Singurul semn de colesterol mărit la copii. Apare pe ochi!

  • Publicat:
Singurul semn de colesterol mărit la copii. Apare pe ochi!
Foto. Envato

Problema greutăţii şi a colesterolului mărit nu mai este de mult un semnal de alarmă doar pentru adulţi. În România, unul din doi copii are probleme cu greutatea, principala cauză fiind alimentaţia nesănătoasă şi lipsa varietăţii în dietă.

Consumul caloric în exces, care predomină în alimente bogate în grăsime, dulciuri şi produse de fast-food, nu determină doar acumularea kilogramelor în plus şi creşterea colesterolului, ci şi evoluţia în timp a unor afecţiuni grave de la o vârstă fragedă, precum diabetul zaharat de tip 2, creșterea în volum a ficatului sau bolile cardiovasculare.

Când devine periculos colesterolul?

Atunci când împiedică circulaţia sângelui în organism, colesterolul poate deveni un factor de risc cardiovascular pentru copii. Acest tip de colesterol este denumit LDL-colesterol sau „colesterolul rău” şi se depune pe vasele de sânge din cauza excesului de grăsimi, îngroşându-le şi îngustându-le până când transportul sângelui bogat în nutrienți va fi blocat.

Cauze colesterol mărit la copii

O presupunere greşită în ceea ce priveşte cauzele colesterolului ridicat la copii este faptul că alimentaţia contribuie în mod decisiv la creşterea acestuia. Cu toate acestea, factorii de risc sunt mult mai variaţi:

  • obezitatea cauzată de dereglări metabolice
    lipsa exerciţiului fizic, în ciuda alimentaţiei echilibrate
  • factorul genetic – tendinţa de creştere a colesterolului este transmisă de la o generaţie la alta

Valori normale colesterol la copii

Specialiştii precizează că un nivel acceptabil al colesterolului total la copii și adolescenți trebuie să fie sub valoarea de 170 mg/dl, din care LDL (colesterol rău) să nu fie mai mare de 110 mg/dl.

Ce semne dă colesterolul mărit la copii

Din păcate, excesul de colesterol la copii nu dă semne decât prea târziu, când apar complicații. Motiv pentru care este esențial screeningul preventiv prin analize de sânge uzuale, realizate în fiecare an. În acest mod, colesterolul crescut (dislipidemia) poate fi depistat precoce și tratat înainte să apară probleme mai grave.

Un semn distinct al colesterolului crescut care apare la adulți, dar poate fi prezent și la copii, este apariția unor depozite de grăsime la nivelul pleoapelor. 

Există însă o serie de factori de risc care predispun copiii la valori crescute la colesterolului. Printre aceștia se numără:

Reguli de alimentaţie pentru reglarea colesterolului la copii

Pentru reducerea „colesterolului rău”, o dietă sănătoasă este esenţială, aceasta reuşind să scadă cu până la 10% nivelul colesterolului din sânge. În acest sens, chiar şi cele mai mici modificări în alimentaţie pot aduce beneficii multiple:

  • Ciocolata neagră este de preferat celei cu lapte – studiile au demonstrat că aceasta are în compoziţie acizi graşi Omega 3 ce pot preveni apariţia bolilor cardiovasculare;
  • Uleiul de floarea-soarelui poate fi înlocuit cu cel de măsline (dar nu faceți excese), care scade nivelul colesterolului şi controlează nivelul zahărului din sânge, prevenind astfel bolile de inimă;
  • Carnea grasă de porc poate fi înlocuită cu cea de pui, curcan sau peşte, bogată în acizi graşi Omega 3 şi Omega 6 care ajută la reducerea colesterolului;
  • Înlocuiţi cerealele rafinate, care au o cantitate mare de zahăr, cu cele integrale – acestea sunt bogate în vitamina B, minerale, fibre şi au un conţinut scăzut de grăsimi, fiind un adevărat pansament pentru inimă şi, totodată, un mic dejun delicios.
  • Nucile, migdalele şi alunele pot fi incluse în gustări în locul dulciurilor, protejând împotriva bolilor cardiovasculare, prin conţinutul bogat de acizi graşi Omega 3.

Surse: emedicinehealth.com, aafp.org, clevelandclinic.org

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân