SOS! Ne este prea cald!

Avem o Romanie in calduri. Cum procedam? Valuri de canicula ne invadeaza an de an alaturi de alimente din ce in ce mai procesate.
  • Publicat:
SOS! Ne este prea cald!
SOS! Ne este prea cald!

Avem o Romanie in calduri. Cum procedam? Valuri de canicula ne invadeaza an de an alaturi de alimente din ce in ce mai procesate. La toate aceste ingrediente se adauga stres cat cuprinde. Rezultatul: organismul si psihicul trebuie sa se adapteze la situatii extreme. Cum rezolvam problema?

Cei care locuiesc in cetatile din beton numite orase pot spune ca se bucura cu adevarat ca este foarte cald afara doar atunci cand sunt plecati in vacante la malul marii unde briza mai alunga din toropeala sau la munte, unde aerul este curat si respirabil. In rest, cu toate masurile de protectie impotriva caldurii: aer conditionat (care ne poate face mai mult rau decat bine, daca nu este folosit corespunzator), haine din in in culori deschise, palarii, folosirea cremelor cu factor de protectie mare (chiar daca nu stam la plaja), adoptarea unei diete bazate pe legume si fructe, 2-3 litri de apa pe zi, evitarea plimbarilor in intervalul orar 12.00 -6.00, tot avem momente cand ne simtim ca intr-un cuptor.

Vrand, nevrand suntem nevoiti sa stam in caldura, iar organismul este supus unor conditii improprii si apar efecte negative: stres, migrene, oboseala, insomnie, astenie, cefalee, surmenaj fizic si intelectual, stari de lesin, iritabilitate, agresivitate, scaderea randamentului la locul de munca. De altfel, canicula poate agrava starea celor care sufera de diabet, insuficienta respiratorie, insuficienta renala.

Ozon troposferic – un alt inamic al sanatatii

In orase, in perioadele de canicula, se formeaza ozon troposferic, un gaz daunator sanatatii umane care provoaca iritatii ale ochilor si ale cailor respiratorii, o reducere a functionalitatii aparatului respirator si agravarea problemelor respiratorii sau cardiace.

Medicii recomanda atat persoanelor in varsta si celor care sufera de afectiuni cardiace sau respiratorii, cat si celor care sufera de depresie sau au probleme emotionale repaosul la pranz. Daca pana acum ti se pareau amuzante grupurile de asiatici care folosesc umbrela pentru a se apara de soare, este momentul sa iei exemplu de la ei. Cu cat ne aparam mai mult de soare vara, cu atat sporim sansele de a ne pastra starea de bunadispozitie.

Masaj impotriva caldurii

Desi avem tendinta de a ne racori rapid dupa ce am facut o „baie“ de caldura, trebuie sa evitam trecerile bruste de la foarte cald la foarte rece. Cei care au locuinta dotata cu aer conditionat trebuie sa stie ca pentru sanatate temperatura din casa este ideal sa fie cu 5 grade mai mica.

Este indicat ca soferii care folosesc aerul conditionat in masina sa regleze difuzoarele astfel incat racoarea sa se raspandeasca uniform in toata masina, nu direct pe pasageri. Pentru a reusi sa depasim aceste stari putem apela la reflexoterapie, masaj, inot, dans.

Specialistii recomanda

Inchideti ferestrele expuse la soare, trageti jaluzelele sau draperiile. Tineti ferestrele inchise pe toata perioada cat temperatura exterioara este superioara celei din locuinta. Deschideti ferestrele seara tarziu, noaptea si dimineata devreme, provocand curenti de aer, pe perioada cat temperatura exterioara este inferioara celei din locuinta; stingeti sau scadeti intensitatea luminii artificiale.

Inchideti orice aparat electro-casnic de care nu aveti nevoie. Trebuie sa stiti ca anul acesta centrele de prim ajutor in zilele caniculare se afla in scoli, dispensare, farmacii, institutii publice si centre comerciale.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân