Stresul ne imbolnaveste de ”scenarita”

Cand stresul pune stapanire pe noi tindem sa ne exageram problemele.
  • Publicat:
Stresul ne imbolnaveste de ”scenarita”
Stresul ne imbolnaveste de ”scenarita”

Am avut o cearta cu seful, ne imaginam ca vom fi dati afara de la serviciu, partenerul de viata ne va parasi si sigur vom fi loviti de o masina in drum spre casa. Toate astea numai din cauza ca mintea umana creeaza in mod natural iluzii si superstitii din cauza stresului la care suntem supusi.

Vedem acolo unde nu e nimic

Atunci cand simtim ca pierdem controlul intamplarilor din viata noastra, tindem sa interpretam gresit informatiile primite in cautarea disperata de a gasi indicii care sa duca spre rezolvarea acestora.

In urma unui studiu s-a descoperit ca tendinta noastra atunci cand ne confruntam cu teama pierderii controlului este de a incerca sa facem ordine in subconstient, chiar daca acesta este deja dat peste cap si bombardat cu sentimente negative.

La nivel simplu, acest principiu a fost demonstrat dupa ce mai multor voluntari li s-a cerut sa priveasca imagini incetosate. Cei care au fost supusi unei stari de stres mai devreme au pretins ca vad o anumita imagine chiar si acolo unde nu era niciuna.

Comploturile subconstientului

Toate felurile de iluzii din capul nostru, de la teoriile de conspiratie pana la micile superstitii se trag din aceeasi problema a subconstientului: suntem stresati. Presiunea ca trebuie sa luam acum si aici o decizie, iar ea sa fie cea mai buna, ne face sa ne pierdem rationamentul si ne agatam cu disperare de partea afectiva.

Multe persoane poarta o “camasa norocoasa” intr-un moment important din viata lor sau merg intr-un anume fel in speranta ca asta le va spori norocul. De fapt, acestea nu au nici un efect, dar avem nevoie sa ne simtim in siguranta.

Tehnicile simple de terapie psihologica ne pot ajuta sa alungam toate aceste fantezii din capul nostru care nu fac decat sa ne inspaimante si mai mult si sa facem astfel ordine.

Citeste si Gata cu stresul!
Invitatie la ceai

Tu cum reactionezi cand esti stresata?

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Chirila
Andreea Chirilă este absolventă a Facultăţii de Filosofie şi a ocupat timp de 8 ani funcţia de editor coodonator al revistei “Ce se întâmplă, doctore?”. De asemenea, Andreea Chirilă s-a ocupat de rubrica de beauty a revistei, prin pictoriale, articole dedicate tendinţelor din make up, ...
citește mai mult
Memoria scurta, semn ca ai creierul mic
Memoria scurta, semn ca ai creierul mic
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”