Stai mult la calculator? Află cum să îţi protejezi ochii de lumina albastră

Nu ne putem pune la somn fără să ne setăm alarma pe telefon şi nu ne putem începe dimineaţa fără să aruncăm o privire pe smartphone şi să verificăm notificările din social media.
  • Publicat:
Stai mult la calculator? Află cum să îţi protejezi ochii de lumina albastră

Nu ne putem pune la somn fără să ne setăm alarma pe telefon şi nu ne putem începe dimineaţa fără să aruncăm o privire pe smartphone şi să verificăm notificările din social media.

Este evident acum că dispozitivele mobile fac parte din viaţa noastră de zi cu zi. Ne petrecem peste 11 ore cu ochii în faţa unui ecran. 

Cum ne afectează folosirea constantă a device-urilor sănătatea?

Tehnologia este la dispoziţia noastră şi a devenit indispensabilă în activităţile cotidiene. Cel mai des le folosim pentru cititul recreaţional, în călătorii, ca alarmă care să ne trezească dimineaţa şi chiar şi atunci când gătim. 
 
Conform unor studii, ne uităm la telefonul mobil de peste 100 de ori pe zi, dar majoritatea nu ştim care sunt efectele pe care le au ecranele luminoase asupra noastră. Peste 72% din adulţi nu au auzit de lumina albastră şi nici nu ştiu cum aceasta le afectează ochii. 

Ce este lumina albastră?

Lumina albastră este lumina pe care ecranele device-urilor mobile o emană prin LED-uri. Aceasta pătrunde adânc în retină şi întrerupe în creier producţia de melatonină, un hormon foarte important pentru sănătate. 
 
Expunerea constantă la acest tip de lumină scade productivitatea şi provoacă simptome ca: durerile de cap, insomniile, privirea înceţoşată şi senzaţia de ochi uscat. Expunerea pe termen lung la lumina albastră poate duce la formarea cataractei sau a degenerescenţei musculare legată de vârstă.

Cum să te protejezi de lumina albastră?

Domana doctor Beatrice Voiculescu, medic oftalmolog specialist la optica Videt, ne oferă câteva sfaturi simple, dar practice de care să ţinem cont atunci când folosim device-urile pe o perioadă lungă de timp.
Iată cum ne putem proteja ochii de efectele nocive ale luminii albastre:
  • Mută-ţi privirea de la monitor în altă parte o dată la 20 minute;
  • Priveşte un obiect la o depărtare de şase metri timp de 20 de secunde;
  • Clipeşte de 20 de ori pentru a-ţi umezi corespunzător ochii şi fă-o de două ori mai des decât în mod normal;
  • Adoptă o poziţie corectă la birou: monitorul trebuie să fie la o lungime de braţ faţă de ochi, iar privirea trebuie să fie orientată în jos;
  • Fă-ţi o pereche de ochelari cu lentile de protecţie PC (se poate face şi fără dioptrii);
  • Fă-ţi un control oftalmologic periodic, o dată pe an dacă nu ai probleme oculare şi o dată la şase luni dacă ai probleme;
  • Ajustează luminozitatea ecranului în mod corect;
  • Măreşte dimensiunile fonturilor pentru a fi mai puţin tentat să te apropii de ecran atunci când citeşti;
  • Aranjează-ţi biroul astfel încât să îţi fie comod să lucrezi la PC;
  • Nu uita să îţi faci controlul oftalmologic periodic pentru a monitoriza starea de sănătate a ochilor tăi. 
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân