Cum reacţionezi în situaţii financiare dificile?

6 din 10 români sunt de părere că încrederea în forţele proprii este foarte importantă pentru rezolvarea dificultăţilor financiare.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Cum reacţionezi în situaţii financiare dificile?

6 din 10 români sunt de părere că încrederea în forţele proprii este foarte importantă pentru rezolvarea dificultăţilor financiare.

Jumătate dintre români sunt de părere că un buget familial greşit pregătit sau lipsa acestuia, poate duce la probleme financiare. Astfel au răspuns participanţii la cercetarea iVOX online “Cum reacţionaţi în situaţii financiare dificile?”desfăşurată în perioada 29 aprilie – 4 mai 2015, pe un eşantion de 4.025 respondenţi. Studiul a fost realizat la comanda companiei KRUK România.

Cercetarea arată că peste 60% dintre respondenţi s-au confruntat cu probleme financiare în viaţa de adult şi numai 33% dintre ei sunt mulţumiţi de situaţia financiară curentă. O bună planificare este cel mai adesea soluţia simplă, la îndemâna fiecăruia dintre noi pentru gestionarea finanţelor familiei şi pentru a ţine datoriile sub control.

Deşi se simt afectaţi în mare măsură (87%) de existenţa datoriilor, cei mai mulţi dintre respondenţi pun problemele pe seama situaţiei economice generale: 45%, sau a ghinionului (şomaj, boală, eveniment neprevăzut):19%. Doar 36% dintre români îşi asumă problemele şi sunt de părere că propriile decizii şi comportamentul lor sunt cauza problemelor ivite.

Rezultatele studiului ne arată că 87% dintre respondenţi au o părere bună despre propria persoană, iar 6 din 10 românii sunt de părere că forţele proprii sunt importante şi foarte importante în rezolvarea problemelor financiare. Numai aproximativ 5% dintre respondenţi consideră că încrederea în sine este mai puţin importantă şi caută sprijin din alte surse.

Respondenţii au un sentiment de ruşine în a recunoaşte că au datorii, în primul rând faţă de propria persoană într-un procent de 42%, iar 24% dintre respondeţi simt ruşine faţă de familie.

Cum reacţionăm în situaţii financiare dificile? – fiecare dintre noi ar trebui să ne punem această întrebare, iar studiul realizat a evidenţiat stările prin care trecem atunci când ne aflăm într-o astfel de situaţie.
În urma unei analize, am remarcat faptul că aproximativ 87% dintre respondenţi consideră că au o părere bună despre ei, un procent mare ce se poate explica mai degrabă prin dezirabilitatea socială şi dorinţa de a expune o identitate pozitivă. Acest procent alăturat celui de 61% a celor care au întâmpinat probleme financiare – neplata facturilor şi a ratelor bancare – pledează pentru această explicaţie, conform căreia încrederea evazivă în propriile forţe, nu duce la acţiune, ci la depărtarea de realitate
a declarat Aurora Liiceanu, doctor în psihologie şi cercetător.

Nesiguranţa zilei de mâine îi poate face pe 60 % dintre respondenţi să-şi piardă încrederea în forţele proprii, iar 50% consideră că astfel de situaţii sunt greu de controlat. Lipsa de încredere din partea familiei şi a apropiaţilor îi face să-şi piardă încrederea în forţele proprii.

Astfel, implicarea familiei în rezolvarea problemelor financiare contează mult şi foarte mult pentru 90% dintre respondenţi. Cercetarea a scos în evidenţă faptul că cercul de încredere este unul restrâns, respondenţii având încredere în propriile forţe şi în membrii familiei apropiate.

Sondajul realizat este reprezentativ pentru populaţia adultă, cu acces la internet şi reproduce din punct de vedere al principalelor caracteristici structura socio-demografică a utilizatorilor de internet din România. Din punct de vedere al vârstei respondenţilor, majoritatea, aproximativ 80%, au vârste cuprinse între 25 şi 55 de ani şi venituri între 1.000 şi 3.000 lei.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Eşti bogat? Iată ce vei păţi!
Eşti bogat? Iată ce vei păţi!
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân