Dr. Cătălina Coclitu, neurolog: Ce se poate întâmpla dacă stai online non-stop pentru job

Deşi în multe ţări angajaţii muncesc peste program, angajat model nu trebuie să însemne acela care îşi riscă starea de sănătate fiind nonstop disponibil online
  • Publicat:
  • Actualizat:
Dr. Cătălina Coclitu, neurolog: Ce se poate întâmpla dacă stai online non-stop pentru job
Dr. Cătălina Coclitu, neurolog: ”Cine stă online non-stop pentru job se va îmbolnăvi”

Secolul vitezei, societate de consum, pe repede înainte – auzim atât de des aceste vorbe încât ne panicăm sau enervăm atunci când nu primim răspunsuri instant. Multe joburi sunt conectate cu mediul online, iar mulţi angajaţi uită să se mai deconecteze. Iată ce urmări poate avea suprasolicitarea pe termen lung.

Ne răspunde Dr. Cătălina Coclitu, medic specialist neurologic de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

Ce semne şi simptome ale organismului indică că este timpul să fim ”offline” de la job

CSÎD: Stilul de viaţă dezorganizat ar putea influenţa apariţia bolilor neurologice?

Dr. Cătălina Coclitu: Stilul de viaţă dezorganizat ar putea influenţa apariţia unei serii de boli, nu doar a celor neurologice.

CSÎD: Cum ar putea fi totuşi definit stilul haotic de viaţă?

Dr. Cătălina Coclitu: Atunci când ne gândim la un stil de viaţă dezorganizat ne vin în minte în primul rând consumul exagerat de alcool şi fumatul, care cu siguranţă îşi au rolul lor nociv, dar mult mai puţin suntem dispuşi să recunoaştem că în egală măsură, un stil de viaţă dezorganizat înseamnă şi: prea multe grăsimi, prea multă sare (de câte ori nu vedem în jurul nostru oameni care pun sare în mâncare înainte de a o gusta ?), prea mult stres, prea puţin somn, prea puţină mişcare… Poate că, nu putem să separăm creşterea incidenţei bolilor cerebrovasculare în rândul oamenilor tineri de faptul că mulţi dintre ei sunt, 24/24, şapte zile din şapte, disponibili online pentru rezolvarea problemelor de serviciu şi poate că oamenii ar trebui să îşi aducă aminte că ”sănătatea e mai bună decât toate” înainte de a o pierde. Controalele medicale periodice ar trebui să facă parte integrantă dintr-un stil de viaţă sănătos.

CSÎD:  Ce semne şi simptome trebuie să ne trimită de urgenţă la un consult neurologic?

Dr. Cătălina Coclitu: Simptomele care trebuie să ne trimită de urgenţă la medic sunt apariţia bruscă a unor probleme care pot fi asociate unei boli neurologice, spre exemplu scăderea forţei musculare sau a sensibilităţii pe o jumătate a corpului (sau pe zone mai restrânse, cum ar fi faţa, membrul superior sau inferior), o tulburare de echilibru sau de coordonare a mişcărilor, vederea dublă sau afectarea vorbirii. Acestea pot fi simptome ale unui accident vascular-cerebral şi, în acest caz, noi medicii, trebuie să intervenim cât de repede posibil.

Citeşte şi: Lucratul de acasă: benefic sau nu sănătății tale?

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân