Soarele i-a îmbolnăvit, dar s-au vindecat!

Ten alb, mult soare, multe filmări în aer liber. Pentru unele vedete, toate acestea au dus la cancer de piele. Din fericire, celebrităţile au ajuns rapid la dermatolog şi au scăpat de pericole.
  • Publicat:
Soarele i-a îmbolnăvit, dar s-au vindecat!

Ten alb, mult soare, multe filmări în aer liber. Pentru unele vedete, toate acestea au dus la cancer de piele. Din fericire, celebrităţile au ajuns rapid la dermatolog şi au scăpat de pericole.

Soarele nu mai este prieten, ci mai mult duşman! Aceasta pare să fie opinia la care aderă majoritatea dermatologilor. Specialiştii insistă că problemele pielii nu sunt doar estetice. Uneori, pot ascunde una dintre cele mai agresive forme de cancer.

Este vorba despre melanom, care poate arăta ca o aluniţă neagră sau maro, alteori însă are culoarea pielii. Din acest motiv, nu vă îngrijoraţi doar dacă aveţi aluniţe, ci dacă aveţi orice fel de formaţiune la nivelul pielii. Este un motiv suficient să mergeţi la un dermatolog cu experienţă, o dată pe an, şi să-i arătaţi absolut tot ce a apărut pe suprafaţa pielii. Dar acest organ are nu mai puţin de doi metri.

Deci consultul dermatologic nu înseamnă să-i arătaţi specialistului braţele, picioarele şi tenul. Consult dermatologic complet înseamnă să vă fie verificată zona axilelor, zona genitală, tălpile, urechile, scalpul. Iar medicul specialist va vedea şi va evalua toate formaţiunile de pe suprafaţa pielii.

Şi încă o informaţie. Dintre ceea ce cei mai mulţi pacienţi numesc aluniţe, doar câteva pun cu adevărat semne de întrebare. În prezent, există tehnici prin care sunt fotografiate şi stocate în computer, astfel încât să fie evaluate în timp. Supravegherea însă e ca drobul de sare. Aşteptăm să detectăm într-un stadiu incipient un cancer. Aceasta însă nu este prevenţie.

Prevenţie înseamnă că, dacă dermatologul are vreun dubiu asupra unei formaţiuni, nu trebuie să mai aşteptaţi. Înlăturaţi-o chirurgical fără frică pentru că astfel aţi exclus posibilitatea ca, pe acel loc, să apară un cancer. Aceasta a fost abordarea unei actriţe care a iubit soarele toată viaţa. Brooke Shields n-a ajuns la cancer. I-a fost extirpată o aluniţă precanceroasă de pe faţă. ‘’Tot timpul am stat la plajă fără cremă de protecţie. Acum mi s-a făcut frică şi încerc, prin orice mijloc, să spun acest lucru şi altora’’, mărturisea ea.

Anderson Cooper a suferit de asemenea o intervenţie chirurgicală prin care i-a fost eliminată o tumoră de sub ochiul stâng. Din fericire, nu era vorba despre melanom, cel mai agresiv tip de cancer cutanat, ci despre carcinom spinocelular.

Şi William H. Macy a apărut cu un bandaj pe nas, la unul dintre cele mai populare show-uri de televiziune din SUA. A vrut să ştie şi alţii că a făcut cancer de piele. ‘’Am tenul foarte alb şi, în tinereţe, când locuiam în Georgia, am abuzat de soare. Din fericire, m-am trezit la timp’’, povestea actorul.

Ewan McGregor este un alt actor care a trecut printr-o operaţie dermatologică pentru înlăturarea unei formaţiuni canceroase de sub ochi. El declara pentru BBC că abia acum e conştient de pielea lui foarte deschisă care a fost arsă la soare repetat, în ciuda sfaturilor medicilor.

Şi fosta prima doamnă a Americii, Laura Bush, a trecut printr-un astfel de eveniment. A suferit de un cancer cutanat denumit carcinom cu celule scuamoase. Din fericire, este un tip de cancer care nu dă metastaze la distanţă decât rar.


Melanie Griffith a trecut însă prin cea mai tragică situaţie după ce fost diagnosticată cu melanom. Actriţa a suferit o intervenţie pe faţă pentru a-i fi îndepărtată această tumoră agresivă. Din fericire, a ajuns devreme la medic şi şi-a salvat viaţa. De la acest eveniment nefericit, a povestit repetat despre faptul că un control dermatologic o dată pe an este obligatoriu pentru orice persoană, indiferent de culoarea pielii.
Tot ea a mediatizat faptul că şi persoanele de culoare pot fi afectate de cancere cutanate, chiar dacă, aparent, sunt protejate.
‘’E adevărat, cancerele cutanate apar frecvent la cei care au tenul deschis la culoare, dar dacă sunteţi mulatru sau negru nu înseamnă că nu veţi dezvolta niciodată un cancer cutanat. Statisticile vă contrazic’’, povestea actriţa.

În prezent, în ţara statisticilor, Statele Unite, există o estimare tristă: unul din cinci americani suferă de o formă de cancer cutanat în timpul vieţii.

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Groza - Redactor colaborator
Mă întâlnesc în fiecare zi cu doctori. Pentru cei mai mulţi pământeni, care nu sunt ipohondri, probabil, acest comportament pare ciudat. Dar socializăm în cadrul unor interviuri în care noi, echipa, încercăm să aflăm poveşti scurte şi concise despre cum putem să funcţionăm optim. Fiecare ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”