In cautarea sinelui

Te-ai gandit vreodata la tine ca la un produs de tip 2 in 1? „Ar trebui s-o faci“, spune psihologul Phil McGraw, care crede ca in fiecare dintre noi exista doua personalitati: una autentica si alta fictiva. Prin alegerile pe care le-ai f
  • Publicat:
In cautarea sinelui
In cautarea sinelui

In cartea sa „In cautarea sinelui”, celebrul psiholog american, dr. Phil, sustine ca eul ti-a fost puternic influentat de sapte alegeri critice, de zece momente definitorii si de cinci persoane fundamentale. Toate ti-au marcat personalitatea in mod decisiv. Ca sa-ti regasesti sinele, trebuie sa le identifici si sa afli exact ce transformari a suferit propria ta imagine de sine din cauza acestor alegeri. 

Alegeri critice
Cele sapte alegeri critice au stabilit, in momentul optiunii, cine si ce urmeaza sa devii. Cel mai probabil, ele tin de viata personala, de viata fizica, de cea profesionala, de familie, educatie, implinire spirituala, de viata sociala. Gandeste-te care a fost alegerea, de ce ai facut-o, la ce alternative ai renuntat, unde te aflai din punct de vedere al imaginii de sine inainte si dupa aceasta alegere, care au fost efectele ei pe termen lung. Dupa ce le vei identifica si le vei intelege, vei elibera o cantitate uimitoare de informatie despre tine, despre imaginea de sine si despre viitorul tau.

Momente definitorii
Adica zece intamplari care au patruns cu putere in constiinta ta si ti-au schimbat personalitatea interioara. E imposibil sa nu ti le aduci aminte. Momentele definitorii sunt harti ale vietii tale, iar daca nu esti nici macar partial constienta de ele, viata ta devine impredictibila, irationala si nedorit de confuza. Aduna-le intr-o lista, descrie fiecare moment intr-un scurt paragraf, priveste-le pe toate ca pe un intreg si afla ce efect general au produs asupra sinelui tau.

Persoane cu influenta decisiva
Au existat oameni in viata ta ale caror actiuni, bune sau rele, te-au marcat decisiv. Pot fi „Etichetele” dauneaza grav imaginii de sine
Etichetele sunt importante pentru ca reprezinta esenta eului fictiv. Ele constituie, de fapt, modul in care lumea ti-a erodat autenticitatea. Inca de cand erai mica, oamenii te-au etichetat drept „urata”, „frumoasa”, „desteapta”, „proasta”. Etichetele care te-au schimbat si ti-au limitat cel mai mult capacitatile au venit de la parinti, de la un grup de colegi rai, de la profesori sau antrenori. Poate ca au venit chiar din interiorul tau, atunci cand ai observat ca ai gresit in viata. Oricum, indiferent de sursa, trebuie sa recunosti existenta lor, sa analizezi in ce masura ti se potrivesc si sa vezi care le-a fost impactul asupra sinelui tau. Daca vrei sa te intorci vreodata la eul tau autentic, nu poti ignora aceste influente puternice. Puterea lor vine din faptul ca esti predispusa sa le interiorizezi si sa le accepti. Cand le lasi sa te defineasca, permiti o schimbare profunda a personalitatii tale.

Singura cu gandurile tale. Neaparat pozitive!
Dialogul interior reprezinta conversatia pe care o porti cu tine insati despre lucrurile care ti se intampla. Practic, te ajuta sa mentii permanent legatura cu eul tau. Trebuie sa stii ca timpul pe care il petreci cu alte persoane, chiar si cu cei cu care imparti intimitatea, nu se poate compara cu timpul pe care il petreci cu propria persoana. Dialogul interior trebuie sa fie constant – nu inceta sa vorbesti cu tine! Doctorul Phil sustine ca, drept consecinta a tuturor gandurilor care te framanta, apare o reactie fizica. Daca in dialogul interior iti spui ca nu poti reusi, ca te vei face de ras, reactia fizica ar putea consta in transpiratia palmelor, in aparitia unui tic, a unui tremur incontrolabil si chiar in cresterea ritmului cardiac. Specialistul american sustine ca dialogul pesimist poate fi la fel de nociv pentru sanatatea fizica precum un virus sau o rana.cei care te-au incurajat in momentele critice, care ti-au rezolvat o problema pe care o credeai fara solutie, sau care ti-au identificat un anumit talent si te-au incurajat sa-l dezvolti. Pot fi insa si persoane care ti-au ingropat eul autentic (un tata vitreg agresiv, o mama consumatoare de alcool). Trebuie sa afli in ce masura ti-au influentat – pozitiv sau negativ – personalitatea.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Joburi in top
Joburi in top
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân