Transpiraţiile nocturne: ce le cauzează

De multe ori ne trezim lac de sudoare în mijlocul nopţii. Perna este udă, la fel şi cearceaful. Află acum ce poate cauza transpiraţiile excesive din timpul nopţii.
  • Publicat:
Transpiraţiile nocturne: ce le cauzează

Medicii spun că numărul persoanelor care se plâng de transpiraţii nocturne este în creştere. Acest tip de transpiraţii se referă la excesul de “năduşeală” din timpul nopţii. Este important de ştiut faptul că dacă  dormitorul tău este neobişnuit de călduros sau dacă pur şi simplu preferi să porţi haine groase şi să te şi înveleşti, de-a lungul nopţii, poţi transpira în timpul somnului, însă acest lucru este perfect normal. Adevăratele transpiraţii nocturne sunt bufeurile puternice care apar noaptea şi care te fac să fii nevoit să îţi schimbi atât hainele cât şi cearşafurile, fără a avea legătură cu un mediu supraîncălzit.


Este important să reţineţi că această afecţiune (care se manifestă prin senzaţia puternică de căldură şi roşeaţa feţei sau a corpului urmate de transpiraţii abundente) poate fi greu de diferenţiat de transpiraţiile obişnuite care apar pe timp de noapte. Există multe cauze ale transpiraţiei nocturne. Pentru a afla cauza, medicul trebuie să obţină un istoric medical detaliat şi să aplice o serie de teste pentru a decide ce afecţiune medicală este responsabilă pentru transpiraţia nocturnă. Unele dintre afecţiunile cunoscute care pot provoca transpiraţii nocturne sunt:

Menopauza

Bufeurile care însoţesc menopauza pot apărea chiar şi noaptea, provocând aceste transpiraţii. Intrarea la menopauză este o cauză foarte frecventă a transpiraţiilor pe timp de noapte la femei.
 

Hiperhidroza idiopatică

Hiperhidroza idiopatică este o afecţiune în care corpul produce prea multă transpiraţie fără nicio cauză medicală identificabilă. Hipersudoraţia este foarte deranjantă pentru pacient pentru că transpiră aproape non-stop şi are în permanenţă hainele umede. ACestea se pătează, plus că apare şi mirosul neplăcut din cauza creşterii colonizării bacteriilor.

Infecţiile

Tuberculoza este infecţia cea mai frecvent asociată cu transpiraţiile de noapte. Dar infecţiile bacteriene, cum ar fi endocardita (inflamaţia valvelor cardiace), osteomielita (inflamaţia în oase) şi abcesele pot provoca transpiraţii nocturne, de asemenea. Mai mult, transpiraţiile nocturne pot fi şi un simptom al infecţiei cu HIV.

Cancerul

Transpiraţiile din impul nopţii sunt un simptom precoce al unor tipuri de cancer. Cel mai frecvent tip de cancer asociat cu transpiraţiile nocturne este limfomul. Cu toate acestea, persoanele care au un cancer nediagnosticat au frecvent şi alte simptome, cum ar fi pierderea în greutate inexplicabilă şi stări febrile fără nicio cauză exactă.

Anumite medicamente

Administrarea anumitor medicamente poate duce la transpiraţii nocturne. Medicamentele antidepresive sunt un tip comun de medicamente care pot duce la transpiraţiile excesive pe timpul nopţii. Între 8% la 22% dintre persoanele care iau medicamente antidepresive suferă de transpiraţii nocturne. Şi alte medicamente psihiatrice au fost asociate cu acest tip de transpiraţii. Medicamentele care se administrează în situaţie de febră scăzută, cum ar fi aspirina şi acetaminofenul, pot duce şi ele uneori la transpiraţie pe timpul nopţii. Multe alte medicamente pot provoca transpiraţii nocturne sau înroşirea feţei.

Hipoglicemia

Glicemia scăzută poate provoca transpiraţie. Persoanele care iau medicamente pentru insulină sau diabet pot avea hipoglicemie în timpul nopţii, fapt ce va cauza transpiraţii excesive pe timpul nopţii.

Tulburări hormonale

Transpiraţia sau înroşirea feţei pot fi observate şi în cazul mai multor afecţiuni hormonale, inclusiv în cazul feocromocitomului, sindromului carcinoid şi hipertiroidismului.

Afecţiuni neurologice

În mod neobişnuit, afecţiunile neurologice, inclusiv disreflexia autonomă, siringomielia posttraumatică, accidentul vascular cerebral şi neuropatia autonomă pot cauza transpiraţie crescută şi pot duce la transpiraţii nocturne.

Recomandările medicilor sunt să verificaţi – înainte de a merge la doctor – dacă nu cumva temperature camerei este prea mare (mai mult de 23, maximum 24 de grade), dacă nu aveţi pijamaua prea groasă ori v-aţi învelit cu o pătură ce vă supra încălzeşte. Şi, neapărat, dacă aveţi aceste transpiraţii o perioadă mai îndelungată.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”