Inotul e sportul perfect si pentru patrupede

Acest sport le fortifica absolut toti mus­chii si le imbunatateste circulatia periferi­ca.
24.07.2009
Inotul e sportul perfect si pentru patrupede
Inotul e sportul perfect si pentru patrupede

La comanda, cainii dresati trebuie sa inoate fara ezitare. Si chiar daca nu au beneficiat de ore de dresaj, oferiti-le toata vara bai lungi, pentru ca le fortificati organismul si, spun studiile, le prelungiti viata cu 1 pana la 2 ani. Si pentru pisici e buna cate o baita, dar si plimbarile lungi.

Cainii stiu instinctiv sa inoate cu exceptia rasei Basset Hounds. Daca e posibil, nu ezitati sa ii luati in concediu cu voi, mai ales daca mergeti la mare sau in locuri unde pot inota. Acest sport le fortifica absolut toti mus­chii si le imbunatateste circulatia periferi­ca.

Ideal este sa ii lasati cat mai mult sa se balaceasca in apa sarata, daca nu este extrem de rece. Daca tem­peratura e mai mica de 15 grade, nu-i chi­nuiti cu joaca. Cainii ajung la hipo­termie dupa 15 minute de mers prin apa rece.

Si pisicile sunt bune inotatoare

Inotul e un sport benefic si pentru pisici, chiar daca acestea se feresc cu orice pret de apa. Si ele stiu instinctiv sa inoate si chiar foarte bine, daca… sunt nevoite. Pisicile domestice se feresc ca apa sa nu le intre in ochi sau in urechi pentru ca acestea sunt doua zone extrem de sensibile.

Pe de alta parte, prin pernite pisicile aduna o multime de informatii din mediu inconjurator si e firesc sa nu fie incantate cand simt apa ceva mai rece decat temperatura aerului (spre deosebire de pisici, la caini labele au doar rolul de a amortiza socurile mersului si ale alergatului, nu si o functie tactila).

Este insa recomandabil ca vara sa va ajutati pisicuta sa faca baie intr-o piscina de plastic sau in cada. Si neaparat sa nu o lasati sa toarca toata ziua, mai ales daca locuieste in apartament.

Pisicile de apartament trebuie sa se plimbe cel putin o data pe zi, sa se catere intr-un copac sau sa aiba parte de sarituri pentru ca riscul de a ajunge obeze este cu 80% mai mare decat la cele care traiesc in aer liber.

Foto:  SHUTTERSTOCK

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Groza
Andreea Groza

Mă întâlnesc în fiecare zi cu doctori. Pentru cei mai mulţi pământeni, care nu sunt ipohondri, probabil, acest comportament pare ciudat.
Dar socializăm în cadrul unor interviuri în care noi, echipa, încercăm să aflăm poveşti scurte şi concise despre cum putem să funcţionăm ... citește mai mult

Am o curte mica. Cum o amenajez?
Am o curte mica. Cum o amenajez?
Recomandare video
Anevrismul de aortă ascendentă: simptome și tratament