Dacă te gândeşti la sex, eşti mai predispus să minţi?

Cum influenţează gândurile despre relaţiile sexuale ce apar în mintea noastră când ne prezentăm unui potenţial partener?
  • Publicat:
  • Actualizat:
Dacă te gândeşti la sex, eşti mai predispus să minţi?
Foto: 123rf.com

Cercetătorii de la Universitatea din Rochester şi Centrul Interdisciplinar Herzliya din Israel au făcut o constatare intrigantă: Odată ce ne gândim în mod special la sex, barometrul nostru de onestitate se modifică şi avem tendinţa de a „adapta” adevărul despre noi astfel încât potenţialii parteneri să se gândească la noi într-un mod favorabil.
Atunci când oamenii devin interesaţi sexual de un potenţial partener, fac tot posibilul pentru ca acea persoană să fie interesată de ei şi este posibil ca acest proces să nu fie în întregime conştient.

Când ne interesează cineva, „ne purtăm frumos” şi suntem deosebit de atenţi cu acea persoană. Dar cum influenţează gândurile despre relaţiile sexuale ce apar în mintea noastră când ne prezentăm unui potenţial partener? Ne vom expune în cea mai bună lumină posibilă, desigur, dar asta înseamnă că avem tendinţa de a spune inclusiv minciuni sfruntate? Potrivit acestui nou studiu, răspunsul este „da”.

Cercetătorii care au condus studiul – prof. Gurit Birnbaum şi Harry Reis – spun că avem tendinţa de a fi mai puţin sinceri faţă de noi înşine atunci când ne gândim din punct de vedere sexual la cineva, în încercarea de a crea cea mai bună imagine posibilă despre noi când interacţionăm cu potenţiali parteneri.
Pentru a confirma această noţiune, anchetatorii au efectuat patru seturi diferite de experimente, ei au lucrat cu patru grupe diferite de participanţi heterosexuali de ambele sexe, cu vârste cuprinse între 21-32 ani.
Descoperirile lor au fost publicate în ”Journal of Experimental Social Psychology”.

O nevoie subliminală de a impresiona partenerii

În fiecare caz, cercetătorii au împărţit participanţii în două grupuri. Unul a suferit un proces pe care anchetatorii îl numesc „amorsare sexuală” şi unul care nu a suferit acest proces, acţionând ca un grup de control.
După cum explică prof. Reis, amorsarea sexuală „înseamnă a-i determina pe oameni să se gândească la lucruri într-un mod sexual”. „Tehnic”, adaugă el, înseamnă că activezi un anumit set de concepte în creier. Deci, sunt activate părţile creierului care reprezintă sexualitatea.” „Dar asta nu înseamnă neapărat că oamenii sunt excitaţi genital”, explică el.

În primul experiment, cercetătorii au cerut la 54 de participanţi de sex feminin şi 54 de bărbaţi să rezolve o dilemă care se confruntă cu un personaj fictiv. Apoi, cercetătorii au asociat bărbaţii cu femeile şi au cerut fiecăruia să se certe pentru un punct de vedere diferit.
Echipa a descoperit că atât participanţii de sex masculin, cât şi cei de sex feminin pe care i-au expus anterior stimulilor sexuali sunt mult mai dispuşi să renunţe la punctul lor de vedere şi să fie de acord cu argumentul partenerilor lor decât participanţii pe care nu i-au „amorsat sexual” în prealabil.

În al doilea experiment, cercetătorii au lucrat cu 59 de participanţi de sex feminin şi 61 de bărbaţi, cărora le-au cerut să completeze la început un chestionar. În acest chestionar au întrebat despre preferinţele legate de sex, întâlniri şi parteneriate, cum ar fi: „În ce măsură te deranjează să te întâlneşti cu cineva care este dezordonat?” şi „Îţi place să te giugiuleşti după ce faci sex?”
În pasul următor anchetatorii au expus subliminal participanţii fie la stimuli vizuali sexuali, fie la stimuli neutri. Apoi, le-au spus că vor participa la un chat online cu un posibil partener, dintre ceilalţi participanţi la studiu – dar de fapt, ei au discutat apoi cu membrii de sex opus ai echipei de cercetare.
Ca parte a acestui experiment, participanţii au vizualizat profiluri care aveau menirea de a descrie preferinţele partenerului de chat. După ce au făcut acest lucru, ei au trebuit să-şi creeze din nou propriile profile, completând încă o dată chestionarele despre preferinţele lor de dating.
Cercetătorii au descoperit că participanţii pe care i-au „amorsat sexual” aveau mai multe şanse să-şi modifice preferinţele de dating exprimate anterior, pentru a le face să arate în conformitate cu cele ale partenerilor lor de chat.

Dorinţa de a impresiona un potenţial partener este deosebit de intensă când vine vorba de acele preferinţe care se află la baza stabilirii unei legături intime”, au afirmat cercetătorii în lucrarea lor.

Adevărul despre partenerii sexuali

În cele din urmă, în ultimele două experimente – care au implicat 66 de femei şi 65 de bărbaţi, respectiv 149 de femei şi 126 de bărbaţi – anchetatorii au urmărit să afle dacă iniţierea sexuală va „determina” participanţii să mintă despre numărul partenerilor sexuali precedenţi.
Echipa le-a cerut mai întâi participanţilor ”amorsaţi sexual” să spună câţi parteneri sexuali au avut în timpul unei discuţii cu un partener atractiv de sex opus. Apoi, cercetătorii au cerut unei grupe de participanţi ”nestimulaţi” aceeaşi întrebare, dar în chestionare anonime.
Rezultatele au sugerat că amorsarea sexuală i-a făcut pe participanţi să raporteze un număr mai mic de parteneri sexuali precedenţi, ceea ce cercetătorii au interpretat ca o încercare subconştientă de a fi mai atrăgători pentru partenerii lor de conversaţie atractivi.
„Oamenii vor face şi vor spune aproape orice pentru a realiza o legătură cu un străin atractiv”, spune prof. Birnbaum, comentând rezultatele studiului.
Când sistemul tău sexual este activat, eşti motivat să te prezinţi în cea mai bună lumină posibilă. Asta înseamnă că vei spune unui străin lucruri care să te facă să pari mai bun, mai interesant decât eşti cu adevărat. ” a concluzionat profesorul Gurit Birnbaum.
Profesorul Reis, însă, a observat că „o mulţime din aceste lucruri nu sunt chiar minciuni neruşinate sau imprudente”. „Chiar dacă nu este în mod clar adevărul, este un mod de a scoate în evidenţă diferite părţi ale modului în care se văd pe ei înşişi”, spune el.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mihaela Arsene
Am intrat in domeniul presei scrise dintr-o intamplare, in 1995, dar pasiunea pentru acest domeniu s-a nascut odata cu prima revista pe care am condus-o, o revista de frumusete. Apoi am lucrat la Avantaje, iar odata cu aparitia internetului m-am dedicat online-ului si dezvoltarii site-urilor. Sanatatea, ...
citește mai mult
Ingredientele periculoase din jucării
Ingredientele periculoase din jucării
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”