Spirulina: cum se consumă eficient

Spirulina este un super aliment cu nenumărate beneficii dovedite ştiinţific şi poate fi o soluţie pentru vegetarieni. Află din articol care sunt principalele beneficii ale spirulinei.
  • Publicat:
Spirulina: cum se consumă eficient

Spirulina sau Arthrospira este o microalgă verde-albăstruie care creşte de regulă în lacuri de apă dulce, izvoare naturale şi apă sărată, în zonele subtropicale şi tropicale. Aceasta a devenit faimoasă după ce a fost folosită cu succes de specialiştii NASA ca un supliment alimentar pentru astronauţii plecaţi în misiuni spaţiale.

Consumată de secole în locuri precum Africa Centrală, fără a avea efecte adverse, spirulina ar putea avea, conform cercetătorilor, nenumărate beneficii, printre care abilitatea de a modula sistemul imunitar, proprietăţi anti-inflamatorii şi chiar efecte antialergice, antivirale sau chiar anti cancer. Deşi e nevoie de mai multe studii care să confirme aceste descoperiri, Microalga poate fi găsită în magazinele specializate cu suplimente alimentare sub formă de tablete sau pudră singură sau în combinaţii cu alte super-alimente şi poae fi consumată în shake-uri, diverse terciuri sau sub formă de capsule.

Te intrebi ce poate face spirulina pentru sănătatea ta? Pregăteşte-te pentru o listă lungă. „Spirulina conţine acizi graşi benefici cum ar fi DHA şi GLA, precum şi niveluri ridicate de antioxidanţi care pot ajuta la protejarea organismului împotriva daunelor oxidative”, afirmă Nathalie Rhone, medic nutriţionist în New York.

Alga verde-albăstruie are în compoziţie nenumărate substanţe nutritive, inclusiv calciu, niacin, potasiu, magneziu, vitaminele B şi fier. „Calciul, potasiul şi magneziul sunt esenţiale pentru sănătatea muşchilor, oaselor şi inimii, în timp ce vitaminele B sunt responsabile pentru energia noastră.”, spune Nathalie Rhone. Doar o lingură de pulbere de spirulină poate oferi şase grame de proteine, aceeaşi cantitate precum un ou.

Mai multe studii au demonstrat că spirulina este sigură pentru organismul uman, dar, specialiştii spun, că este importantă zona unde aceasta este cultivată. Zonele cu climat ideal pentru spirulină sunt: Grecia (Nigrita, Serres), Japonia, India, Spania şi SUA.

Spirulina: beneficii în alergie, rinită, imunomodulare

Au fost multe studii care au spus că spirulina are proprietăţi imunomodulatoare, inhibând eliberarea histaminelor din mastocite. Într-un studiu recent, anumitor indivizi li s-a administrat zilnic timp de 12 săptămâni fie placebo, fie spirulină. Studiul a arătat că o doză crescută de spirulină are un rol protector pentru rinita alergică. Un alt studiu realizat în Turcia a mai arătat şi că spirulina atenuează simptomele rinitei alergice: congestia nazală, mâncărimea, strănutul şi cursul nasului.

Un alt grup deoameni de ştiinţă a cercetat influenţa spirulinei asupra imunoglobulinei IgA din saliva umană, demonstrând că micro alga creşte nivelul acestei globuline, deci, implicit având un rol important în imunitatea mucoasei. Un alt studiu efectuat în Japonia a cercetat celulele sanguine sub influenţa spirulinei şi au descoperit un mecansim molecular al algei ce ajută sistemul imunitar.

Spirulina: beneficii antivirale dovedite de studii in vitro

Nu sunt studii in vivo (experimente realizate pe un organ sau ţesut al unui organism viu) puternice care să dovedească proprietăţile antivirale ale Spirulinei. Însă conform studiului Hayashi in vitro (experiment într-un mediu controlat în afara unui organism viu), calcium spirulan (un component al spirulinei) inhibă in vitro virusuri precum: herpes, cytomegalovirus, influenza A şi virusul imunodeficienţei. Evident că aceste efecte promiţătoare ar trebui studiate şi pe animale şi oameni pentru a rage concluzii definitive, spun oamenii de ştiinţă.

Spirulina: efecte asupra scăderii colesterolului şi a diabetului

Nakaya, primul studiu realizat pe oameni, a constat în suplimentarea alimentaţiei zilnice a 15 bărbaţi cu 4.2 grame de spirulină. Şi, deşi nu s-a observat o creştere semnificativă a HDL-ului (colesterolul “bun”), cercetătorii au depistat o scădere semnificativă a LDL-ului (colesterolul “rău”) după 8 săptămâni de tratatament. Un alt studiu condus de Ramamoorthy and Premakumari arată că administrarea de spirulină în bolile ischemice de inimă poate duce la scăderea colesterolului, trigliceridelor.

E nevoie de mai multe studii înainte ca spirulina să fie recomandată din punct de vedere medical pentru a reduce colesterolul, dar rolul ei ca supliment alimentar natural care combate hyperlipidemia (în combinaţie cu alte substanţe) nu trebuie trecut cu vederea. Un alt studiu condus de Mani a găsit o reducere semnificativă în procentul LDL/HDL la 15 pacienţi diabetici cărora li s-a administrat spirulina. Din nou, e nevoie de studii mai complexe care să demonstreze că spirulina poate avea efecte şi în diabet.

Spirulina: beneficii în oboseala cronică?

Spirulina a fost promovată ca fiind alimentul viitorului cu nutrienţi excepţionali care oferă energie organismului. Anumite polizaharide din componenţă ( ramnoza şi glicogenul) plus anumite grăsimi esenţiale sunt uşor absorbite de celulele umane ajutând la eliberarea rapidă de energie. Mai mult, spirulina creşte numărul latobacililor sănătoşi din intestine, ajutând producerea vitaminei B6 care, de asemenea, creşte nivelul de energie.

Spirulina vs. chlorella

Dacă ştii ceva despre produsele derivate din alge, este posibil să fi auzit şi despre chlorella. La fel ca spirulina, chlorella este o pulbere de alge. Există câteva diferenţe-cheie care disting cele două super-alimente. Spirulina este o cianobacterie (algă de culoarea verde-albăstui), în timp ce chlorella este o algă solidă verde, care conţine aproape dublul cantităţii de clorofil. Chlorella are un zid celular indigestibil, care este mai greu pentru procesul digestiv.

Deşi sunt similare, fiecare tip de algă oferă diferite beneficii. Spirulina este mai bogată în proteine şi este excelentă pentru energie şi performanţă, iar unele cercetări arată că este deosebit de benefică pentru sportivi şi pentru recuperarea acestora.

Chlorella este mai bine cunoscută pentru capacităţile sale de detoxifiere, este mai bogată în clorofilă, ceea ce o face fantastică pentru eliminarea metalelor din organism, are vitamina B12 care stimulează imunitatea, fiind, astfel, o vitamină energetică deosebit de importantă pentru vegani şi vegetarieni.

Cum se consumă spirulina?

Atunci când vine vorba despre consumul spirulinei, experţii sugerează să începem încet; gustul său este descris ca fiind pământos şi foarte savuros şi poate dura puţin timp până intervine obişnuinţa. Odată ce ne familiarizăm, super-alimentul poate fi adăugat în băuturi/smoothie-uri. Spirulina poate fi adăugată în piureuri sau sucuri ori ca supliment alimentar, afirmă nutriţioniştii. 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”