Ce greseli sa nu faci cand ai pet!

O pisicuta sau un catelus in casa impun propriile lor reguli, chiar daca stapanilor le convine sau nu.
Ce greseli sa nu faci cand ai pet!
Ce greseli sa nu faci cand ai pet!

O pisicuta sau un catelus in casa impun propriile lor reguli, chiar daca stapanilor le convine sau nu. Aceasta pentru simplul motiv ca micutele patrupede sunt fiinte cu nevoi, construite, la fel ca si oamenii, respectand principiul placerii. Asa ca un nou locatar din casa presupune un cod de la care sa nu se abata nimeni. Iar in relatia stapan-animalut de casa pot sa apara des greseli dintre cele mai variate. Iata cateva majore!

Una dintre primele erori pe care le fac cei care adopta un animal de casa este sa-si expedieze in graba petul favorit. Adevarul este ca, o data ajuns in casa, animalutul are nevoie de atentie si de spatiu personal. Nu este o papusica care poate fi tinuta doar in cutie.

De altfel, animalutele isi marcheaza ferm teritoriul. Iar daca este impiedicat sa o faca, adio prietenie! O alta greseala frecventa este toaleta dupa programul unui om. Patrupedele nu au nevoie de baita sau de dus decat rar. Altfel, toaleta excesiva nu reprezinta decat o agresiune din partea stapanului.

Fara multa mancare

La fel ca si oamenii, animalele de companie nu au nevoie sa fie indopate cu mancare ori de cate ori cer. Toate studiile arata ca hrana de calitate superioara in cantitati mici este cea care conteaza de fapt pentru sanatatea patrupedelor.

O alta gresela pentru iubitorii de animale este neglijarea vizitei la veterinar in cazul oricaror afectiuni. Pe langa vaccinari si deparazitari regulate, pisicutele si cateii au nevoie o data pe an de un consult medical amanuntit.

De asemenea, la orice rana trebuie dusi la cabinet, multe dintre complicatii fiind fatale. Iar daca pisicutele nu isi fac nevoile in cutia lor curata, inseamna ca pot suferi de diverse afectiuni, unele chiar grave, ale tractului urinar.

Atentie, bebe la bord!

O alta situatie delicata este cand in familie apare un copilas. Animalul va fi stresat de noul membru, iar daca stapanul isi varsa nervii cauzati in principal de oboseala pe patruped, va genera un conflict tacit cu acesta.

Si, nu in ultimul rand, nici un animal nu se trateaza ca pe un obiect personal. Un caine sau o pisicuta sunt imposibil de posedat, pentru ca au personalitati distincte care trebuie respectate.

Pisicutei trebuie sa ii permiteti sa fie pisica, iar cainelui, caine. Asa ca e inutil sa va agitati daca pisica isi ascute ghearele sau cainele isi ascunde oasele prin casa. Acestea instincte sunt inscrise in codul lor genetic.

Foto: SHUTTERSTOCK

Andreea Groza
Andreea Groza

Mă întâlnesc în fiecare zi cu doctori. Pentru cei mai mulţi pământeni, care nu sunt ipohondri, probabil, acest comportament pare ciudat.
Dar socializăm în cadrul unor interviuri în care noi, echipa, încercăm să aflăm poveşti scurte şi concise despre cum putem să funcţionăm ... citește mai mult

Cel mai nou articol Video:
Dr. Mihaela Chivu: soluții pentru bruxism
Recomandări: