Tetralogia Fallot – cauze, simptome, tratament pentru boala congenitală cardiacă cianotică

Boala congenitală cardiacă cianotică este cunoscută și sub numele de sindromul Fallot sau Tetralogia Steno-Fallot
  • Publicat:
  • Actualizat:

Tetralogia Fallot (boala cardiacă congenitală cianotică) este o boală din sfera bolilor cardiologice pediatrice. Numele afecțiunii vine de la numele medicului care a descris pentru prima oară boala – dr. Etienne-Louis Arthur Fallot, medic francez. Documente medicale indică anul 1888 ca fiind anul din care boala a fost descrisă. Statisticile arată că boala cardiacă congenitală cianotică se poate instala atât la băieți, cât și la fete în mod egal.

Ce este tetralogia Fallot?

Boala Fallot este cea mai întâlnită malformație congenitală cardiacă cianotică.

Pacienții diagnosticați cu această afecțiune cardiacă congenitală prezintă patru malformații cardiace simultan:

  1. un defect septal ventricular
  2. stenoza pulmonarei (blocarea fluxului sanguin din ventriculul drept la plămâni)
  3. dextropoziția aortei
  4. hipertrofia ventriculului stâng

Netratatată corespunzător sau în timp util, tetralogia Fallot poate duce la complicații grave: puls neregulat, probleme pulmonare, moarte subită din cauza cardiace, accident vascular cerebral, abces cerebral etc.

Cum se manifestă tetralogia Fallot?

Pacienții cu tetralogie Fallot pot prezenta încă de la naștere simptome, însă acestea pot apărea și pe parcurs: pielea cianotică (pielea devine vânătă, albăstruie din cauza nivelului scăzut de oxigenare în special la nivelul buzelor și al unghiilor), dificultăți de respirație, deviații ale pulsului inimii, degete hipocratice sunt simptome frecvente.

Cu cât gradul de blocaj al sângelui în ventricului drept este mai mare, cu atât simptomele devin mai severe. La unii copii, nu sunt semne la naștere, iar simptomele pot apărea pe parcurs, în urma unei reprize de plâns, după o baie, a stresului sau chiar la hrănire pot prezenta dificultăți respiratorii, iar pielea poate deveni albăstruie-vânătă. Aceste simptome trebuie semnalate medicilor pediatri imediat.

Cauzele pentru care unii copii se nasc cu tetralogie Fallot?

Tetralogia Fallot este o boală a cărei cauze sunt încă necunoscute. De-a lungul anilor însă, s-a observat în cazul copiilor diagnosticați cu tetralogia Fallot prezența unor factori de risc în timpul vieții intrauterine și anume – mama a consumat alcool, mama suferă de diabet. De asemenea, îmbolnăvirea mamei cu rubeolă în timpul gravidității este un factor de risc pentru această malformație a inimii. Vârsta înaintată a mamei – peste 40 de ani dar și nutriția precară sunt considerate de asemenea, factori de risc pentru tetralogia Fallot. S-a observat de asemenea, că la copiii născuți cu sindrom Down se poate întâlni și tetralogie Fallot.

Prevalența afecțiunii cardiace congenitale cianotice

Tetralogia Fallot reprezintă aproximativ 7%-10% din cazurile de boli cardiace congenitale. Este cea mai întâlnită boală cardiacă congenitală cianotică, cu 0.23-0,63 cazuri la o 1000 de nou-născuți. Conform datelor publicate de jurnalul medical MedScape, tetralogia Fallot este considerată a treia ca prevalență a bolilor cardiace congenitale în rândul copiilor mai mici de 15 ani. Conform aceleași surse, la adulți prevalența bolii tetralogia Fallon este de aproximativ 1 la 3.500, 1 la 4.300 oameni.

Tratamentul tetralogiei Fallot

Tetralogia Fallot este diagnostichează atât clinic cât și imagistic (radiografie pulmonară, ecografie Doppler, RMN). În mod normal, în primul an de viață se recomandă operația chirurgicală pe cord deschis. Medicii recomandă timpul ideal al operației în funcție de gravitatea simptomelor și de stadiul bolii, precum și în funcție de alte condiții medicale.

Unii bebeluși cu această boală sunt operați la vârsta de 6 luni. În general, rata de succes a operațiilor pentru tratralgia Fallot este mare, iar copilul și viitorul adult vor putea avea o calitate a vieții bună. Netratată poate duce la pierderea vieții, riscul fiind crescut pentru moarte încă din primul an de viață.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”