Problema greutăţii şi a colesterolului mărit nu mai este demult un semnal de alarmă doar pentru adulţi, ci şi pentru copii!
În România, unul din doi copii are probleme cu greutatea, principala cauză fiind alimentaţia nesănătoasă şi lipsa varietăţii în dietă.
Consumul caloric în exces, care predomină în alimentele bogate în grăsime, în dulciuri şi produse de fast-food nu determină doar acumularea kilogramelor în plus şi creşterea colesterolului, ci şi evoluţia în timp a unor afecţiuni grave de la o vârstă fragedă:
Atunci când împiedică circulaţia sângelui în organism, colesterolul poate deveni un factor de risc cardiovascular pentru copii. Acest tip de colesterol este denumit LDL-colesterol sau “colesterolul rău” şi se depune pe vasele de sânge din cauza excesului de grăsimi, îngroşându-le şi îngustându-le până când transportul nutrienţilor şi cel sanguin va fi blocat.
O presupunere greşită în ceea ce priveşte cauzele colesterolului ridicat la copii este faptul că alimentaţia deficitară contribuie în mod decisiv la creşterea acestuia. Cu toate acestea, factorii de risc sunt mult mai variaţi:
În cazul manifestării uneia dintre aceste condiţii, specialiştii precizează că un nivel acceptabil al colesterolului total la persoanele cu vârsta cuprinsă între 2 şi 19 ani trebuie să fie sub valoarea de 170 mg/dl, din care LDL (colesterol rău) să nu fie mai mare de 110 mg/dl.
Pentru reducerea “colesterolului rău”, o dietă sănătoasă este esenţială, aceasta reuşind să scadă cu până la 10% nivelul colesterolului din sânge. În acest sens, chiar şi cele mai mici modificări în alimentaţie pot aduce beneficii multiple: