Iata ce spune un citadin convins: „Cine fuge la tara trebuie sa aiba de ce fugi”. Si cei mai multi dintre noi chiar au de ce s-o faca. Stres, poluare, alimentatie – sunt doar cateva dintre argumentele pentru a prefera linistea satului zgomotului infiorator din metropole.
Pasii pe care Romania ii face spre urbanizare sunt foarte mici. In ultimii 20 de ani, un singur procent din populatie s-a mutat de la tara la oras. Comparativ, in ultimii 3 ani, 30% dintre romani si-au schimbat domiciliul din aglomeratia urbana spre sate. Acestea sunt statisticile.
Ele nu mentioneaza insa ce procent dintre acesti oameni s-a mutat in zona rurala din cauza costurilor ridicate ale traiului la oras si cati isi doresc o viata curata care ar putea insemna o speranta de viata mai mare de 70 de ani.
Din punctul de vedere al urbanizarii, romanii stau invers decat restul planetei. Conform unui studiu al Fondului ONU, in urmatorii ani, mai mult de jumatate din populatia globului va locui la oras. Ce e pozitiv in urbanizarea masiva? Specialistii din toata lumea au cazut de acord ca nivelul de dezvoltare al unei tari se traduce prin mortalitate infantila scazuta.
Dar, vrem sau nu, urbanizare inseamna tocmai mortalitate infantila redusa datorita serviciilor medicale rapide si performante. Deci din punct de vedere al asistentei medicale rapide si performante, orasul este bun.
Spre exemplu, s-a constatat ca japonezii traiesc mai mult nu neaparat datorita genelor, ci pentru ca li se impun examene medicale regulate, iar in cazul unei suferinte sunt ajutati de cea mai inalta tehnologie din lume.
Firesc, e de preferat orasul si din privinta schimburilor comerciale si mai ales din prisma faptului ca, indiferent ce aptitudine ai avea, poti s-o transformi in bani. Si aici s-a incheiat lista beneficiilor vietii intr-un oras superpoluat, asa cum sunt marea majoritate a celor din Romania.
La tara, pana la adanci batraneti
Viata la tara, in aer curat, cu multa miscare si alimentatie in proportie de peste 80% naturala adauga inca 10 ani sperantei de viata. Din pacate, daca te nasti la tara si vrei altceva decat la munca fizica, posibilitatile sunt minime, cu exceptia managementului in zootehnie si agricultura. Si luati in considerare ca persoanele de la tara muncesc din greu 3 anotimpuri ca sa se bucure de legume sau de fructe.
Dar daca sunteti convinsi ca viata lunga inseamna alimentatie de calitate, miscare, aer curat si relationare cu alti oameni, viata la tara e perfecta. O data, alimentele produse in gospodarie nu au nici o legatura cu hrana industriala. E ca si cum ai compara cauciucul cu iarba. Aerul e de asemenea, incomparabil.
Spre exemplu, in Bucuresti doar in primele 6 luni ale acestui an s-au depasit cantitatile maxime admise de substante nocive din mediu. Apoi, de miscare aveti parte zilnic la sat, pentru ca altfel nu ati putea produce legume, fructe sau carne. Iar in privinta relatiilor, faceti un experiment.
Mergeti in concediu sau la o ruda la tara timp de 2 saptamani. Veti vedea ca interactionati cu toti vecinii si poate ajungeti sa le povestiti chiar episoade din viata, fara sa va speriati ca lasati garda jos. Acum ganditi-va la blocul in care locuiti la oras.
E adevarat ca nu cunoasteti mai mult de jumatate dintre vecini si nici nu va intereseaza sa interactionati cu acestia? Daca raspunsul e afirmativ, atunci cercetatorii britanici au dreptate cand spun ca orasul dauneaza grav vietii sociale.
Foto: SHUTTERSTOCK, RED DOT
Intre doua
vieti
Si la tara si la oras sunt plusuri si minusuri. Asa ca trebuie sa
vorbim despre o faza intermediara. Se numeste downshifting si a
convins 30% dintre britanicii care detin o afacere. Inseamna
reintoarcerea la simplitate. Perspectiva sociala defineste
downshifting-ul ca fiind orice fel de schimbare voluntara a
stilului de viata pe termen lung in favoarea unor beneficii
personale.
Adica sunteti un mare manager si nu mai aveti ce obiective sa
atingeti si atunci va luati o casa la tara si va traiti viata
linistit,
in mijlocul naturii. Sau munciti cateva zile
in oras pentru ca trebuie si apoi va retrageti alte cateva la tara,
unde traiti in cu totul alte conditii si valori. Din pacate, in
Romania acest curent nu a cuprins nici macar 1% din
populatie.
Nevoia de intoarcere la origini este exploatata la ora actuala
peste tot. In Romania, cativa proprietari de pensiuni din Chiojdu,
Buzau au inventat terapia cu fân si inventia le este certificata de
ANTREC.
Ei ofera pat cu saltea din fan, perne umplute cu fan si
aromoterapie tot cu fan. Si spun ca marii amatori de astfel de
servicii sunt cei care au adoptat curentul eco.
Cele mai verzi orase din lume
Viena. Este orasul cu cea mai inalta calitate a
vietii din Uniunea Europeana. Are cele mai mari parcuri si
gradini din Europa. Iar in 20 de minute, din centrul
orasului poti sa ajungi la tara.
Vancouver. Are spatii verzi uriase, iar cetatenii
acestui oras folosesc rar masinile. Este cel mai verde oras din
Canada si ocupa locul 3 in lume in privinta locurilor in care
merita sa traiesti.
Freiburg. Are de 2 ori mai multe biciclete decat
masini si pe aproape fiecare casa exista panouri solare. In centrul
orasului german, nu sunt locuri de parcare pentru masini, ci doar
pentru biciclete.
Zürich. A fost declarat orasul cel mai verde din lume
7 ani consecutiv. Aici, poti sa stai in padurea Masoala, exista si
zona montana, dar si enorma gradina chinezeasca.
Auckland. Noua Zeelanda. .Are deschidere
la Oceanul Pacific, la muntii Huna, Waikatere si Marea Tasmana. Iar
locuitorii sunt la mare si la munte in fiecare zi.
Citeste si Apartament in bloc sau casa la
curte?