Statura mică la copii: care sunt cauzele, ce analize sunt necesare şi în ce constă tratamentul

Dr. Alexandra Mirică, medic specialist Endocrinologie, detaliază cauzele staturii mici la copii, analizele recomandate şi tratamentul care se impune.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Statura mică la copii: care sunt cauzele, ce analize sunt necesare şi în ce constă tratamentul

Creşterea copiilor este coordonată de numeroşi factori genetici, epigenetici, endocrini, nutriţionali şi, nu în ultimul rând, psiho-emoţionali.

De asemenea, creşterea respectă nişte tipare bine stabilite, în funcţie de vârstă, sex şi de etapa de dezvoltare pubertară.

Categorii de tulburări de creştere

Societatea Europeană de Endocrinologie Pediatrică a clasificat tulburările de creştere în 3 categorii:

  • tulburări primare ale creşterii (anomalii osoase, anomalii cromozomiale)
  • tulburări secundare (boli cronice pediatrice sau afecţiuni endocrine)
  • statură mică idiopatică, de cauză necunoscută (statură mică familială, întârzierea constituţională a creşterii şi pubertăţii)

Cele mai comune cauze ale staturii mici la copii

Statura mică a unui copil poate avea numeroase cauze pediatrice şi endocrine.

Înainte de a căuta o posibilă cauză endocrină, sunt necesare investigaţii pediatrice care să excludă: prezenţa parazitozelor intestinale, a bolii celiace, a fibrozei chistice, a bolilor inflamatorii intestinale, a intoleranţelor alimentare, a medicaţiei cronice care poate interfera cu creşterea sau a condiţiilor psiho-sociale dificile.

Printre cele mai frecvente cauze de statură mică sunt:

  • statura mică familială
  • întârzierea constituţională a creşterii şi pubertăţii
  • hipotiroidia
  • deficitul hipofizar de hormon de creştere
  • anomaliile cromozomiale (sindromul Turner)

Alte boli endocrine care pot determina statura mică sunt: pseudohipoparatiroidismul, rahitismul, sindromul Cushing.

Analize pentru depistarea cauzei staturii mici la copii

Evaluarea endocrinologică a unui copil cu statură mică începe cu informaţii privind  istoricul creşterii copilului si antecedentele patologice şi fiziologice ale acestuia, precum şi date despre înălţimile părinţilor.

Ulterior este nevoie de o evaluare hormonală, de radiografia de mână non-dominantă pentru aflarea vârstei osoase, de cariotip în anumite situaţii clinice, precum şi de evaluarea imagistică cerebrală.

Protocolul de diagnostic al deficitului  de hormon de creştere este complex, fiind necesară o evaluare hormonală în dinamică. Aceasta constă în teste de stimulare a secreţiei hipofizare de hormon de creştere.

Tratamentul cu hormon de creştere

Tratamentul deficitului hipofizar de hormon de creştere se face cu hormon de creştere recombinant injectabil, care asigură copilului o creştere normală, dar şi numeroase beneficii metabolice şi psihologice .

Aşadar, dacă părinţii sesizează o încetinire a ritmului de creştere sau o înălţime mai mică a copilului comparativ cu semenii de vârstă sau cu înălţimea membrilor familiei, este recomandabil să se adreseze unui medic endocrinolog pediatru pentru evaluare.

Referinţe

Diagnosis, Genetics, and Therapy of Short Stature in Children: A Growth Hormone Research Society International Perspective, Horm Res Paediatr 2019;92:1–14, https://doi.org/10.1159/000502231

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”