Scapa din "capcana" cafelei!

Iti place cafeaua la nebunie? O consideri un fel de "esenta a vietii"? Afla ca nu este chiar asa... Comparand efectele pozitive ale cafelei cu cele negative, rezulta destul de clar ca aceasta reprezinta un pericol serios pentru sanatatea ta, mai ales daca
  • Publicat:
Scapa din "capcana" cafelei!
Scapa din "capcana" cafelei!

Dependenta de cofeina
Esti dependenta de cafea? Si daca esti, cum iti poti da seama? O metoda de a afla este aceea de a renunta la consumul de cafea pentru cateva zile. Daca in aceste zile simti o durere de cap intensa si nu ai nici un pic de energie, “verdictul” e clar: esti dependenta de cofeina. Un alt semn al faptului ca esti dependenta, este acela ca te gandesti tot timpul la cafea, daca renunti pentru cateva zile.  

Multe persoane nu realizeaza ca anumite probleme de sanatate sunt legate de consumul exagerat de cafea. Asta se datoreaza cofeinei, substanta prezenta in cafea. Cofeina are numeroase efecte negative asupra sanatatii, printre care:

– stimularea producerii de acid gastric, dupa o ora de la consum, ceea ce poate duce in unele cazuri la aparitia ulcerului gastric
– stimuleaza intestinul gros, ceea ce poate produce diaree
– cresterea presiunii sanguine si palpitatii, in cazul persoanelor sensibile
– stimuleaza sistemul nervos, ceea ce poate conduce la nervozitate, insomnii, stare de agitatie, ameteala si anxietate
– creste cantitatea de zahar din sange
– creste viteza de gandire in procese precum calculele aritmetice sau tastatul, dar scade coordonarea motorie in actiuni precum sofatul sau scrisul, timp de trei ore de la consumare.

Avand in vedere efectele de mai sus, renuntarea la consumul de cafea poate fi o adevarata problema. Cateva dintre simptomele eliminarii cofeinei sunt durerile de cap, irascibilitate, oboseala, depresie, constipatie, tremuratul mainilor si picioarelor, ameteli, lipsa capacitatii de concentrare, senzatia de frig si altele, care variaza de la o persoana la alta.

Una dintre cele mai simple si delicate metode de a renunta la consumul de cafea este aceea de a o inlocui cu alte bauturi. Vitaminele si mineralele pot ajuta organismul sa se refaca si sa se detoxifice. Vitaminele B 12, E si C, cele din complexul B si lecitina, pot reduce efectele produse de eliminarea cofeinei.

Care sunt bauturile alternative pentru cafea? Depinde in primul rand de motivul pentru care bei cafea. Unora le place senzatia pe care le-o da cafeaua, energia pe care o au dupa. Altora le place “ritualul” de a pregati si consuma cafeau dimineata, in timp ce altora li se pare irezistibil gustul cafelei.

Daca te hotarasti sa renunti la cafea, sunt cateva bauturi inlocuitoare pe care ai putea sa le incerci. In functie de motivul pentru care bei cafea, trebuie sa alegi si bauturile inlocuitoare. Daca bei cafeau pentru efectul sau revigorant, trebuie sa o inlocuiesti cu alte bauturi care au un efect asemanator. Acestea au un efect stimulant asupra organismului, fara a avea insa si efectele secundare negative precum cafeaua. Cele mai bune optiuni in acest caz sunt:

– ceaiul verde – contine antioxidanti benefici pentru organism
– ceaiul negru – are o aroma puternica, se poate bea cu lapte si se gaseste in numeroase variante
– ceaiul de lemn dulce – are o aroma placuta si stimuleaza producerea adrenalinei; consumat in cantitati mari poate avea efect laxativ.
– Yerba mate –  mate este o bautura traditionala in America de Sud; nu contine cofeina si are un efect stimulant asupra organismului
– ginseng siberian – este o planta hranitoare, cu un efect tonic.

Daca bei cafea pentru gustul si aroma sa si nu esti interesata de efectele stimulante produse de aceasta, poti alege bauturile din plante care au un gust asemanator, dar care nu contin cofeina.

Articol exclusiv online (Georgiana Dorobantu)

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Sex Tips pentru vacanta
Sex Tips pentru vacanta
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân