De ce avem nevoie de zinc pentru imunitate bună? Explică dr. Răzvan Vasilescu

Imunitate puternică înseamnă şi dietă echilibrată. Indiferent de vârstă avem nevoie de zinc. Iată la ce ajută, ce se întâmplă în caz de dificit şi ce surse sunt
  • Publicat:
De ce avem nevoie de zinc pentru imunitate bună? Explică dr. Răzvan Vasilescu
De ce avem nevoie de zinc pentru imunitate bună? foto Shutterstock

Sistemul imunitar puternic este probabil cea mai mare dorinţă pe care o poţi avea pentru tine şi cei dragi în perioada pandemiei şi nu numai. Nutriţia echilibrată face parte din ecuaţie. ”O dietă echilibrată are un rol important în funcţionarea normală a sistemului
imunitar”explică dr. Răzvan Vasilescu, medic primar Diabet, nutriţie şi boli metabolice la Spitalul Clinic Colentina din Capitală. Am discutat despre zinc, microelement ce permite realizarea de enzime.

Pentru o imunitate puternică pe lângă mişcare în aer liber, odihnă, hidratare, pierderea kilogramelor în plus, este nevoie şi de o alimentaţie echilibrată. ”Pentru buna funcţionare a sistemului imunitar, nu trebuie să ne lipsească din alimentaţie următorii nutrienţi: proteine, vitamina A, vitamina C, vitamina E, vitamina B6, folaţi, zinc, seleniu” spune dr Răzvan Vasilescu.

Ce este zincul?

Zincul este un microelement ce permite realizarea de enzime, el se află sub formă de compuşi, de exemplu carbonanhidrază, cea mai mare parte revenind glandei tiroide, ficatului şi pancreasului. ”Zincul este esenţial pentru creştere şi dezvoltare. Zincul este cofactor pentru mai mult de 100 enzime, intră ȋn structura mai multor proteine şi enzime şi este implicat ȋn metabolismul carbohidraţilor.” a explicat dr. Răzvan Vasilescu.

Ce se întâmplă dacă avem deficit de zinc?

În lipsa unei cantităţi optime de zinc în organism pot apărea simptome precum căderea părului, pierderea simţului gustativ, afecţiuni ale pielii, micşorarea imunităţii organismului , întârzierea creşterii, complicaţii în cazul femeilor însărcinate. ”Doza recomandată pentru bărbaţii adulţi este de 11 mg/zi şi pentru femeile adulte este de 8 mg/zi” a adăugat dr. Răzvan Vasilescu. Conform unui studiu efectuat de oameni de ştiinţă scoţieni de la Universitatea din Aberdeen deficitul de zinc poate fi inclusiv cauza a infertilităţii. Zincemia reprezintă nivelul de zinc din serul sangvin valorile normale se situează în jurul a 1.25mg/l.

Surse naturale de zinc

Consumaţi regulat cereale integrale, dar şi carne. Atunci când aveţi ocazia, nu rataţi o porţie proaspătă de fructe de mare. ”Principalele surse de zinc sunt fructele de mare (ȋn special stridiile), carnea şi cerealele integrale” a adăugat medicul.

Dr. Răzvan Vasilescu,  medic primar Diabet, nutriţie şi boli metabolice

Dr Razvan Vasilescu

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”