Jane Fonda premiată la Cannes!

Actriţa americană Jane Fonda a fost recompensată pentru eforturile pe care le depune pentru a promova drepturile femeilor din lumea întreagă cu Women In Motion Award, un trofeu aflat la ediţia inaugurală, care i-a fost decernat duminică la Festivalul de Film de la Cannes, relatează contactmusic.com, citat de Mediafax.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Jane Fonda premiată la Cannes!

Actriţa americană Jane Fonda a fost recompensată pentru eforturile pe care le depune pentru a promova drepturile femeilor din lumea întreagă cu Women In Motion Award, un trofeu aflat la ediţia inaugurală, care i-a fost decernat duminică la Festivalul de Film de la Cannes, relatează contactmusic.com, citat de Mediafax.

Vedeta americană, în vârstă de 77 de ani, a susţinut un discurs emoţionant prin care a mulţumit organizatorilor de pe Croazetă şi a cerut în mod public o reprezentare mai consistentă a femeilor în industria cinematografică, spunând că acest domeniu de activitate reprezintă o sursă majoră de inspiraţie pentru fetele şi tinerele din lumea întreagă.

„Această industrie, industria noastră, este fără niciun dubiu una dintre cele mai importante forţe culturale din lume. Nu cunoaşte graniţe. Este vital ca femeile să se afle în centrul industriei internaţionale de film, nu doar ca actriţe strălucitoare, ci şi în calitate de creatoare, de artiste, de factori de decizie, pentru a ne asigura că nu doar jumătate – ci chiar 51% – din populaţia lumii este bine reprezentată”, a declarat vedeta americană.

„Noi, femeile, vrem lucrurile diferit, experimentăm lucrurile diferit, trăim lucrurile diferit. Pur şi simplu aşa stau lucrurile. Şi, dacă poveştile noastre, adevărurile noastre nu sunt respectate pe marile ecrane, atunci femeile care lucrează în cinematografie vor simţi că nu sunt văzute, că munca lor nu contează. Iar cealaltă jumătate din lume, alcătuită din bărbaţi, va fi privată în acest fel de jumătate din realitatea totală”, a adăugat Jane Fonda.

La aceeaşi gală au mai fost premiate legendara actriţă Olivia de Havilland – care nu a participat însă la ceremonie – şi producătoarea de film Megan Ellison.

Printre filmele produse de Megan Ellison se numără câteva producţii cinematografice celebre, precum „Zero Dark Thirty”, „Her”, „Foxcatcher” şi „American Hustle”.
Jane Fonda, Olivia de Havilland şi Megan Ellison au fost primele artiste recompensate cu Women in Motion Award, un trofeu înfiinţat de organizatorii Festivalului de Film de la Cannes pentru a celebra contribuţia femeilor la evoluţia industriei cinematografice.

Jane Fonda a debutat în 1960 în comedia „Nevasta baschetbalistului/ Tall Story”, dar a fost apreciată în 1969 în drama „Şi caii se împuşcă, nu-i aşa?/ They Shoot Horses, Don’t they?”, pentru care a primit şi prima ei nominalizare la Oscar.
Actriţa americană a jucat în peste 40 de filme şi a câştigat premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă în 1978, pentru rolul din

„Întoarcerea acasă/ Coming Home”, şi în 1971, pentru partitura din „Klute”.

Jane Fonda a revenit pe marile ecrane în 2005, după o pauză de 15 ani, şi a jucat recent în serialul „Redacţia/ The Neewroom”. De asemenea, aceasta a interpretat-o pe Nancy Regan, văduva fostului preşedinte american Ronald Reagan, în filmul regizat de Lee Daniels, „The Butler”.

Actriţa americană a fost nominalizată în 2013 la premiile Emmy pentru interpretarea personajului Leona Lansing din serialul „Redacţia/ The Newsroom”. Autobiografia ei, „My Life so Sar”, a fost inclusă în lista de bestselleruri a publicaţiei The New York Times.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”