Interpretare analize
Dr. Ioan Boleac Medic primar obstetrica-ginecologie

Rezultatele arata ca aveti o infectie cu Ureaplasma, iar antibiograma va arata la care antibiotice... citește

Caută în:

Cele mai

Smulgerea unghiei încarnate, o metodă contraindicată, dar frecvent aplicată de medici!

Unghia încarnată este o afecţiune des întâlnită şi apare indiferent de vârstă sau de sex. Afecţiunea se remarcă în special la nivelul degetelor mari de la picioare şi se manifestă prin durere, tumefiere şi inflamaţie, care pot evolua în infecţii care cauzează dificultăţi la mers.

Principalele cauze ale unghiei încarnate sunt reprezentate de tăierea incorectă a unghiilor şi de purtarea de încălţăminte incomodă, prea strâmtă.În prezent, principala abordare medicală a unghiei încarnate o constituie intervenţia chirurgicală, care presupune fie excizia parţială a unghiei, fie smulgerea acesteia, metode considerate normale pentru majoritatea medicilor, dar complet nerecomandate de alţii.

Dr. Marius Uscatu, Medic Specialist Ortopedie-Traumatologie, cu specializare în Chirurgia antepiciorului, ne-a oferit răspunsuri la cele mai stringente întrebări privind unghia încarnată.

Află mai jos care sunt principalele cauze şi simptome ale unghiei încarnate, ce complicaţii apar dacă lăsam problema netratată, cum o putem preveni şi, foarte important, care sunt contraindicaţiile metodelor actuale de tratament.

Cauzele unghiilor încarnate

Unghia încarnată este cauzată în principal de tăierea incorectă a unghiei, dar există şi alţi factori care pot contribui la apariţia acestei probleme.Dr. Marius Uscatu enumeră în cele ce urmează cauzele posibile ale unghiei încarnate:

 • tăierea greşită a unghiei (îndepărtarea colţurilor) produce un colţ proeminent, sursă de „granulom de corp străin”. Organismul (degetul) percepe acest colţ ca pe un corp străin şi generează mecanismul inflamaţiei, care încearcă să neutralizeze acel corp strain (fără succes).
   
 • tăierea unghiei „în stil rotund” produce conflictul unghiei cu degetul acolo unde unghia are o lărgime normală. Pe termen lung, tăierea „de tip rotund” produce o unghie incurbată, îngustă, ce produce inflamaţia specifică cronicizată.
   
 • tăierea inadecvată, specifică vârstei a treia, când acuitatea vizuală scade, dar se şi perturbă manualitatea, fiind dificil de tăiat corect unghia în mod individual.
   
 • utilizarea unor instrumente inadecvate pentru tăierea unghiei, eventual contaminate de la alte persoane.
   
 • deformaţii ale ante-piciorului de tip hallux valgus (monturi) şi mai ales hallux rigidus (artroza, distrugerea articulaţiei degetului mare) determină un mers inadecvat, dar mai ales conflict între degetul mare şi următorul, agravat de o încălţăminte insuficient de largă pe interior.
   
 • încălţămintea mai strâmtă decât piciorul exercită un efect mecanic, producând conflict între degetul mare şi următorul.
   
 • încălţămintea de tip adidas, purtată mai mult de 1-2 ore pe zi, determină transpiraţia excesivă, iar materialul plastic din care este confecţionată împiedică evaporarea transpiraţiei. Astfel, piciorul este permanent umed şi apare inflamaţia unghiei, chiar dacă este coect tăiată (unghia încarnată a sportivului).
   
 • traumatisme importante: fracturi ale falangei distale a degetului mare, plăgi prin tăiere la nivelul matricei, căderea unor corpuri grele pe deget.
   
 • efortul exagerat (mers pe distanţe lungi, jogging, tenis etc.) determină, prin efectul de tip mecanic prelungit, agresiunea unghiei asupra degetului, cu apariţia sindromului inflamator (unghia încarnată a atletului).
   
 • mai rar, există o unghie de formă incurbată, lenticularp, care provoac inflamaţie chiar în absenţa factorului mecanic (încălţăminte strâmtă, tăiere inadecvată a unghiei, efort excesiv).
   
 • operaţiile precedente pentru unghie încarnată agresează matricea unghială (ţesutul care secretă unghia), având drept consecinţă apariţia unei unghii îngroşate, distrofice.
   
 • degerăturile, arsurile termice sau chimice, unele boli hematologice sau dermatologice, micoze.
   
 • fumatul produce vasoconstricţie periferică şi, prin consecinţă, tulburări ale pielii şi unghiei.

Simptomele unghiei incarnate

Principalul simptom al unghiei încarnate este inflamaţia porţiunii laterale a degetului mare, manifestată prin triada clasică rubor, calor, dolor (roşu, cald şi dureros), la care se adaugă secreţia sero-sangvinolentă (chiar purulentă).

De asemenea, durerea agravată de efort (stat în picioare, mers pe jos, sport) este un semn al unghiei încarnate.

În cazul unghiei încarnate, degetul este mărit în volum, tegumentul de lângă unghie este roşu, inflamat, există durere la palpare, la încălţat şi la mers. Totodată, ca urmare a inflamaţiei cronice, e posibil să apară un ţesut cărnos deasupra marginilor materale ale unghiei, numit botriomicom.

Dermatolog, chirurg, medic plastician sau ortoped – cui ne adresăm pentru tratamentul unghiei încarnate?

Pentru că în România nu există încă specializarea numită podologie, care să formeze specialişti ce se ocupă de gestionarea medicală a unghiei, pacienţii care se confruntă cu problema unghiei încarnate trebuie să se adreseze altor specialişti. Atenţie, podologul nu este pedicurist, ci un medic cu studii specializate pe podologie!

Dar ce alegem: dermatolog, chirurg, plastician sau ortoped?

Dr. Marius Uscatu spune că, dintre aceştia, cel mai indicat este medicul ortoped cu specializare în chirurgia ante-piciorului:

„Dermatologul poate gestiona această problemă, cu condiţia să aibă know-how-ul necesar. În general, dermatologul se mulţumeşte să cauterizeze (termic, electric, chimic etc.) botriomicomul.

Chirurgul generalist nu are, cel mai adesea, experienţa necesară tratării corecte a acestei probleme. Cel mai adesea se rezumă la smulgerea totală a unghiei sau, în cel mai bun caz, la regularizarea marginii laterale (îndepărtarea unui colţ proeminent).

Plasticianul poate trata unghia încarnată, cu condiţia să cunoască principiile moderne de tratament. Foarte adesea plasticienii recomandă plastia bureletului (îndepărtarea unei „felii” din deget, din vecinătatea unghiei, în scopul reducerii presiunii laterale asupra unghiei). 

Ortopedul trebuie să aibă know-how-ul necesar, eventual specializare în chirurgia ante-piciorului, pentru că astfel va avea o experienţă direct proporţională cu numărul de pacienţi cu unghie încarnată consultaţi în carieră”.
 

Ce riscăm dacă nu tratăm unghia încarnată

Pe lângă disconfortul imens provocat de inflamaţie şi durerea insuportabilă, pacientul cu unghie încarnată riscă să dezvolte multe complicaţii dacă nu ia măsuri.

Inflamaţia cronică a unghiei determină în primul rând scăderea calităţii vieţii, prin durere, disconfort, dar mai ales prin necesitatea portului unui gen de încălţăminte foarte largă. Apoi, se poate ajunge la suprainfecţia bacteriană şi „însămânţarea” infecţiei la distanţă: la nivel pulmonar, cardiac, hepatic etc. De obicei, această infecţie este strict limitată şi nu se generalizează decât în anumite condiţii, mai ales când sistmul imunitar este slăbit.

În cazul pacienţilor care suferă de leucemie, maladii reumatologice/autoimune, HIV sau care fac chimioterapie, apare riscul infecţiilor „oportuniste”, care de regulă sunt gestionate bine de un organism cu imunitate normală.

De asemenea, netratarea unghiei încarnate duce la îngreunarea mersului, din cauza inflamaţiei degetului, care provoacă durere. Nu în ultimul rând, vorbim despre o complicaţie de ordin estetic: cronicizarea inflamaţiei produce o unghie distrofică, foarte groasă, friabilă.

Cum se tratează corect unghia încarnată

Tratamentul unghiei încarnate presupune în primul rând conştientizarea obiceiurilor care pot dăuna unghiilor.

„Soluţia mea personală: încerc să-i explic pacientului că trebuie să lase unghia să crească corect, să nu-i mai taie colţurile. În acest timp, va privilegia o încălţăminte cât mai largă, cum sunt sanalele deschise anterior. Aceasta este singura metodă ce permite vindecarea definitivă a problemei, mai ales că tratamentul va fi aplicat 100% individual, de către pacient el însuşi. Vindecarea durează 3-6-9 luni (în funcţie de starea unghiei) şi presupune, cel mai adesea, portul sandalelor deschise, indiferent de anotimp. Este o soluţie total neinvazivă şi fără riscuri, însă refuzată cel mai adesea de pacient, care este sedus de promisiunea intervenţiilor „simple”, „definitive” şi mai ales cu vindecare rapidă, de tipul matricectomiei”, spune dr. Marius Uscatu.

O altă metodă de tratament, dar care este definitivă doar în 25-30% din cazuri, presupune regularizarea minimală a marginii unghiei, sub anestezie locală. Aceasta permite vindecarea rapidă a inflamaţiei, prin îndepărtarea factorului cauzator (fragmentul proemiment al unghiei, „colţul” rezultat în urma tăierii inadecvate, uneori o mică „aşchie” de unghie).

Această solutie produce o unghie temporar mai strâmtă la mijlocul ei care, prin creşterea pe lăţimea normală, devine din nou proeminentă („se încarnează” din nou). Este o soluţie minim-invazivă şi fără complicaţii, cu condiţia să nu fie însoţită de matricectomie.Iar pentru că am ajuns la capitolul matricectomie, trebuie să vă atenţionăm că nu este deloc o metodă recomandată de dr. Marius Uscatu, dar practicată încă pe scară largă.

„Matricectomia parţială, adică sectionarea parţială longitudinală a unghiei şi excizia (îndepărtarea definitivă) porţiunii respective a matricei unghiale (prin bisturiu, laser, termocoagulare, criocoagulare, fenolizare etc.), este o metodă seducătoare, deoarece vizează apariţia unei unghii mai puţin largi definitiv, care să nu se mai încarneze. Din păcate, în practică, această rezecţie a matricei unghiale este incompletă, iar celulele matriceale restante vor genera o unghie distrofică, având marginea laterală dinţată, care va provoca conflict şi inflamaţie tot restul vieţii”, spune specialistul.Altă metodă de tratare a unghiei încarnate este plastia bureletului – îndepărtarea  unei „felii” din deget, din vecinătatea unghiei, în scopul reducerii presiunii laterale asupra unghiei. Este metoda cea mai puţin invazivă, însă este dificil de aplicat în cazul infecţiilor grave, putând genera extinderea infecţiei către os (osteita).

Smulgerea unghiei, de pe altă parte, este o metodă total proscrisă în Occident. În afara perfectei inutilităţi, produce traumatizarea gravă a matricei unghiale. După smulgere, unghia va creşte incorect (groasă, rigidă, friabilă, inestetică) timp de 1-2-3 ani, uneori toată viaţa (onicodistrofie).

Îngroşarea unghiei poate fi tratată doar de către podolog, specialist de care ţara noastră nu dispune, prin metode specifice, de tip mecanic (subţierea adecvată, utilizând freze speciale, similare celor din stomatologie) sau de tip chimic (soluţii special utilizate în podologie).

Metoda 3TO Sponge (îndreptarea unghiilor cu sârmuliţe): cui se adresează, cât de eficientă este, în ce constă, contraindicaţii 

Tehnica 3TO Sponge este destul de fiabilă şi presupune aplicarea unui arc metalic (o mică sârmuliţă), care vizează aplatizarea unghiei.„Din păcate, indicaţia este destul de rară, şi anume unghia puternic incurbată, constituţional sau secundar unor intervenţii chirurgicale. Este contraindicată in inflamaţiile grave, suprainfectate, cu botriomicom abundent, purulent sau sângerând”, afirmă dr. Marius Uscatu.

Cum se tratează unghia încarnată în cazul unui pacient care are alte afecţiuni asociate

În cazul problemelor de coagulare a sângelui, se procedează la fel ca în cazul oricărei intervenţii chirurgicale: se gestionează problema de coagulare, prin adaptarea tratamentului specific.

„Cazul pacientului diabetic este dramatic, deoarece tăierea inadecvată a unghiei este punctul de plecare al gangrenelor şi amputaţiilor. Este vorba despre piciorul diabetic, entitate redutabilă ce se caracterizează prin reducerea irigaţiei sangvine la nivelul piciorului (macro- si micro-angiopatie), dar şi prin „moartea” nervilor din talpă (neuropatie plantară), care produce dispariţia sensibilităţii plantare, adică pacientul nu mai percepe durerea plantară, indiferent de intensitatea acesteia”, ne-a spus dr. Marius Uscatu.

Principiile de tratament rămân aceleaşi precum în cazul unui picior non-diabetic, dar cu indicaţii mai largi pentru regularizarea marginii laterale a unghiei.

Metode de prevenire a unghiei încarnate

Pentru a preveni apariţia unghiei încarnate, puteţi lua câteva măsuri simple, care constau în:

 • Tăierea adecvată a unghiei, cu colţurile în unghi drept, „de tip pătrat”, în afara degetului
 • Portul încălţămintei adecvate, adaptate formei piciorului: suficient de largă încât să nu provoace un conflict direct cu degetul.
 • Evitarea portului încălţămintei de tip „adidas” în afara perioadei de  practicare a sportului.
 • Rigurozitate în alegerea încălţămintei: preferabil din material de calitate (piele interior şi piele exterior), evitând plasticul.
 • Evitarea, pe cât posibil, a sporturilor de tip agresiv pentru picior: jogging (mai ales semimaraton, maraton etc.), fotbal, baschet, rubgy şi orice sport „stresează” unghia.
 • Evitarea diabetului, prin evitarea obezităţii (alimentaţie inadecvată)
 • Evitarea degerăturilor şi arsurilor la nivelul ante-piciorului.
 • Corecţia deformaţiilor favorizante: hallux valgus, hallux rigidus, picior reumatoid etc.


Citește și:
Tocurile pot cauza creşterea unghiilor încarnate
Te chinuie unghiile incarnate?
Ce sunt liniile albe de pe unghii?
De ce să renunţi la manichiura cu gel şi cum să ai unghii sănătoase
Unghii moi sau striate – remediile naturale rezolvă problema!
Unghii galbene? Vezi 5 remedii naturale!
GANDUL.RO: Când scăpăm de măști. Nelu Tătaru a făcut anunțul!
EVZ.RO: Exclusiv. Cum s-a născut vaccinul românesc anti...
CAPITAL.RO: Scandal uriaș după finala Survivor România de la...
Exclusiv Online - 31.05.2017
Lucruri neștiute despre beneficiile argintului. Ce efecte miraculoase are asupra organismului Doctorulzilei.ro Lucruri neștiute despre beneficiile argintului. Ce efecte miraculoase...
Elena Ionescu, câștigătoarea Survivor România. „Prin bunătate poți să ajungi departe” Infoactual.ro Elena Ionescu, câștigătoarea Survivor România. „Prin bunătate poți...
De ce preferă femeile să doarmă în pat cu un câine? Vei rămâne uimit Animalzoo.ro De ce preferă femeile să doarmă în pat cu un câine? Vei rămâne...
Gemeni Gemeni 22 mai - 21 iunie

Cineva va interveni în planurile dumneavoastră şi acest lucru vă va enerva, dar nu este cazul să vă manifestaţi supărarea. Încercaţi să discutaţi nemulţumirile dumneavoastră cu persoana...citește mai departe

×

Gandul.ro
ALERTĂ! A apărut escrocheria „Mega Image”. Cum vă puteți feri de „țeapă” ALERTĂ! A apărut escrocheria „Mega Image”....
CORONAVIRUS. Nu gura este poarta de intrare...
Senator BĂTUT MĂR în direct la TV! Atacul-fulger...
Go4it.ro
Nepoata unui milionar, vecin de ministru, a mers la duș. A descoperit ceva de infarct Nepoata unui milionar, vecin de ministru,...
Veste proastă din Rusia. Va putea ajunge...
Și-a făcut selfie, dar nu a fost atentă...
ProMotor.ro
Asta e dovada că te FURĂ la pompă. Uite cât a plătit un şofer pentru un plin. A anunţat imediat autorităţile Asta e dovada că te FURĂ la pompă. Uite...
TOP 15 mașini de care să FUGI. Adevărate...
Polițiștii au rămas MASCĂ atunci când...
Descopera.ro
A CONDUS România timp de 24 de ani şi a murit de 30 de ani. IMAGINI neştiute până acum cu Nicolae Ceauşescu. Au stat la SECRET zeci de ani A CONDUS România timp de 24 de ani şi...
Cea mai mare MINCIUNĂ legată de coronavirus...
DOVEDIT științific! Metoda SIMPLĂ care...
ULTIMA ORĂ
Nepoata unui milionar, vecin de ministru, a mers la duș. A descoperit ceva de infarct

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul SC TITLURI QUALITY S.R.L .