Agitatia urbana vs. linistea de la tara

Din punctul de vedere al urbanizarii, romanii stau invers decat restul planetei. Conform unui studiu al Fondului ONU, in urmatorii ani, mai mult de jumatate din populatia globului va locui la oras.
Agitatia urbana vs. linistea de la tara
no title

Iata ce spune un citadin convins: „Cine fuge la tara trebuie sa aiba de ce fugi”. Si cei mai multi dintre noi chiar au de ce s-o faca. Stres, poluare, alimentatie – sunt doar cateva dintre argumentele pentru a prefera linistea satului zgomotului infiorator din metropole.

Pasii pe care Romania ii face spre urbanizare sunt foarte mici. In ultimii 20 de ani, un singur procent din populatie s-a mutat de la tara la oras. Comparativ, in ultimii 3 ani, 30% dintre romani si-au schimbat domiciliul din aglomeratia urbana spre sate. Acestea sunt statisticile.

Ele nu mentioneaza insa ce procent dintre acesti oameni s-a mutat in zona rurala din cauza costurilor ridicate ale traiului la oras si cati isi doresc o viata curata care ar putea insemna o speranta de viata mai mare de 70 de ani.

Din punctul de vedere al urbanizarii, romanii stau invers decat restul planetei. Conform unui studiu al Fondului ONU, in urmatorii ani, mai mult de jumatate din populatia globului va locui la oras. Ce e pozitiv in urbanizarea masiva? Specialistii din toata lumea au cazut de acord ca nivelul de dezvoltare al unei tari se traduce prin mortalitate infantila scazuta.

Dar, vrem sau nu, urbanizare inseamna tocmai mortalitate infantila redusa datorita serviciilor medicale rapide si performante. Deci din punct de vedere al asistentei medicale rapide si performante, orasul este bun.

Spre exemplu, s-a constatat ca japonezii traiesc mai mult nu neaparat datorita genelor, ci pentru ca li se impun examene medicale regulate, iar in cazul unei suferinte sunt ajutati de cea mai inalta tehnologie din lume.

Firesc, e de preferat orasul si din privinta schimburilor comerciale si mai ales din prisma faptului ca, indiferent ce aptitudine ai avea, poti s-o transformi in bani. Si aici s-a incheiat lista beneficiilor vietii intr-un oras superpoluat, asa cum sunt marea majoritate a celor din Romania.

La tara, pana la adanci batraneti

Viata la tara, in aer curat, cu multa miscare si alimentatie in proportie de peste 80% naturala adauga inca 10 ani sperantei de viata. Din pacate, daca te nasti la tara si vrei altceva decat la munca fizica, posibilitatile sunt minime, cu exceptia managementului in zootehnie si agricultura. Si luati in considerare ca persoanele de la tara muncesc din greu 3 anotimpuri ca sa se bucure de legume sau de fructe.

Dar daca sunteti convinsi ca viata lunga inseamna alimentatie de calitate, miscare, aer curat si relationare cu alti oameni, viata la tara e perfecta. O data, alimentele produse in gospodarie nu au nici o legatura cu hrana industriala. E ca si cum ai compara cauciucul cu iarba. Aerul e de asemenea, incomparabil.

Spre exemplu, in Bucuresti doar in primele 6 luni ale acestui an s-au depasit cantitatile maxime admise de substante nocive din mediu. Apoi, de miscare aveti parte zilnic la sat, pentru ca altfel nu ati putea produce legume, fructe sau carne. Iar in privinta relatiilor, faceti un experiment.

Mergeti in concediu sau la o ruda la tara timp de 2 saptamani. Veti vedea ca interactionati cu toti vecinii si poate ajungeti sa le povestiti chiar episoade din viata, fara sa va speriati ca lasati garda jos. Acum ganditi-va la blocul in care locuiti la oras.

E adevarat ca nu cunoasteti mai mult de jumatate dintre vecini si nici nu va intereseaza sa interactionati cu acestia? Daca raspunsul e afirmativ, atunci cercetatorii britanici au dreptate cand spun ca orasul dauneaza grav vietii sociale.

Foto: SHUTTERSTOCK, RED DOT

 

Pagina 1 din 2
Andreea Groza
Andreea Groza

Mă întâlnesc în fiecare zi cu doctori. Pentru cei mai mulţi pământeni, care nu sunt ipohondri, probabil, acest comportament pare ciudat.
Dar socializăm în cadrul unor interviuri în care noi, echipa, încercăm să aflăm poveşti scurte şi concise despre cum putem să funcţionăm ... citește mai mult

Din dragoste pentru pisici
Din dragoste pentru pisici
Cel mai nou articol Video:
Ce este atașamentul și cum îți influențează viața
Recomandări: