Vitamina A: surse şi doza recomandată

Vitamina A are multiple proprietati curative si trebuie introdusa in alimentatie. Consumati alimente bogate in vitamina A. Iata care sunt acestea!
  • Publicat:
Vitamina A: surse şi doza recomandată

Subiectul „vitamine” este unul de interes general. De la mic la mare spunem DA unei cure cu vitamine in perioadele in care suntem obositi, stresati, la debutul primaverii sau cand avem probleme de sanatate. Vitaminele la cutie ne pot ajuta, dar este indicat sa apelam si la sursele naturale – alimentele. Afla ce legume de sezon contin vitamina A, vitala pentru o buna stare de sanatate, si de ce trebuie sa asiguram zilnic necesarul de vitamina A.

Vitamina A provenita din alimente de origine animala se mai numeste si retinol, iar provitaminei A prezenta atat in alimente de origine animala, cat si in vegetale i se mai spune si caroten. Exista mai multi caroteni in alimente, insa beta-carotenul are functia cea mai importanta.

Rolul vitaminei A

Ajuta la reglarea tensiunii arteriale, a somnului, la buna functionare a organelor vizuale, la mentinerea sanatatii mucoaselor, a pielii, a integritatii organelor si a aparatului respirator. De asemenea, calciul si alte minerale, glucidele si grasimile sunt metabolizate cu ajutorul vitaminei A.

Vitamina A: surse naturale

Profita de abundenta legumelor de sezon, proaspete si crescute cat mai natural, pentru a-ti asigura doza zilnica de vitamina A. Pune pe masa vinete, ardei, gogosari, rosii, fasole, varza in salate sau preparate cat mai simplu, fara grasimi. Vitamina A se mai gaseste in galbenusul de ou, ficatei, lactate, ulei de peste, unt, caise, portocale, lamai etc.

Vitamina A: doza recomandată

Vitamina A trebuie consumata in functie de sex, varsta si starea de sanatate. Pentru preventie DZR pentru barbati este de 5.000 unitati internationale (UI) si 4.000 UI pentru femei. In timpul alaptarii, doza va creste.

La copii, cantitatea de vitamina A creste sau scade in functie de varsta. In primele 6 luni de viata, necesarul zilnic este de 1.400 UI, apoi de 1.000. Dupa un an DZR scade la 830, intre 4-6 ani 1.000 UI, 7-9 ani: 1.300 UI, 10-12 ani: 2.000 UI.

Vitamina A: proprietati anti aging

Printre ingredientele minune anti-imbatranire se numara si pro-retinol A. Cercetatorii de la Universitatea de Medicina din Michigan au testat o crema pe baza de retinol pe un grup de voluntari in varsta. Pe un brat, s-a aplicat o lotiune cu retinol, pe celalalt, o lotiune obisnuita.


Specialistii au cotat ridurile, asperitatile si gradul de severitate a imbatranirii pe o scara de la 0 la 9. La sfarsitul trialului, pielea bratului pe care s-a aplicat crema cu retinol prezenta mai putine semne de imbatranire decat la inceput, iar calitatea pielii celuilalt brat ramasese neschimbata.

Explicatia? S-au analizat mostre din tesutul ambelor brate si s-a constatat ca retinolul a imbunatatit productiaa 2 componente cheie din piele: glicosaminoglican si procolagen.

Carenţa de vitamina A

Persoanele care au carente de vitamina A se confrunta cu urmatoarele probleme: infectii respiratorii sau digestive, tulburari in dezvoltarea si cresterea copiilor, piele uscata, afectiuni psihice si ale glandelor sexuale, faringite, insomnii, anxietate, nervozitate, enterocolite, caderea parului, probleme cu unghiile.

Ce tratam cu vitamina A

Aceasta vitamina este inclusa in tratamentele pentru afectiuni ca: ulcer gastric, afectiuni ale ficatului sau ale bilei, conjunctivita, acnee, cistita, arsuri hiperglicemie sau fotofobie etc. Atentie, automedicatia nu este indicata. Adreseaza-te medicului pentru stabilirea diagnosticului si urmeaza schema de tratament indicata de acesta!

Excesul de vitamina A, periculos

Intoxicatiile cu vitamina A produc: stari de greata, voma, oboseala, cefalee, tulburari de vedere. Mare atentie, femeile insarcinate nu trebuie sa depaseasca doza zilnica recomandata de medic in functie de stadiul sarcinii pentru a nu risca probleme de sanatate a fatului.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
CSID: Ma dor sanii!
CSID: Ma dor sanii!
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”