Candida si vaginita in sarcina
Dr. Ioan Boleac Medic primar obstetrica-ginecologie

Da, eu va recomand sa luati doar un antimicotic pentru moment si sa repetati analiza cand... citește

Cele mai

Caută în:

7 elemente esenţiale pentru o viaţă sănătoasă

Fiindcă împlinim 7 ani, am făcut o incursiune metafizică în semnificaţiile acestui număr de care mă simt legată în mod special. De fapt, am descoperit că sunt legată în mod special prin mici coincidenţe care fac deliciul vieţii atunci când le descoperi, dar nu când o guvernează! Şi precizez acest lucru mai ales de când am aflat ca misticismul exagerat, superstiţiile trădează o componentă a anxietăţii.

Să revenim la călătoria noastră în timp! Acum 7 ani şi jumătate, împreună cu Beatrice, actualul nostru redactor şef, puneam bazele unui site dedicat emisiunii noastre, puţin mai măricică putem să îi spunem noi, acum că tocmai a împlinit 10 ani. Însă în toiul muncii de creare a site-ului, conceptul s-a transformat subit într-unul transmedia, căpătând şi o materializare la propriu în revista pe care deja o cunoaşteţi, în topul preferinţelor cititoarelor din România şi bucurându-se de o bună audienţă şi de simpatia voastră.

Numărul 7 este numărul omului desăvârşit, al omului pe deplin realizat. Să sperăm că ne va aduce noroc în continuare, mai ales că rămânem în continuare preocupate de cele 7 lucruri care contează cu adevărat pentru trup şi spirit!

Menţinerea frumuseţii

Votez pentru protejarea frumuseţii prin preocupare continuă, zi de zi, prin respect de sine şi îngrijire. Fiecare zi poate fi una specială, un prilej de a te întâlni cu oameni pentru care contezi, a căror părere despre tine, o preţuieşti. De aceea, trebuie să ne îngrijim în fiecare zi, printr-un scurt ritual propriu, pentru a avea încredere în noi şi a lăsa mereu o impresie frumoasă. Iar rezultatele se vor menţine şi consolida în timp!

Ritualul despre care vorbesc cuprinde paşii de bază ce compun obiceiurile zilnice ale igienei feminine, completaţi şi updataţi mereu de gesturi cosmetice mai vechi sau mai noi, în orice caz mereu adaptate vârstei şi nevoilor fiecărei persoane. Pentru că vorbim astăzi din prisma perspectivei dezvoltării industriei frumuseţii a ultimelor 7 ani, menţinerea feminităţii şi tinereţii ne sunt mai la îndemână ca oricând.

Evident că fără un substrat fiziologic, orice manevră cosmetică sau estetică este lipsită de consistenţă. De aceea, cred că aşa cum cele 7 planete se învârt în jurul soarelui într-un echilibru perfect, aşa trebuie să menţinem în jur activate la cote maxime cele 7 valori interconectate.

Cariera

Satisfacţia pe care ţi-o oferă munca de zi cu zi concurează serios cu plăcerea de a fi în sânul familiei, şi nu o spun eu, ci studii serioase de sociologie! Mă bucur şi acum că am avut curajul de a vira sensul carierei mele înspre zona multi-media, întrucât mi-a oferit mult mai multe bucurii şi satisfacţii decât viaţa "de spital". Ca orice pe lume, cheia fericirii constă în echilibrul şi balanţa priorităţilor, din carieră şi viaţa personală.

Dieta sănătoasă

Au trecut două mii de ani de cand  Hipocrate spunea "alimentele să ne fie medicamente". Este adevărat că acum studiile de nutriţie şi fiziologie au arătat step by step de ce şi cum se petrece acest lucru. Spre deosebire de acum două mii de ani, avem totul la îndemână şi nu mai trebuie să alergăm după hrană. În schimb, trebuie să alergăm mereu după informaţii şi să avem voinţa şi cunoştinţele necesare pentru a face alegerile înţelepte.

Şi în acest domeniu lucrurile au evoluat mult. Ingrediente, plante sau alimente despre care ştim de mii de ani că acţionează în favoarea menţinerii sănătăţii precum fructele de pădure sau grăsimile din peştii de apă rece, au fost "disecate" de către oamenii de ştiinţă şi secretele complet dezvăluite. Industria farmaceutică nu a întârziat să le exploateze la maximum puterile misterioase, dovedite ştiinţeific, prin suplimente diverse.

Însă oricât de valoroase sunt, între noi fie vorba, nimic nu se compară cu energia provenită din alimentele reale, care vin nu numai cu ingrediente active de o valoare uriaşă, dar şi cu o sinergie între aceste elemente, o alchimie ce din păcate, mai greu poate fi demonstrată "in vivo". Forţa alimentaţiei sănătoase face diferenţa în timp, iar ca medic geriatru, am putut observa cu ochiul liber evoluţia diferită a oamenilor în funcţie de dieta pe care au urmat-o în viaţa de zi cu zi.

Sportul

Astăzi nu mai alergăm după hrană, însă de alergat tot ar trebui să mai alergăm! Sportul şi mişcarea sunt marii aliaţi ai sănătăţii, ajută la menţinerea unei greutăţi normale, la menţinerea tinereţii prin secretarea hormonilor de creştere şi sexuali, la digestie, ba chiar la prevenirea şi combaterea afecţiunilor grave: obezitate, boli cardiovasculare, cancer, Alzheimer etc. Aşa cum mereu am constatat ca medic, la noi în ţară, tradiţia este mai degrabă înspre sedentarism, cruţarea oricărui efort şi conservarea energiei şi a căldurii.

Nu am găsit până acum vreo explicaţie înţeleaptă. Aş zice mai degrabă că este un obicei prost fiindcă nu mai există nici o îndoială cu privire la beneficiile mişcării asupra sănătăţii. Este drept însă că suntem un popor muncitor, obişnuit cu munca grea de la câmp, chiar dacă asta pare greu de crezut de către generaţiile mai tinere, obişnuite să vadă câmpurile mai degrabă părăsite şi toate fructele şi legumele de provenienţă turcească.

Nu îmi plac oamenii care se consideră atotştiutori. Îmi plac mult cei care împărtăşesc lucruri, descoperite uneori cu mirare, alteori cu sentimentul că "pare logic". Viaţa în ziua de azi pare dublată de multe explicaţii, poate fiindcă şi noi ne punem mai multe întrebări sau chiar dacă nu, suntem asediaţi de ele, venite la pachet cu tot cu răspuns.

Ecologie şi respectarea naturii
În Grecia antică, Pitagora, unul dintre cei mai mari filosofi, credea că cifra 7 este motorul vieţii, unirea spiritului cu materia, prin natura triplă a spiritului, cu cele 4 elemente ale materiei: pământ, aer, apă, foc. Chiar dacă lumea modernă tinde să ne îndepărteze de natură, trebuie să ne facem timp pentru a ne reapropia de ea, de a sta pe iarbă, de a privi depărtarea, apusul reflectat într-o apă, fără ca orizontul să ne fie obturat de betoane. În plus, culorile naturii ne ajută să ne recompunem pe toate planurile.

Eu una am părăsit jungla oraşului şi pot spune că acest lucru m-a schimbat fundamental. Am crescut într-o periodă de industrializare puternică şi mă chinuiam din răsputeri să o conving pe bunica mea să se mute cu noi la bloc, măcar pe timpul iernii, deşi pe parcursul restului de an, beneficiam la maximum de curtea şi grădina cu minuni, via cu struguri delicioşi şi căţăratul în pomi, plus libertatea reconfortantă a animalelor de companie.

Sunt lucruri după care am tânjit inconştient, lucru pe care l-am realizat cu adevărat abia după 33 de ani când m-am mutat la Snagov. Odată cu aceasta, am uitat ce înseamnă migrena, meteosensibilitatea, indispoziţiile fără motiv. Ziua pare mai lungă, fiecare apus pare mai spectaculos, iar trezirea de dimineaţă mai frumoasă, căci natura transformă în fiecare zi totul în jur, precum un mare artist.

Relaxarea
7 este după părerea filosofilor, cifra Lui Dumnezeu. "În 7 zile a creat Dumnezeu cerurile şi pământul, iar în ziua a 7-a, S-a odihnit." Relaxarea este obligatorie în menţinerea echilibrului, prin meditaţie, autocunoaştere şi aprofundarea sensului vieţii şi gesturilor importante care ne compun, fiecăruia dintre noi, cursul vieţii. Relaxarea ne dă detaşarea şi puterea de a vedea lucrurile mai limpede, pentru noi şi cei dragi nouă, dar după părerea mea, nu reprezintă un lucru abstract.

Am întâlnit oameni care nu se puteau relaxa fiind singuri, cu ei înşişi. Nu e nimic grav, însă trebuie lucrat la acest lucru, cu siguranţă. Trebuie să învăţăm să ne împăcăm cu eul nostru, mai devreme sau mai târziu. Am întâlnit de curând un energy coach, se autointitula "healer". Lucrând cu ea, căci era o doamnă ce moştenea de la bunicul şi tatăl ei, italieni, puterea de a vindeca prin forţe oculte, i-am studiat metoda, lăudată de altfel de zeci de mii de oameni.

Formarea ca medic nu îmi permite să cred, fără a găsi explicaţii ştiinţifice. Iar acestea nu au întârziat să apară. Prin relaxare şi respiraţie profundă, în prezenţa unui "mediator", te redescoperi pe tine, în evoluţie, mai mult sau mai putin vulnerabil, în orice caz, dornic de a face pace cu lumea şi destinul. Nu vă recomand un antrenor al spiritului, însă susţin cu putere ideea că, măcar o dată în viaţă să urmăm, fiecare dintre noi, un program psihoterapuetic de susţinere.

Majoritarea provenim dintr-o societate atinsă grav de psihoza fostului regim dictatorial, direct sau indirect, prin părinţi ori bunici. Şcolile moderne de psihanaliză identifică perpetuarea traumelor de-a lungul a 2-3 generaţii. De ce să nu ne optimizăm şansele? De ce să nu ne găsim liniştea, de ce să nu ştim să ne relaxăm, depăşind anxietatea?

Familia
Viaţa este dominată în mare parte de monotonie. Familia e cea mai bună formulă care te rupe de ea şi mai ales, copiii. O dată cu propriul copil, redescoperi viaţa, îţi reevaluezi principiile, îţi revizuieşti comportamentul şi redescoperi lucrurile uitate. Înveţi din nou o dată cu el şi lucrurile plictisitoare capătă sensuri noi.

De aceea a fost posibil progresul uluitor al ultimilor zeci de ani, ne-am schimbat principiile de educaţie, ne vedem altfel urmaşii, iar ei ne ajută să fim mai buni. Am născut-o pe fiica mea, Naomi pe data de 7. Nu sunt mistică, dar daţi-mi voie să punctez câteva coincidenţe. Tot într-o zi de 7 m-am căsătorit, pe data de 7 iunie m-am angajat la ProTV, pe 7 noiembrie, acum 7 ani, am lansat revista CSÎD.

Citește și:
Dacă nu faceţi acum sport, atunci când?
Pregătiţi-vă să străluciţi pe plajă! Se apropie relaxarea!
Înconjuraţi-vă de verde, căutaţi cu orice preţ sursele de energie vitală!


Exclusiv Online - 31.10.2012
Taguri: oana cuzino
Citește pe descopera.ro
O nouă descoperire ULUIEŞTE cercetătorii. Un sit al vikingilor rescrie ISTORIA pe care o ştim - FOTO+VIDEO O nouă descoperire ULUIEŞTE cercetătorii. Un sit al vikingilor rescrie...
Reanalizarea unui artefact celebru ELUCIDEAZĂ unul dintre marele mistere ale lumii antice. „A fost un mare REGE” Reanalizarea unui artefact celebru ELUCIDEAZĂ unul dintre marele mistere...
Gemeni Gemeni 22 May - 21 June

În luna mai veţi avea o stare de spirit destul de echilibrată şi nu veţi accepta ca nicio problemă să vă afecteze dispoziţia pozitivă pe care o aveţi. Natura acestei luni este una de introvertire...citește mai departe

×

Zf.ro
Cea mai mare AMENINŢARE la firmelor din România. Multe companii habar nu au că se întâmplă asta Cea mai mare AMENINŢARE la firmelor din...
Este oficial: Cum puteţi lua 10.000 de...
Începe URGIA. Cod de ploi torenţiale şi...
BusinessMagazin.ro
Povestea românului care I-A REFUZAT pe Mark Zuckerberg şi Bill Gates. A fost CEL MAI TÂNĂR MILIONAR din Silicon Valley Povestea românului care I-A REFUZAT pe...
Cine este omul care a fost de trei ori mai...
Cele mai SIGURE maşini. 9 modele în care...
Mediafax.ro
Game of Thrones s-a încheiat. Comentariile continuă!/ "Să n-ai încredere în nimeni!" Game of Thrones s-a încheiat. Comentariile...
Rachete Kalibr, LANSATE în Marea Neagră...
Liviu Dragnea îi cere lui Eugen Teodorovici...
Gandul.info
Un elev de liceu a văzut două profesoare tinere care stăteau de vorbă. A mers la ele sub pretextul că le întreabă ceva despre şcoală, iar ce a urmat e SCANDALOS. Adolescentul, prins accidental de poliţie/ Cadrele didactice sunt ŞOCATE Un elev de liceu a văzut două profesoare...
Noi detalii în cazul celor doi soţi care...
Şi-a cumpărat un Audi R8 de 130.000 de...
DA.ZF.ro
5 drumuri magice din România pe care poţi evada cu maşina - GALERIE FOTO 5 drumuri magice din România pe care poţi...
Cele 7 minuni ale României: locuri spectaculoase...
TOP 5 plaje sălbatice, foarte aproape de...
ProSport.ro
BREAKING NEWS: România, zguduită de încă o moarte fulgerătoare! A murit unul dintre cei mai valoroşi oameni ai generaţiei sale: "Odihneşte-te în pace!" BREAKING NEWS: România, zguduită de încă...
BREAKING NEWS: Marea lovitură a Gabrielei...
BREAKING NEWS: A murit şi nu a apucat să-şi...
ApropoTv.ro
Destinaţii alternative de Crăciun care te fac să vezi cu alţi ochi Europa Destinaţii alternative de Crăciun care...
Jurnalistul Ion Cristoiu publică două...
Electric Castle Festival anunţă headliner-ii...
Go4it.ro
Huawei nu mai poate include slot pentru card micro SD pe telefoanele comercializate Huawei nu mai poate include slot pentru...
În timp ce HUAWEI este acuzat de spionaj,...
Telefoanele HUAWEI nu vor mai folosi ANDROID....
ProMotor.ro
Prima generaţie Skoda Fabia are o problemă... neobişnuită Prima generaţie Skoda Fabia are o problemă......
Misterul simbolului pe care tot mai mulţi...
MANEVRA asta o vezi o dată la 100 de ani....
Descopera.ro
Cum se AJUNGE la orgasm. Nu ţine nici de mărime, nici de... VIDEO Cum se AJUNGE la orgasm. Nu ţine nici de...
Unul dintre cei mai BIZARI şi SÂNGEROŞI...
MICUŢA ţară care a CONTROLAT Rusia timp...
ULTIMA ORĂ
Game of Thrones s-a încheiat. Comentariile continuă!/ "Să n-ai încredere în nimeni!"

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.