Tipuri de sângerări uterine anormale

Relaţiile sexuale pot fi distruse sau perturbate de factori externi (cum ar fi factorul emoţional), dar şi de factori interni. Când spun “interni” mă refer la disfuncţiile sau anormalităţiile fizice care fac imposibil actul sexual sau mai precis, penetrarea.
  • Publicat:
Tipuri de sângerări uterine anormale

Relaţiile sexuale pot fi distruse sau perturbate de factori externi (cum ar fi factorul emoţional), dar şi de factori interni. Când spun “interni” mă refer la disfuncţiile sau anormalităţiile fizice care fac imposibil actul sexual sau mai precis, penetrarea.

Una din cauzele majore constă în sângerarea uterină anormală. “Orice sângerare uterină diferită de cea menstruală, care interesează durata, frecvenţa, calitatea sau cantitatea sângelui eliminat se consideră anormală”, declară doctor Vasile Niţescu.

Sângerarea uterină anormală poate fi locală, sistemică sau psihogenă, ceea ce înseamnă că poate avea proprietatea de a fi o simplă tulburare funcţională sau poate fi rezultatul unei boli organice, benigne sau maligne.

“S-a constatat că, în intervalul dintre momentul aparaţiei menstruaţiei şi dispariţia sa, aproape fiecare femeie prezintă unul sau mai multe episoade de sângerare uterină anormală, uneori cu valori îngrijorătoare, impunând un diagnostic şi tratament de urgenţă, a revenit dr. Niţescu”.

Posibile cauze

Bolile hematologice (leucemie, purpură, anemie)

Insuficienţă hepatică

Afecţiuni infecţioase grave, consumptive (TBC, cancer) pot da hipomenoree, oligomenoree sau amenoree

Congestia venoasă în sistemul cav inferior din insuficienţă cardiacă

Boli endocrine

Boli psihice

Acumularea vaginală a unei cantităţi de sânge

Amenoree psihogenă din pseudosarcină

Malnutriţia

Obstrucţia himenală sau cervicală

Sinechia uterină

Tipuri de sângerări uterine anormale

Menoragia: menstre sau sângerare anormală prelungită după 10 zile.

Hipomenoreea (criptomenoreea): fluxul menstrual este cantitativ anormal de mic, uneori exteriorizat printr-o simplă pată sangvinolentă.

Hipomenoreea (menoragia): este o sângerare menstruală ciclică, excesivă cantitativ.

Polimenoreea: sângerarea menstruală ce apare la mai puţin de 21 zile, ciclul se reduce de la 28-29 zile la 15-20 zile. Ea poate fi sau nu anormală cantitativ.

Oligomenoreea: episoadele de sângerare menstruală survin la intervale mai mari de 35 de zile, cu menstre de durată redusă. Când intervalul este mai lung de 6 luni se consideră a fi amenoree.

Amenoreea: lipsa menstruaţiei. Poate fi fiziologică (pănă la pubertate, după menopauză, de sarcină, de lactaţie, hipotalamică) sau patologică.

Metroragia: sângerare aciclică, neregulată, în afara ciclului menstrual. Sângerarea poate apărea în orice moment între menstre, cu mai mult de 24 de ore înaintea instalării mentruaţiei sau după terminarea ei. De asemenea, sângerarea poate fi foarte redusă (o pată sangvinolentă pe lenjerie) sau cu fluxul crescut.

Menometroragia: sângerare uterină neregulată ca frecvenţă şi durată, cu un flux sangvinolent excesiv. Mai mult, data următoarei menstruaţii nu poate fi prevăzută decât aproximativ.

Există, de asemenea, şi menopatii de ritm: bradiomenoreea (sângerarea la intervale între 30 şi 50 de zile) şi spaniomenoreea (ciclurile menstruale sunt foarte rare, 2-4 pe an şi neregulate).

Citeşte şi: Şantajul emoţional şi usturimile din timpul actului sexual

Bolile colului uterin şi cum vă feriţi de cancer

10 semne care te trimit urgent la ginecolog

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”