Fie ca esti tipul „traiesc ca sa muncesc”, fie ca esti de parere ca „muncesc ca sa traiesc”, esti de acord cu faptul ca petreci o perioada enorma de timp la serviciu. Exact, cu colegii. O relatie buna cu ei este mai mult decat importanta si mai mult decat greu de obtinut. Doar vorbim despre atatia oameni cu personalitati diferite, fiecare cu defectele si obiceiurile lui care pot scoate din sarite pe oricine si care trebuie sa lucreze snur impreuna. Problema macina: in strainatate, exista site-uri speciale pentru construirea unor relatii excelente intre colegi cu topuri ale celor mai enervante lucruri pe care le poti face intr-un colectiv. Urmeaza sfaturi pentru o viata profesionala in roz.
Singur nu ai cum sa reusesti pentru multa vreme, iar buna intelegere cu colegii conteaza poate la fel de mult ca si aptitudinile pe care le ai.
Americanii chiar au un numar de telefon afisat pe un site specializat in probleme de relationare cu colegii de birou, la care angajatii aflati la ananghie pot expune necazul pe care il au cu camarazii si pot primi indrumari. E cam mult, as zice. Sondajele on-line pe care le fac cei din State sunt insa binevenite pentru ca iata asa aflam ca cel mai des oamenii se plang ca vecinii de birou ii vorbesc pe la spate, isi asuma laudele pentru merite care nu sunt ale lor, nu dau bani pentru cadourile de zilele de nastere, se ascund in spatele „grupului” si nu muncesc individual cat ar trebui.
Acestea ar fi principalele nemultumiri. Exista pe un site dedicat carierelor si un top al celor mai nesuferite tipuri de colegi pe care le intalnim in toate locurile de munca – avem „clantanitorul”, un personaj bine intentionat de cele mai multe ori, dar care nu se mai opreste din vorbit si le spune tuturor absolut toate problemele pe care le-a avut, le are sau le-ar putea avea. Apoi „barfitorul” care stie orice despre oricine si vrea sa spuna oricui, „plangaretul”, care nu reuseste sa gaseasca nimic care sa-l multumeasca.
Daca nu se tanguieste din cauza sanatatii sau a familiei, o face din cauza job-ului. Urmeaza „delegatarul” care vrea sa imparta sarcinile sale de lucru cu colegii, desi nu are nici un motiv legitim sa faca asta. El fie nu poate sa faca toata treaba, fie nu vrea. Si ar mai fi „adunatorul de laude” care nu recunoaste nici un soi de ajutor primit de la colegi si accepta singur aplauzele pentru un proiect fara sa mentioneze ca ar trebui sa faca si altii un pas in fata pentru ca au pus umarul la reusita.
Cum iti poti „cuceri” colegii
In primul rand, stand departe de toate intrigile si barfele, pentru ca astfel ii faci sa capete incredere in tine – esti un om serios, care nu se implica in cancanuri, deci se pot bizui pe tine. Venind cu solutii la probleme – in fiecare birou este un om care identifica problemele, dar asta e partea usoara, pentru ca respectul si admiratia apar in clipa in care cineva vine si cu rezolvari. Inca o mentiune la capitolul castigarea increderii, nu-ti lasa niciodata colegii sa afle despre o problema pe care tu o cunosti, intr-o sedinta, in momentul in care o prezinti, sau dintr-un e-mail pe care l-ai trimis sefului, iar el le-a dat cate un „forward”.
Tine-te de cuvant si de treaba – intr-o organizatie munca este interconectata, daca tu nu respecti termenul de predare sau angajamentul pe care ti l-ai luat, automat ii afectezi pe ceilalti. Imparte mereu felicitarile pentru succese si cu ceilalti si multumeste-le pentru ajutor – de cate ori ai reusit ceva fara pic de ajutor de la restul colectivului? Oricat de priceput ai fi la ceea ce faci in profesie, singur nu ai cum sa reusesti pentru multa vreme, iar buna intelegere cu colegii conteaza poate la fel de mult ca si aptitudinile pe care le ai.
Ce poate face o relatie profesionala sa mearga?
Sapte caracteristici independente, arata o cercetare a sociologilor americani. Dintre acestea cele mai importante sunt: increderea (este fundatia oricarei colaborari de succes, oamenii isi permit unul altuia sa isi vada de treaba fara sa fie priviti mereu peste umar), diversitatea (adica diferentele in modul in care oamenii vad lumea, ea creste potentialul solutiilor si le permite angajatilor sa invete unii de la altii) si respectul (cei care se respecta pun mare pret unii pe opiniile altora si sunt dispusi sa isi schimbe punctul de vedere in functie de ce zic si ceilalti. Este foarte important pentru ca ii ajuta pe oameni sa se focuseze pe rezolvarea problemei).
Foto: Shutterstock