Zona zoster: simptome şi tratament

Zona zoster este o problemă de sănătate care se poate trata cu medicamente. Acestea combat durerea şi scad durata erupţiei şi rata complicaţiilor grave.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Zona zoster: simptome şi tratament

Varicela şi zona zoster au aceeaşi cauză: virusul varicelo-zosterian (herpesvirus uman de tip 3). Varicela este primo-infecţia, dar, după ce afecţiunea se vindecă, virusul rămâne în stare latentă la nivelul ganglionilor nervoşi şi se poate reactiva în anumite condiţii, când imunitatea organismului este scăzută, când există o lipsă de vitamine, traumatisme, intervenţii chirurgicale, în cazul unui neoplasm (cancer) sau ca urmare a unui tratament cu citostatice sau cu imunosupresoare, dar şi în contextul altor boli, precum tuberculoza sau SIDA . 

Câte faze cunoaşte, cum se manifestă şi care poate fi tratamentul ne lămureşte Dr. Dermatolog Proca Ancuţa. Iată ce spune specialistul pentru CSID!

Cauze zona zoster

Herpesul zoster (zona zoster) reprezintă reactivarea fazei latente a virusului varicelo-zosterian. Acesta se multiplică şi ajunge prin nervii senzoriali până la nivelul pielii sau mucoaselor,  unde determină apariţia erupţiei veziculare unilaterale.  În general, apare mai frecvent la vârstnici.

Sursa infecţiei cu virusul varicelo-zosterian este pacientul cu varicelă sau zona zoster, care poate transmite virusul şi poate provoca apariţia varicelei la oamenii sănătoşi.

Transmiterea se face pe calea aerului, prin picăturile  emanate de către bolnav în urma unui strănut prin intrarea în contact direct cu obiecte contaminate sau cu leziunile cutanate ale unui bolnav .

Stadii de evoluţie zona zoster

Zona zoster evoluează în 3 stadii:

  • faza prodromală,
  • infecţia activă
  • nevralgia postherpetică.

Faza prodromală precede erupţia cutanată  şi debutează cu durere, uneori intensă, cu distribuţia unilaterală a bubiţelor (pe stânga sau pe dreapta liniei mediane a corpulu). Poate fi însoţită de febră si astenie. Poate mima o angină pectorală (durere de inimă), o afecţiune vertebrală (durere de spate) sau un abdomen acut, iar febra şi astenia ne pot duce cu gândul la o infecţie gripală.

Infecţia activă. După 3-4 zile, la nivelul dermatomului afectat, apar vezicule dispuse în buchete, pe fond eritemato-edemaos, însoţite de adenopatie regională inflamatorie. Leziunile cutanate evoluează de la papule, la vezicule, bule, pustule şi cruste pe parcursul a 7-10 zile .

Conţinutul veziculelor este iniţial limpede, apoi devine tulbure . Uneori, veziculele pot avea conţinut hemoragic, caz în care după vindecare răman cicatrici . Crustele se vindecă de obicei în  2-4 săptâmani. La pacienţii imunodeprimati , zona zoster se poate generaliza si poate disemina pe cale sangvină în alte arii de tegument sau la viscere . Cea mai afectată zonă este toracele .

Forme particulare ale zonei zoster şi simptome

Sindromul Ramsay Hunt (herpes zoster oticus) rezultă din implicarea ganglionului geniculat şi se manifestă prin dureri auriculare (de urechi), pierderea auzului la nivelul unei singure urechi, paralizie facială şi, uneori, vertij (ameţeli), iar gustul poate dispărea în două treimi din limba anterioară . Veziculele erup în canalul auditiv extern, pe vălul palatin sau la nivelul limbii .

Zona zoster oftalmică rezultă din implicarea ganglionului Gasser şi se manifestă prin durere şi erupţie veziculară în jurul ochilor şi pe frunte, în distribuţia ramurii oftalmice a celui de-al  5-lea nerv cranian ( nervul trigmen).

Veziculele de pe vârful nasului (semnul Hutchinson) indică implicarea ramurii nazale şi semnalizează un risc crescut de complicaţii oculare severe, cum sunt: uveita , keratita, conjunctivita, nevrita optică, retinita, glaucomul, proptoza, retracţia cicatriceală a pleoapei şi paralizii ale muşchilor extraoculari .

Mai puţin de 4% dintre pacienţii cu herpes zoster se confruntă cu un alt focar. De obicei însă, herpesul zoster conferă imunitate, recidivele fiind rare.

Unii pacienţi, în special vârstnicii, au dureri persistente sau recurente în zona afectată (nevralgie postherpetică), care pot persista luni, ani sau chiar toată viaţă. Nevralgia postherpetica poate fi intensă, intermitentă sau constantă. Pacienţii o  descriu ca  o arsură sau un junghi. Infecţia de pe teritoriul nervului trigeminal poate duce la dureri severe, persistente.

Dacă diagnosticul este echivoc, detectarea celulelor gigantice multinucleate cu un citodiagnostic Tzanck poate confirma infecţia.

Cum se tratează zona zoster

Tratamentul constă în administrarea de antivirale orale (aciclovir, brivudină, famciclovir, valaciclovir) . Tratamentul cu antivirale orale scade severitatea, durata erupţiei acute şi rata complicaţiilor grave la pacienţii imunocompromişi . De asemenea, poate reduce incidenţa nevralgiei postherpetice . De aceea, ar trebui să fie urmat cât mai curând posibil, dacă se poate chiar din faza prodromală.

La pacienţii cu imunodepresie severă se recomandă un antiviral intravenos. Tratamentul local constă în soluţii antiseptice,  care evită suprainfectarea şi usucă veziculele. Se mai recomandă administrarea unui complex de vitamine B.

Pentru durere se administrează antialgice, sedative şi antiinflamatoare. Şi compresele umede pot ajuta la estomparea simptomelor.

Pentru tratamentul herpesului zoster oftalmic trebuie consultat oftalmologul. Pentru tratamentul herpesului zoster otic trebuie mers la un otorinolaringolog (ORL-ist ) .

Tratamentul nevralgiei postherpetice include gabapentin, antidepresive ciclice şi unguent topic cu  capsaicin sau lidocaină. Pot fi necesare analgezice opioide. După ample studii, cercetătorii au  demonstrat ă injectarea întregii zone afectate cu toxină botulinică poate reduce durerea.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Simona TUDORACHE
Simona Tudorache este jurnalist şi redactor al site-ului "Ce se întâmplă, doctore?", având în portofoliu articole şi interviuri cu medici, nutriţionişti şi specialişti în activitate fizică. De asemenea, Simona Tudorache este preocupată şi de zona de lifestyle sănătos, intervievând vedete ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”