De ce e obligatoriu să speli lenjeria de pat abia cumpărată

  • Publicat:
De ce e obligatoriu să speli lenjeria de pat abia cumpărată
De ce e obligatoriu să speli lenjeria de pat abia cumpărată. Foto: envato

Ai cumpărat sau ai primit cadou o lenjerie de pat superbă și abia aștepți să te „culcușești” în ea? Nu te grăbi să faci asta! Mai întâi trebuie să o speli, altfel riști să te confrunți cu diverse probleme din cauza chimicalelor din țesătură. Iar pericolul e și mai mare în cazul copiilor!

Spală lenjeria nouă pentru a înlătura chimicalele

Chiar dacă pe ambalaj nu se menționează faptul că lenjeria de pat trebuie spălată înainte de prima folosire, cu siguranță ar trebui să ignori acest mesaj și să faci exact contrariul. Asta deoarece lenjeria conține chimicale folosite în timpul producției, dar și diverse substanțe care au „apretat” țesătura.

Producătorii folosesc diverse soluții chimice pentru ca lenjeria nouă să aibă aspect proaspăt și să fie lipsită de cute în ambalaj, cum ar fi amidonul sau formaldehida. De aceea nu vei vedea niciodată o lenjerie nouă încrețită.

Pentru a evita ca pielea ta să intre în contact cu aceste chimicale, trebuie să speli lenjeria de pat abia cumpărată. Doar așa vei înlătura aceste substanțe care pot avea impact negativ asupra sănătății tale.

Spălarea lenjeriei ajută și la înlăturarea mirosului specific de „nou”, dar nedorit – de plastic și stătut. De asemenea, este o bună metodă de a testa dacă lenjeria este într-adevăr de calitate. Dacă ies culorile din ea de la prima spălare, țesătura se subțiază vizibil sau lenjeria intră la apă, e semn clar că nu e ce trebuie.

Copiii sunt foarte sensibili la vopseaua din țesătură

Lenjeria de pat este deseori „tratată” cu vopseluri și aditivi care fac țesătura mai moale și rezistentă la clor. Hainele și țesăturile în general care sunt „tratate” cu substanțe chimice periculoase sunt cele care prezintă pe ambalaj afirmații precum: efect antibacterian, antistatic, rezistent la pete.

Însă aceste substanțe pot cauza probleme de sănătate, în special în cazul copiilor, care petrec foarte mult timp în pat expuși chimicalelor din lenjerie, mai ales în primii ani de viață.

Durerile de cap, oboseala, greața, dificultățile de respirație, eczemele, tulburările de comportament sau de dezvoltare sunt doar câteva dintre posibilele reacții adverse survenite ca urmare a expunerii la aceste substanțe din țesăturile „tratate”. De asemenea, expunerea îndelungată la astfel de chimicale poate crește riscul de cancer pancreatic sau de vezică urinară.

Un studiu realizat de Sleep Foundation a relevat că 8 din 10 persoane spală lenjeria de pat înainte de prima utilizare. Pentru sănătatea ta și a familiei tale, nu-ți asuma riscuri și achiziționează textile de calitate, care respectă standardele de siguranță.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân