Secretul sanatatii: munceste din greu, relaxeaza-te din greu

Daca vei continua sa te concentrezi numai pe munca si pe treburile casei si nu iti vei acorda timp sa te relaxezi, risti sa te confrunti cu consecinte pe termen lung pe care nu le vei realiza decat mai tarziu.
  • Publicat:
Secretul sanatatii: munceste din greu, relaxeaza-te din greu
Secretul sanatatii: munceste din greu, relaxeaza-te din greu

Avand in vedere stilul de viata pe care il avem, cei mai multi oameni au tendinta sa lucreze cat mai mult. Problemele de la locul de munca, familia, relatiile sociale, sanatatea, situatia financiara si cate altele stau tot timpul in umbra noastra si asteapta sa fie rezolvate.

Intr-o astfel de situatie, tendinta noastra este, inevitabil, sa ramanem intr-o continua stare de stres. Lucru care ne impiedica sa atingem o anumita performanta si de pe urma caruia ne alegem cu afectiuni psihice.

Ia-o mai usor

In jurul tau pot fi multi binevoitori care iti sugereaza mereu sa te relaxezi si sa iei lucrurile mai usor, dar cel mai probabil raspunsul tau este un mare “cum?!”.

Persoanele tensionate si cu un job solicitant (avand inclusiv sarcini de indeplinit acasa) au impresia ca nu dispun practic de nici un minut pentru a lua o pauza, pentru ca intotdeauna au ceva de facut.

Nu exista nici o indoiala ca anumite schimbari trebuie facute cand cineva incearca din toate puterile sa echilibreleze jobul stresant si responsabilitatile familiale. Dar intotdeauna trebuie sa ne facem timp si pentru noi.

Daca vei continua sa te concentrezi numai pe munca si pe treburile casei si nu iti vei acorda timp sa te relaxezi, risti sa te confrunti cu consecinte pe termen lung pe care nu le vei realiza decat mai tarziu.

Lenesii se relaxeaza mereu

Pe de alta parte, doar un numar redus de oameni stiu cum sa se relaxeze. Acestia stau intinsi pe spate si se bucura de viata de-a lungul drumului lor, asigurandu-se ca petrec suficient timp cu ei insisi citind, distrandu-se, ascultand muzica, plimbandu-se, mergand la masaj, rasfatandu-se.

Adevarul e ca daca ii intrebi, s-ar putea sa iti raspunda ca sunt chiar plictisiti de stilul lor de viata relaxat.

Din aceasta perspectiva, sigur te intrebi care este cel mai bun lucru de facut. Iar raspunsul consta in a te ingriji de ambele extreme – lucrezi din greu si apoi te relaxezi din greu. Adevarata relaxare vine numai atunci cand o persoana lucreaza suficient de mult pentru a aprecia si a se putea bucura de efectele relaxarii.

Relaxarea trebuie apreciata

E ca si cum ai manca bomboane. Cand o mesteci deja pe a treia, parca nu mai are gustul atat de dulce. Dar cand ai mancat mai intai ceva sarat sau amar, primele bomboane iti par foarte delicioase. Intensitatea gustului sarat sau amar dicteaza nivelul satietatii si incantarea sau placerea pe care le simti mancand bomboane.

In mod similar, atunci cand te relaxezi in mod continuu, placerea si aspectele pozitive ale acesteia nu mai sunt atat de intense si nici nu le mai apreciezi.

Cand ai o zi de lucru lejera, relaxarea nu ti se mai pare un lucru extraordinar. Dar cand te-ai spetit o saptamana intreaga, timpul liber din weekend ti se pare un colt de Rai.

Ai, de asemenea, si sentimentul ca ai castigat aceasta portie de relaxare si nu te simti vinovata de rasfatul pe care ti-l acorzi. Daca ai muncit din greu toata saptamana, ai fost la cumparaturi si ai facut curat prin casa, o excursie in weekend nu te va face sa simti ca pierzi timpul.

Alimenteaza-te cu energie
Relaxarea iti permite sa iti reincarci bateriile. Astfel, te vei putea concentra mai bine, vei evita starile proaste si iritabilitatea, vei gasi solutii inovatoare si iti va creste nivelul entuziasmului.

Este, de asemenea, important sa tii cont de faptul ca numai o stare de echilibru intre munca si relaxare poate mentine un nivel optim de sanatate. Prea multa munca poate determina stresul sa treaca dincolo de limita tolerantei, iar prea multa relaxare poate duce la letargie si leneveala. Iar aceste situatii afecteaza sanatatea, fenomen deseori vizibil dupa o lunga perioada de timp.

Tu reusesti sa mentii un echilibru intre munca si relaxare?

Citeste si Ai carte, n-ai parte de stres
                 In folosul comunitatii
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”