Si, pac-pac!, s-a inventat pielea umana antiglont

Cercetatorii olandezi au reusit sa confectioneze - cu ajutorul unor proteine din lapte de capra similare celor din panza de paianjen - un material de zece ori mai rezistent decat otelul, care ar putea fi combinat cu piele umana, ce ar deveni astfel suficient de puternica pentru a opri un glont.
  • Publicat:
Si, pac-pac!, s-a inventat pielea umana antiglont
Si, pac-pac!, s-a inventat pielea umana antiglont

Cercetatorii olandezi au reusit sa confectioneze – cu ajutorul unor proteine din lapte de capra similare celor din panza de paianjen – un material de zece ori mai rezistent decat otelul, care ar putea fi combinat cu piele umana, ce ar deveni astfel suficient de puternica pentru a opri un glont.

Potrivit Daily Mail, cercetatorii de la Forensic Genomics Consortium din Olanda au modificat genetic mai multe capre, pentru a obtine un tip de lapte bogat in acele proteine care ofera rezistenta panzelor de paianjen. Laptele este apoi transformat, prin intermediul unei proceduri inedite, intr-un material de zece ori mai rezistent decat otelul.

Materialul poate fi apoi combinat cu piele umana pentru a obtine, potrivit cercetatorilor, o piele suficient de puternica pentru a opri un glont. Obiectivul echipei de cercetatori este de a inlocui keratina – proteina care ofera rezistenta pielii – din pielea umana cu proteinele din panza de paianjen.

Superman, printre noi

Prima etapa consta in cresterea unui strat de piele adevarata in jurul unui fragment din pielea antiglont, faza care dureaza circa cinci saptamani. Cercetatorii olandezi spun ca proiectul – care transforma in realitate un element care exista doar in literatura SF – pare promitator, desi rezultatele testelor nu au fost perfecte.

„Este un lucru posibil, prin adaugarea in genomul uman a genelor cu ajutorul carora paianjenul produce firele panzei sale”, spun savantii olandezi. Cele mai celebre exemple de piele antiglont apar in francizele „Superman” si „Omul de otel/ Man of Steel”.

Citeste si: Apa saraca in deuteriu si spectaculoasele sale efecte antiaging

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andra Nastase - Redactor
Nascuta intr-o familie cu bunici iscusite la gatit, din ale caror maini ieseau prajituri demne de Cartea Recordurilor categoria Gusturi Divine, inzestrata cu un metabolism extrem de capricios, a se citi lenes, si indragostita de tot ce inseamna delicatesa pe lumea asta, Pofticioasa scrie despre telina ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”