Sa traiti bine pana la 120 de ani!

Omenirea imbatraneste - in aceasta scurta propozitie avem o veste buna si una rea. Vestea cea buna este ca avem sansa sa traim mai mult, alaturi de cei dragi si cu un standard calitativ mult ridicat fata de generatiile anterioare. Vestea proasta este ca
  • Publicat:
Sa traiti bine pana la 120 de ani!
Sa traiti bine pana la 120 de ani!

Oricum, trebuie sa fim constienti ca traim mai mult si mai bine decat in trecut chiar daca am inceput sa ne plangem de E-uri, sa descoperim plumb in produsele cosmetice, mercur in peste si hormoni in carnea de pui si sa contestam valoarea vaccinurilor si a medicamentelor. Industrializarea, hrana moderna, abundenta si variata, cresterea igienei, confortului si, bineinteles dezvoltarea industriei farmaceutice, au facut ca speranta de viata sa creasca.
Se stie ca oamenii pot trai pana la aproape de 120 de ani, perfect sanatosi, cu conditia sa duca o viata echilibrata. Imbatranirea omului nu se reduce doar la secventa biologica, ci este o chestiune de ordin filosofic si social. De aceea, sunt foarte convinsa ca fiecare dintre noi imbatraneste diferit, totul se reduce la vointa, autoperceptia individuala, stilul de viata si puterea psihica. Specialistii sustin ca imbatranirea incepe in mintea noastra si ca putem sa ne controlam organismul si creierul. Folosind meditatia, un stil de viata echilibrat, alimente sanatoase, tehnici de reintinerire a corpului si de autoimplicare putem dobandi o viata lunga, un potential uman maxim si de succes, crescand echilibrul personal, fericirea si implinirea.

Ce se intampla in timp cu organismul nostru?
Unii specialisti au identificat asa-numitii markeri biologici ai imbatranirii care sunt: tensiunea arteriala (creste usor o data cu inaintarea in varsta), densitatea osoasa care scade (oasele devin mai fragile si pot genera osteoporoza), metabolismul scade (avem mai putina energie si putem sa ne ingrasam), capacitatea respiratorie (folosirea aerului si oxigenului), colesterolul (poate creste colesterolul daunator – LDL ), masa musculara (forta muschilor scade, ca si masa musculara), activitatea sexuala se diminueaza, ca si libidoul, auzul scade, se reduc si functiile imunitare, creste sensibilitatea la infectii si patologii degenerative, scade si elasticitatea pielii. Cum trebuie insa modificat procesul de imbatranire? Numeroase studii stiintifice au demonstrat ca semnele imbatranirii pot fi intarziate. In acest caz este necesara, in primul rand, modificarea propriei perceptii asupra imbatranirii corpului.

Cum se modifica alimentatia o data cu inaintarea in varsta?
Este cat se poate de clar ca, pe masura ce imbatranim, avem nevoie de hrana in cantitati mai mici, pentru ca ajungem sa consumam mai putina energie, dar si pentru ca metabolismul scade (se pare ca in jur de 0,2% in fiecare an). Necesitatile de hidrati de carbon si de grasimi scad o data cu inaintarea in varsta, de aceea si ponderea lor in alimentatie trebuie sa fie mai redusa pe masura ce imbatranim. Pe de alta parte, creste nevoia de  fibre (pentru ca intestinul devine mai lenes), de mai mult calciu (pentru ca incepem sa-l pierdem), de vegetalele (cu precadere din soia), precum si de alimente cu un continut crescut de apa. Specialistii sustin ca aceste alimente au puterea de a asigura o greutate constanta, alaturi de cei aproximativ 1,5 de litri apa pe zi.

Trucuri pentru intarzierea imbatranirii
Desi imbatranirea incepe la varsta de 20-30 ani, nu sesizam acest lucru decat dupa 40 de ani, cu toate ca majoritatea hormonilor anti-imbatranire scad semnificativ imediat dupa 20 de ani. Insa o mare parte dintre aceste efecte ale imbatranirii pot fi prevenite si in unele cazuri chiar incetinite. Pentru mentinerea unui aspect fizic tanar trebuie sa facem miscare, sa ne mobilizam permanent. De asemenea, dieta trebuie sa fie predominant hipocalorica, continand proteine de buna calitate, cat mai putine grasimi animale, mai mult vegetale, fructe si legume proaspete, salate de cruditati, germeni de grau, seminte, oua (cu moderatie insa), cereale naturale integrale, carne de peste, lactate etc. Creierul trebuie si el protejat de imbatranire. Lecitina, drojdia de bere si alte alimente bogate in vitaminele B, fructele cu coaja inchisa la culoare, nucile reprezinta „alimente de forta”, cu putere de a controla procesul de regenerare. La fel de important este sa respectam urmatoarele reguli:

* Toxinele fizice si psihice trebuie eliminate – stilul de viata si situatiile care distrug starea de bine trebuie sa fie rapid schimbate;

* Adio fumat si bauturi tari;

* Unda verde alimentelor sanatoase, suplimentelor alimentare (luate permanent), de exemplu, antioxidanti, vitaminele C, E si seleniul;

* Trebuie sa invatam sa ne ascultam propriul corp, sa ne iubim si sa ne apreciem calitatile, iar macar o data pe saptamana sa facem exercitii de meditatie, yoga si Pilates.

* Si, nu in ultimul rand, sa fim optimisti, creativi si entuziasti.

Vedetele si batranetea
Vrem, nu vrem fiecare dintre noi simte pe propria-i piele trecerea timpului, care din pacate, lasa urme vizibile pe chip. Nici celebritatile nu sunt scutite de aceasta evidenta, chiar daca au conturi cu multe zerouri si o viata aparent lipsita de griji. Cert este ca sunt cazuri cand varsta nu isi spune cuvantul iar VIP-urile arata mai bine ca in tinerete. Altii insa au imbatranit urat, nici nu ai zice, privind o fotografie din trecut, ca au aratat atat de bine. Care este explicatia? Dincolo de bagajul genetic, depinde de cat de norocos e fiecare si nu putem sa nu ne legam de viata tumultoasa de artist. Tigarile, alcoolul, noptile albe, dezmatul culinar au lasat urme pe care nici cele mai tari tratamente de infrumusetare nu le pot sterge. Sa vedem insa cum de reusesc unele staruri sa-si pastreze stralucirea si altele nu. De exemplu, Cher este reversul medaliei. Cu cat inainteaza in varsta cu atat afiseaza un look mai fresh. Operatiile estetice nu-i sunt deloc straine, practic si-a facut de toate: injectii cu colagen in buze, implanturi pentru pometi, si-a marit sanii, a facut liposuctie si lifting facial… A apelat chiar si la acupunctura pentru a stopa procesul de imbatranire. Rezultatul insa este spectaculos. La fel de bine s-au pastrat si Tina Turner, femeia cu picioare perfecte, Priscilla Presley, Susan Sarandon, Jane Fonda sau Helen Mirren. Inspirate de frumoasele antichitatii Tina Turner si Jane Fonda detin unul dintre secretele infatisarii spectaculose: imbaierile in lapte de iapa in SPA-uri exclusiviste. Susan Sarandon se multumeste cu felul in care arata si afirma ca nu apeleaza la operatii estetice, in principal pentru ca ii este frica de ele. Roscatul inchis si machiajul in nuante calde o reprezinta. Ce-i drept nici nu este adepta schimbarilor radicale de look. La cei 62 de ani, actrita Priscilla Presley, fosta sotie a regelui rock’ n’ roll-ului, Elvis Presley, ramane o aparitie de senzatie. La polul opus, se afla insa Elizabeth Taylor pe care trecerea timpului nu a iertat-o. Scolioza, de care sufera din copilarie, si care a imobilizat-o acum 10 ani intr-un scaun cu rotile a contribuit la pierderea frumusetii. Cu toate acestea, diva Hollywood-ului anilor ’60-’70 este implicata intr-o relatie cu un om de afaceri de culoare si are planuri de maritis. Elizabeth, in varsta de 75 de ani, nu se teme sa spuna DA! pentru a 9-a oara. Si barbatii se privesc in oglinda, iar unii chiar iau masuri sa-si pastreze imaginea de Don Juan. Mickey Rourke, fostul sex simbol al anilor ’80, declara ca este dependent de sex. Se lauda ca face sex in fiecare zi, dar cu alta partenera, insa gandurile negre nu-i dau pace. Nu i-ar strica insa si o vizita la dezintoxicare…
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”