Computerul K – simulatorul de creiere?

O simulare precisă a activităţii creierului uman a fost realizată de un computer! O singură secundă de activitate a celui mai complex organ uman, i-a luat super-computerului japonez 40 de minute să o reproducă.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Computerul K – simulatorul de creiere?

O simulare precisă a activităţii creierului uman a fost realizată de un computer! O singură secundă de activitate a celui mai complex organ uman i-a luat super-computerului japonez 40 de minute să o reproducă.

Cercetătorii au folosit „Computerul K” – al patrulea ca performanţă din lume – pentru a simula activitatea creierului uman. Computerul are 705024 de nuclee de procesare şi 1,4 milioane de GB de RAM , dar totuşi i-a luat 40 de minute să proceseze datele echivalente cu doar o secundă de activitate a creierului .

Proiectul, o colaborare mixtă între grupul de cercetare japonez „Reiken”, Institutul Okinawa de Stiinţă şi Tehnologie Graduate University şi Forschungszentrum Jülich , un centru de cercetare interdisciplinară cu sediul în Germania, a fost cea mai mare simulare a reţelei neuronale, realizată până în prezent.

Specialiştii au încercat să reproducă o reţea formată din 1.73 miliarde de celule nervoase, conectate cu 10.4 de miliarde de sinapse .

Deoarece au o dimensiune semnificativă, proiectul a simulat doar un procent din reţeaua neuronală a creierului uman. În plus faţă de furnizarea unei perspective noi  asupra creierului, principalul scop al proiectului a fost de a testa limitele tehnologiei de simulare şi de a capacităţilor computerului K.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Iulia Pocol - web-editor
De mai bine de o săptămână, scriu şi rescriu acest text. Am înţeles că trebuie să pară profesionist, dar să nu vă sperie. Sincer, la 20 de ani, nu aş putea spune că experienţa mă recomandă şi nici că sănătatea era interesul meu principal. Totuşi, nu pot să nu recunosc interesul ...
citește mai mult
Eşti fericită? Vei trăi mai mult!
Eşti fericită? Vei trăi mai mult!
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”