Din ce lună de sarcină nu mai ai voie să conduci. Puţine gravide ştiu asta

Află din ce lună a sarcinii ar fi bine să renunţi să mai conduci şi ţine cont de câteva reguli de siguranţă la volan dacă eşti gravidă.
Din ce lună de sarcină nu mai ai voie să conduci. Puţine gravide ştiu asta

Foarte multe gravide se întreabă din ce lună a sarcinii nu mai au voie să conducă o maşină. Însă răspunsul nu e atât de simplu. În general, femeile însărcinate pot conduce pe toată durata sarcinii, atâta vreme cât se simt confortabil, ajung cu uşurinţă la obiectele de care are nevoie şi poate manevra în siguranţă maşina. Există însă gravide care, din cauza sarcinii, se pot simţi extrem de obosite sau nu au suficientă flexibilitate în mişcări, caz în care şofatul este contraindicat. 

În general, cu cât sunt într-un stadiu mai avansat al sarcinii, cu atât riscul de accidente este mai crescut, pentru că burta mare, picioarele umflate, dureroase, lipsa de somn etc. pot favoriza incidente la volan.

Centura de siguranţă, obligatorie pentru protecţia gravidei şi a fătului

Alte gravide se pot simţi inconfortabil din cauza centurii de siguranţă care trece pe deasupra burţii, motiv pentru care ar putea ceda tentaţiei de a nu o mai folosi, asumându-şi însă riscuri foarte mari în cazul unui accident rutier.

Trebuie menţionat că „centura de siguranţă reduce cu până la 50% riscul de ruptură uterină sau de placentă ori chiar deces a fătului în cazul unui accident”, spune dr. Emmanuel de Sostoa, medic ginecolog

Cel mai indicat este ca gravidele să ceară sfatul medicului lor curant în privinţa şofatului, deoarece el cunoaşte cel mai bine istoricul medical, precum şi starea actuală de sănătate a pacientei sale.

Distanţa burtă-volan trebuie să fie de minimum 25 de centimetri

Un alt aspect important este ca burta gravidei să se situeze la o distanţă de minimum 25 de centimetri faţă de volan, prin lăsarea scaunului pe spate, astfel încât, în eventualitatea producerii unui accident, lovitura puternică să nu fie resimţită la nivelul abdomenului.

Dacă burta stă aproape lipită de volan sau chiar deasupra acestuia, ar mai înţelept ca gravida să renunţe la şofat, pentru a preveni o tragedie.

De asemenea, se recomandă evitarea drumurilor lungi cu maşina sau opririle frecvente (pentru mişcare, mers la toaletă etc.), purtarea unor haine largi, lejere, a unor încălţări cu talpă plată, confortabile.

Prin urmare, gravida nu are interzis la volan de la un anumit stadiu al sarcinii, mai ales dacă are o stare bună de sănătate şi greutatea corporală este în parametrii normali.

Majoritatea gravidelor renunţă la şofat, de obicei, în ultima lună de sarcină. În schimb, dacă apare disconfortul la volan, în orice stadiu al sarcinii, este mai bine ca gravida să renunţe la şofat până după naştere, pentru a evita evenimente nedorite.

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. A scris peste 5.000 de articole în acest timp. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic ... citește mai mult
Cel mai nou articol Video:
Dr. Matei Bâră: radioterapia în cancerele din sfera ORL