Un om consumă într-o săptămână 5 grame de plastic. Ce măsuri trebuie să luăm

Noile studii arată că un om ajunge să consume într-un an 250 de grame de plastic.
  • Publicat:
Un om consumă într-o săptămână 5 grame de plastic. Ce măsuri trebuie să luăm
FOTO: 123rf.com / Un om consumă într-o săptămână 5 grame de plastic. Ce măsuri trebuie să luăm

Într-o singură săptămână, un om consumî echivalentul în plastic al unui card de credit, iar asta nu o spunem noi, ci studiile recente. Nutriţionistul Gianluca Mech ne spune ce să facem pentru a ne feri de acest pericol, întrucât plasticul ne poate afecta iremediabil starea de sănătate!

“Un studiu realizat recent de Universitatea Newcastle arată că într-o săptămână ingerăm, pe lângă alimente, apă şi aer, aproximativ 2000 de fragmente din plastic, care intră în corpul nostru şi ale căror efecte nu sunt încă foarte clare. Este vorba despre aproximativ 5 grame de plastic pe săptămână, echivalentul unui card de credit. Asta înseamnă că mâncăm 250 de grame de plastic în fiecare an”, declară nutriţionistul italian.

Cum ajunge plasticul în corpul nostru

„Particulele de plastic care ajung în organism provin din consumul de apă îmbuteliată, peşte, moluşte, în general întregi, practic din toate tipurile de alimente, dar nu numai. Microplasticele sunt polimeri sintetici care pot fi folosiţi ca exfolianţi în produse cosmetice, scruburi, paste de dinţi şi şampoane. Există dovezi care arată că particule mai mici, cunoscute sub numele de nanoplastice, pot pătrunde chiar şi membranele celulare, precum şi ţesuturile intestinale. Odată ajunse în ţesuturi, este teoretic posibil ca microplasticele să interacţioneze cu ţesuturile biologice într-un mod toxic, dar acest lucru nu a fost încă testat”, explică Gianluca Mech.

Măsuri pe care le putem lua

  • Colectarea deşeurilor bine diferenţiată (peste 310 milioane de tone de plastic sunt produse în fiecare an, dar doar aproximativ 20% sunt reciclate);
  • Minimizarea consumului de produse de unică folosinţă (interdicţia plasticului pentru o singură utilizare, adoptată de UE din 2021);
  • Folosiţi sticle de sticlă sau aluminiu, pungi de pânză;
  • Folosiţi o cană proprie pentru a evita utilizarea paharelor de unică folosinţă;
  • Folosiţi batistele clasice;
  • Verificaţi dacă produsele de îngrijire personală nu conţin microsfere;
  • Acordaţi mai multă atenţie alegerii pastelor de dinţi şi eliminaţi consumul de scrub;
  • Folosiţi săpun neambalat în plastic;
  • Folosiţi pungi biodegradabile (pentru a fi biodegradabilă, pe o pungă trebuie să scrie „Realizată din material biodegradabil şi compostabil, în conformitate cu UNI EN 13432”).
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”