Sanii densi, mai expusi cancerului mamar

Femeile al caror tesut mamar este dens au un risc mai mare de a fi diagnosticate cu cancer de san, precum si cu forme tumorale agresive.
Sanii densi, mai expusi cancerului mamar
Sanii densi, mai expusi cancerului mamar

Femeile al caror tesut mamar este dens au un risc mai mare de a fi diagnosticate cu cancer de san, precum si cu forme tumorale agresive, ne informeaza oamenii de stiinta de la Harvard, Statele Unite.

Pana sa atinga varsta de 35 de ani, femeile au, in general, tesut mamar dens, ceea ce inseamna ca tesutul epitelial este cel care predomina, grasimea regasindu-se intr-o proportie mai mica. In aceasta situatie, ecografia mamara este cea mai buna metoda de control al sanatatii sanilor.

Dupa varsta de 35 de ani insa, sanii isi schimba compozitia, pierzandu-si densitatea, intrucat tesutul adipos castiga teren in defavoarea celui epitelial. Incepand cu acest moment, ecografia nu mai este cea mai indicata metoda de control si prevenire a modificarilor aparute la nivelul sanilor, mamografia fiind cea mai potrivita.

Ei bine, atunci cand sanii isi pastreaza densitatea chiar si dupa 35 de ani, cercetatorii au observant un risc crescut de cancer mamar.

De asemenea, densitatea mamara este asociata cu tumori de dimensiune mare si cu nivel crescut de agresivitate.

Studii anterioare au demonstrat, in plus, ca mamografia nu ofera o imagine clara asupra structurii sanilor densi, eventualele modificari aparute putand fi usor confundate cu tesutul epitelial si, prin urmare, ignorate.

Vezi si video: Nu neglijati simptome precum secretia mamara daca nu alaptati! Poate fi cancer mamar

Smartphone-ul ne distruge creativitatea?
Smartphone-ul ne distruge creativitatea?