ale României: locuri spectaculoase...
TOP 5 plaje sălbatice, foarte aproape de...
ProSport.ro
Un nou război cutremură din temelii formaţia de fotbal Steaua! Acuzaţii incredibile pentru şeful clubului Un nou război cutremură din temelii formaţia...
IMAGINI BOMBĂ cu Simona Halep şi noul...
FOTO | La începutul anilor 2000 era unul...
ApropoTv.ro
Destinaţii alternative de Crăciun care te fac să vezi cu alţi ochi Europa Destinaţii alternative de Crăciun care...
Jurnalistul Ion Cristoiu publică două...
Electric Castle Festival anunţă headliner-ii...
Go4it.ro
Detaliul BIZAR care apare într-un clip video cu Mike Tyson din 1995. Este aceasta dovada clară că este posibilă călătoria în timp? [VIDEO] Detaliul BIZAR care apare într-un clip...
Hackerii pot modifică notele de la BAC...
Liang Hua, chariman Huawei: „Nu am decis...
ProMotor.ro
CUM DAU SAMSARII KILOMETRAJUL ÎNAPOI la maşini cu TELEFONUL. Doar un minut durează - VIDEO CUM DAU SAMSARII KILOMETRAJUL ÎNAPOI la...
Declaraţia CONTROVERSATĂ a lui Clarkson...
Maşini de lux în Coreea de Nord. Este...
Descopera.ro
De ce este BINE ca bărbaţii să ATINGĂ sânii femeilor. Beneficiul uriaş a fost confirmat acum de ştiinţă De ce este BINE ca bărbaţii să ATINGĂ...
Un lucru extrem de SIMPLU te poate ajuta...
La 16 ani a devenit SCLAVĂ sexuală. În...
ULTIMA ORĂ
Meteoritul căzut la Iaşi în 9 iulie | Cercetător: A avut minimum 8 kg şi 16 cm în diametru/ Care a fost puterea exploziei

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.