galerie

Răcoare în casă fără aer condiţionat. Cum scapi de caniculă


  • Acoperă geamurile cu folie de protecţie solară – aceasta te apără atât de efectele nocive ale razelor ultraviolete, cât şi de căldura sufocantă din timpul verii. Foliile de protecţie solară sunt disponibile în mai multe nuanţe, în funcţie de cât de multă lumină vrei să ai în cameră.
  • Trage jaluzelele – peste un sfert din căldura din locuinţe este datorată ferestrelor neacoperite, prin care razele soarelui trec cu uşurinţă. Foloseşte jaluzele de culoare închisă, care blochează lumina şi căldura, în special în orele de vârf 11-16.
  • Izolează pereţii – izolarea termică realizată de profesionişti, cu materiale de calitate, poate menţine în interiorul locuinţei o temperatură constantă. De asemenea, termoizolarea pereţilor scade riscul formării de igrasie şi reduce nivelul umidităţii din aer.
  • Înlocuieşte becurile – ai auzit bine, da. Becurile cu lumină incandescentă emană foarte multă căldură, aşa că trebuie înlocuite cu becuri fluorescente, care consumă mai puţină energie, au o durată mai mare de funcţionare şi nici nu emană căldură.
  • Foloseşte un dezumidificator – acesta absoarbe umezeala în exces din locuinţă, făcând aerul mult mai respirabil, chiar şi atunci când afară sunt temperaturi de peste 35 de grade Celsius. Umiditatea ideală în locuinţă ar trebui să fie de sub 60%.
  • Foloseşte un ventilator – da, este de modă veche, dar destul de eficient. Ţine cont însă că acesta trebuie curăţat periodic, la fel şi încăperea în care îl foloseşti, pentru a evita împrăştierea prafului şi inhalarea acestuia. Un alt truc genial: pune în faţa ventilatorului un bol cu gheaţă. Aerul din încăpere va fi mult mai răcoros.
  • Evită gătitul la cuptor şi utilizarea electrocasnicelor care încălzesc aerul (PC, TV) – sau rezervă aceste activităţi seara ori noaptea, când temperaturile de afară scad. De asemenea, scoate din priză aparate pe care nu le foloseşti, pentru că electronicele generează căldură chiar şi atunci când nu funcţionează.
  • Foloseşte aşternuturi din bumbac sau bambus – aceste materiale sunt mai răcoroase şi permit evaporarea rapidă a transpiraţiei, în comparaţie cu satinul sau mătasea. Acelaşi lucru este valabil şi pentru pijamale, care trebuie să fie cât mai confortabile şi din materiale naturale.
  • Cumpără o pernă cu efect de răcire – este o investiţie pentru care te vei felicita! Cu ajutorul unei perne cu gel răcoritor vei avea un somn mai liniştitor, deoarece gelul absoarbe excesul de căldură şi produce răcire naturală. Poţi să o foloseşti inclusiv pentru zona lombară, dacă te confrunţi cu dureri lombare.
  • Dormi cu fereastra deschisă – nu, „nu o să te tragă curentul”. Aerul răcoros din timpul nopţii chiar te va ajuta să te odihneşti mai bine, iar dimineaţa vei fi mult mai energică.
Acoperă geamurile cu folie de protecţie solară – aceasta te apără atât de efectele nocive ale razelor ultraviolete, cât şi de căldura sufocantă din timpul verii. Foliile de protecţie solară sunt disponibile în mai multe nuanţe, în funcţie de cât de multă lumină vrei să ai în cameră.
1/1