Pacienții cu boli cardiovasculare sunt speriați de riscul de COVID-19 și amână consultațiile – sondaj

Teama de a nu se infecta și accesul la servicii medicale, în topul problemelor pacienților cu boli cardiovasculare
  • Publicat:
Pacienții cu boli cardiovasculare sunt speriați de riscul de COVID-19 și amână consultațiile - sondaj
foto Shutterstock

Conform unor date publicate de Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC) 22,8% dintre pacienții cu boli cardiovasculare nu au fost deloc la medic în 2020. 59% dintre aceștia nu au mers la medic de teamă de a nu se infecta și pentru că nu au avut unde, spitalul fiind închis.  Sondajul s-a desfășurat online, în luna februarie 2021. La acesta au răspuns 320 pacienți cu boli cardiovasculare.

96,3% dintre pacienții cu boli cardiovasculare respondenți se confruntă cu 3 probleme majore: teama de a nu se infecta (52,5%), lipsa accesului la servicii medicale (25,2%) și dificultatea de a ajunge la spital (18,6%).

Ce și-ar dori pacienții cu boli cardiovasculare?

Dintre aspectele pe care pacienții le enumeră ca fiind necesar să fie schimbate se numără: un acces mai bun la medic/spital – 71,79%, o mai bună cooperare cu medicul 14.10% și mai multe medicamente compensate – 12,82%.

Un alt aspect deosebit de îngrijorător reieșit din cercetare este că vârsta celor cu probleme cardiovasculare grave precum infarctul sau insuficiența cardiacă a scăzut: 25% dintre respondenții chestionarului online sunt persoane cu vârsta între 45-55 ani, persoane active.

Dintre respondenți 47% au hipertensiune arterială, 8,9% fibrilație atrială, 8,6% insuficiență cardiacă, 8,2% angină pectorală și 6,6% infarct miocardic.

Pacienții cu boli cardiovasculare sunt extrem de stresați

“Pacienților le este teamă de COVID-19 și trăiesc un stres extrem din cauza stării de sănătate. Pentru ei trebuie găsite soluții imediate: o boală precum infarctul nu așteaptă să treacă pandemia.Mergeți la medic dacă simți durere în piept, dureri ale spatelui, stomacului, amețeală, respirație îngreunată pentru mai mult de 15 minute sunați-vă medicul de familie!” a declarat Radu Gănescu, președintele Coaliției Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC).

COPAC îndeamnă pacienții și populația să aibă grijă de inima lor și să meargă la medic, să solicite îngrijirile medicale de care au nevoie dacă simt o schimbare a stării de sănătate prin prezența unor simptome precum respirație îngreunată, amețeală, durere puternică în piept pentru mai mult de 15 minute. Poate fi vorba de un infarct iar intervenția rapidă, într-un interval scurt, este salvatoare

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”