Reguli pentru un somn sanatos

Somnul corect este extrem de important pentru sanatate. Daca vrei sa dormi bine si sa te odihnesti, tine cont de cateva reguli simple! Iata cateva dintre acestea!
  • Publicat:
  • Actualizat:
Reguli pentru un somn sanatos
Cum ai dormit aseara?

Traieste-ti viata la maximum! Asa suna un indemn pe care incercam cu totii sa-l respectam, limitandu-l insa la momentele de peste zi. Dar cum ramane cu somnul? Si el ocupa un loc in viata noastra… si inca unul semnificativ.

Dupa cum spun specialistii, somnul reprezinta ce-a de a treia stare a creierului si ocupa o treime din durata de viata a unui om… Deci, hai sa nu-l neglijam si sa invatam cum sa-l imbunatatim! CSID iti dezvaluie cateva secrete.

Acorda-i atentia cuvenita dormitorului   
Dormitorul este sanctuarul odihnei, drept pentru care trebuie sa il amenajam ca atare. Acesta trebuie sa fie o camera mare, care sa nu contina elemente aflate in contradictie cu somnul (obiecte care au legatura cu serviciul, fotografii ale persoanelor cu care nu te intelegi etc.).

Temperatura camerei trebuie sa fie de aproximativ 18 grade, sa induca o neutralitate termica. De preferat este ca aerul sa fie usor racoros, pentru ca este mai placut sa te cuibaresti sub plapuma si sa respiri un aer proaspat, rece,  decat unul sufocant, care iti ingreuneaza somnul.

Nu sari peste… preludiu !
Si somnul are nevoie de un preludiu. Fa un dus sau o baie fierbinte folosind sapun de tei sau lavanda, demachiaza-te, aplica-ti o crema hidratanta, spala-te pe dinti, goleste-ti vezica, pregateste-ti noptiera cu ceasul desteptator si paharul de apa si… calatoreste in lumea viselor!

Bea un ceai
Un ceai inainte de culcare este un obicei foarte bun, insa atentie! Nu orice tip de ceai. Opteaza pentru infuziile de plante sedative, cum ar fi: tei, maces, musetel, sunatoare, lavanda, hamei, floare de portocal. De asemenea, un pahar de lapte cald indulcit cu miere are aceeasi eficienta.

Maseaza-ti punctele cheie
Ai auzit de digipunctura? Este o forma derievata din acupunctura ce te poate ajuta sa iti distragi atentia de la lucrurile care te framanta. Maseaza-ti unghiul pe care il formeaza radacina degetului mare cu aratatorul sau zona de la picior dintre degetul mare si cel care-i urmeaza.

Casca in voie
E demonstrat stiintific: cascatul are numai beneficii. In primul rand, are un efect terapeutic pentru ca alunga stresul acumulat de-a lungul zilei si, in al doilea rand, el relaxeaza muschii si oxigeneaza pana si cele mai adanci colturi ale plamanilor.

Dormi pe orizontala
Te-ai intrebat vreodata de ce dormim in pozitie orizontala? Ei bine, pentru ca numai asa reusim sa invingem primul inamic al corpului nostru: gravitatia.

In cursul unei zile, din cauza acesteia, muschii care sustin coloana vertebrala trebuie sa fie incordati non stop, oasele trebuie sa ne sustina in permanenta greutatea corpului, iar inima, cu fiecare bataie a ei, trebuie sa se opuna gravitatiei, pompand sangele in sus si aspirandu-l din partea de jos.

Spune Nu ideilor preconcepute
Cu siguranta te-ai gandit, cel putin o data, ca trebuie sa adormi neaparat, in caz contrar a doua zi nu ai sa fii in forma. Ei bine, sunt niste preconceptii care nu iti fac decat rau si in plus, sunt total neadevarate. NU trebuie sa adormi obligatoriu, daca nu iti este somn.

Nu forta lucrurile, nu incerca sa-ti impui sa adormi. De-a lungul unei nopti exista intre 5 si 10 cicluri de somn. Inevitabil urmeaza unul si pentru tine. Nu te panica!

Si nu in ultimul rand, daca nu dormi o noapte nu e capat de lume. Un studiu recent facut pe voluntari a dovedit-o. Astfel, dupa o prima noapte de nesomn, oamenii au reusit sa faca fata treburilor de a doua zi. Dupa doua nopti insa, s-a observat o scadere a tensiunii, o dificultate in concentratie, o stare psihica proasta (sensibilitate, irascibilitate).

Dupa inca ceva timp in care subiectii au fost privati de somn au aparut simptome precum deficitul de memorie, lipsa increderii in sine, depresie, ca dupa cateva nopti de nesomn, sa aiba deja tulburari de identitate.

Citeste si Sunt obosita, dar ma tratez

Urmărește CSID.ro pe Google News
Rezolva pe loc urgentele dentare
Rezolva pe loc urgentele dentare
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân