Stresul, principala cauză pentru o boală de care suferă 2% dintre români

Psoriazisul „loveşte” 2% din populaţia din România, fiind o boală care afectează profund calitatea vieţii şi care atrage stigma celor din jur.
  • Publicat:
Stresul, principala cauză pentru o boală de care suferă 2% dintre români

Psoriazisul „loveşte” 2% din populaţia din România, fiind o boală care afectează profund calitatea vieţii şi care atrage stigma celor din jur. Medicul dermatolog Florentina Zaharia spune pentru Gândul care sunt cauzele acestei boli.

Boala poate debuta la orice vârstă, afectează în mod egal şi femeile, şi bărbaţii, şi presupune existenţa unor leziuni eritemato-scuamoase tipice localizate pe scalp, coate, genunchi etc. Deşi nu este o boală contagioasă, persoanele diagnosticate cu psoriazis sunt frecvent marginalizate şi excluse din societate, fiind discriminate pentru simplul motiv că pielea lor arată altfel.

În mod normal, celulele tegumentului cresc şi se maturizează gradat, pe parcursul unui ciclu de 28 de zile, urmând ca apoi sa fie înlocuite de alte celule tinere.

Celulele îmbătrânite din straturile superficiale ale pielii sunt înlocuite treptat cu alte celule noi din straturile profunde. Celulele straturilor superficiale mor şi se desprind odată cu desfăşurarea activităţilor zilnice (baie, purtarea hainelor). În psoriazis, celulele nu se maturizează suficient, însă migrează rapid spre straturile superficiale ale pielii (în 3-6 zile) şi formeaza la acest nivel leziuni caracteristice bolii (plăcile hipercheratozice).

Cauzele bolii nu sunt pe deplin elucidate. Potrivit statisticilor, aproape 30% dintre persoanele diagnosticate cu psoriazis au o rudă de gradul I care suferă de aceeaşi afecţiune. Se cunosc însă şi o serie de factori declanşatori: stresul, depresia, conflictele frecvente, traumatismele, infecţiile şi anumite medicamente.

Vara, anotimp propice pentru pacienţii cu psoriazis

Psoriazisul are o evoluţie favorabilă în timpul verii. În urma expunerii la ultraviolete, desigur, cu o protecţie solară ridicată, pacienţii au observat adeseori îmbunătăţiri pe propria piele în timpul sezonului cald. Razele ultraviolete sunt capabile să suprime sau să reducă semnificativ rata multiplicării celulare care stă, de fapt, la baza apariţiei întregului proces patologic.

De asemenea, atmosfera umedă din timpul verii poate să îmbunătăţească şi ea evoluţia afecţiunii, deoarece se ştie că dacă tegumentele sunt uscate şi apare deshidratarea, simptomele bolii se agravează.

„Cauzele clare ale apariţiei psoriazisului nu se cunosc, însă există dovezi ştiinţifice conform cărora unele tulburări ale imunităţii, mutaţiile genetice, infecţiile, stresul, conflictele şi depresiile pot declanşa vitiligo. Psoriazisul este o afecţiune care beneficiază de pe urma expunerii la razele ultraviolete, cu protecţie solară”, explică Florentina Zaharia, medic dermatolog la clinica Biomedica.

Află care este metoda care grăbeşte vindecarea!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”