Sortarea și reciclarea, între mit și realitate. Desfaci. Folosești. Arunci unde & cum trebuie

  • Publicat:
Sortarea și reciclarea, între mit și realitate. Desfaci. Folosești. Arunci unde & cum trebuie
Sursa foto: Unsplash, Nick Fewings

Reciclarea a devenit un factor important care ajută la reducerea poluării, la recuperarea și gestionarea materialelor valoroase și reintroducerea lor în ciclul de producție. Însă, colectarea separată a deșeurilor ajută, de asemenea, și la conservarea energiei și a apei, la reducerea gazelor cu efect de seră. În plus, duce la scăderea costurilor la facturile de salubritate.

Odată cu timpul apar tot mai multe mituri despre colectarea separată, iar cel mai des, oamenii își pun o serie de întrebări despre cum, unde și dacă aceste deșeuri se colectează și reciclează corespunzător.

Mit: Unul dintre cele mai cunoscute mituri este legat de sortarea deșeurilor. Oamenii cred că aceasta este eficientă doar la centrele de reciclare, nu și la pubelele din apropierea caselor fiecăruia. Adevărul este însă altul.

Realitate: Sortarea trebuie să înceapă, în primul rând, din gospodăria fiecărei persoane. În acest caz, oamenii stabilesc o metodă prin care pot colecta eficient deșeurile menajere, față de cele care pot fi reciclate ulterior. Acest lucru este important să se întâmple încă din gospodăriile oamenilor pentru că astfel se previne contaminarea deșeurilor reciclabile în timpul transportului către stațiile de sortare, locul în care sacii sunt desfăcuți, iar fiecare element este verificat și redistribuit categoriei din care face parte. După ce sunt preluate din pubele, deșeurile ajung la un centru de sortare, iar în condițiile în care acestea sunt deja sortate de către cetățeni, procesul de reciclare este mult mai eficient, iar volumul materialelor recuperate și reciclate crește considerabil.

Mit: Un alt mit este legat de mașina de salubritate care preia deșeurile. Oamenii cred că deșeurile reciclabile și cele menajere sunt colectate de aceeași mașină de gunoi.

Realitate: Este important să știm că aceste deșeuri nu se colectează în același timp. Este ridicată o singură categorie de deșeuri pe parcursul unui traseu de colectare. La finalul programului, mașinile sunt spălate, decontaminate și pregătite pentru următoarea zi de lucru. Cu toate acestea, cele două tipuri de deșeuri, cele reciclabile și cele menajere, au chiar și trasee diferite de sortate. Deșeurile menajere sunt trimise către depozitul de deșeuri nepericuloase, în timp ce deșeurile reciclabile sunt sortate pe categorii și predate companiilor specializate în prelucrarea și reciclarea lor.

Mit: Pe de altă parte, mulți spun că produsele fabricate din mai multe materiale nu pot fi reciclate.

Realitate: Dacă aceste produse nu pot fi separate înainte să fie aruncate, ele sunt trimise către centrele de reciclare care sunt dotate cu aparaturi ce se ocupă de separarea și descompunerea lor, cum ar fi topirea anumitor adezivi sau îndepărtarea unor bucăți din metal.

Mit: Capacele din metal se pot colecta împreună cu sticla.

Realitate: Este bine de știut că în cazul colectării separate a sticlei, oamenii trebuie să îndepărteze capacele din metal. Acestea trebuie să fie curățate, astfel încât să se evite riscul de contaminare, și, dacă este cazul, să fie separate de părțile componente din plastic. Chiar dacă aluminiul și sticla sunt materiale care se pot recicla la infinit, ele necesită procese diferite de tratare.

Acest articol face parte din campania Un’ Doi Trei, care își propune să informeze corect românii în legătură cu problema deșeurilor de ambalaje, să atragă atenția, dar și să diminueze impactul pe care deșeurile de ambalaje colectate necorespunzător îl au asupra mediului înconjurător, asupra calității vieților noastre și ale copiilor noștri.

Mai mult, campania urmărește să creeze un nou obicei sănătos, care să intre în rutina românilor, acela de a colecta separat deșeurile de ambalaje generate în fiecare zi.

Un Doi Trei este o campanie inițiată de Asociația OIREP Ambalaje – prin Clean Recycle, Eco-Rom Ambalaje, Ecologic 3R Ambalaje, Eco Synergy, Financiar Recycling, GreenPoint Management și Green Resources Management – în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân