Reacţii bizare ale corpului uman – să le explicăm!

Cu siguranţă te-ai întrebat cel puţin o dată de ce ţi se face pielea de găină, de ce atunci când cureţi ceapă plângi, de ce nici un bebeluş nu are pistrui sau de ce râsul provoacă…lacrimi. Iată câteva explicaţii pentru aceste “ciudăţenii” ale corpului tău.
  • Publicat:
Reacţii bizare ale corpului uman - să le explicăm!

Cu siguranţă te-ai întrebat cel puţin o dată de ce ţi se face pielea de găină, de ce atunci când cureţi ceapă plângi, de ce nici un bebeluş nu are pistrui sau de ce râsul provoacă…lacrimi. Iată câteva explicaţii pentru aceste “ciudăţenii” ale corpului tău. 

De ce râzi până…plângi? Experţii nu au găsit încă o explicaţie exactă pentru acest fenomen. Dar un lucru este de luat în considerare: atât râsul cât şi plânsul sunt reacţii psihologice. “Ambele au loc în timpul stărilor emoţionale mari, de fericire sau tristeţe, implică efecte persistente şi nu se pot opri sau declanşa automat”, spune dr. Robert R. Provine, psiholog la University of Maryland. Potrivit specialistului, ambele reacţii sunt benefice organismului, deoarece te pot ajuta să uşurezi o situaţie stresantă, prin contracararea efectelor adrenalinei. Deci, dacă râsul îţi provoacă plâns, consideră-te norocoasă!

Ce cauzează “pielea de găină”? Acest fenomen apare când îţi e frig, frică, sau pur şi simplu eşti foarte emoţiontă. Un muşchi mic, de la baza fiecărui fir de păr se contractă în acel moment provocând acele mici umflături pe piele. Bineînţeles, acesta nu este un motiv de îngrijorare din punct de vedere al sănătăţii. Dar dacă te simţi inconfortabil atunci când se întâmplă, poţi doar să te îmbraci mai gros şi, astfel, să îţi protejezi pielea de frigul care determină această reacţie.

Ce îţi face ochiul să pulseze? Există numeroase superstiţii care susţin teorii precum: îţi bate ochiul stâng, vei avea ghinion sau îţi bate ochiul drept, vei fi fericită. Se pare totuşi că aceste spasme – care apar de obicei în zona ploapelor inferioare –  sunt fenomene fiziologice perfect normale şi sunt cauzate, cel mai probabil, de rateurile unui nerv. Potrivit specialiştilor, stresul, cofeina sau oboseala cresc probabilitatea acestor spasme. Din fericire, aceste “bătăi”  trec repede de la sine şi nu provoacă nici un fel de probleme pe termen lung.

Toţi bebeluşii se nasc fără pistrui? Copiii, desigur, se pot naşte cu “semne de frumuseţe” dar  este adevărat că nu pot avea pistrui – care apar, în general, ca răspuns al pielii la expunerea la soare. După ce ies la soare, cei care au pielea şi ochii deschişi la culoare pot fi mai predispuşi la a avea pistrui.

“Acei pistrui ai băieţelului roşcat sunt doar rezultatul expunerii la soare”, afirmă Robin Ashinoff , medic dermatolog la Hackensack University Medical Center. “Atât copiii cât şi adulţi care au pistrui ar trebui să îi monitorizeze cu atenţie şi să consulte regulat un medic dermatolog” , ne sfătuieşte specialistul.

De ce plângi atunci când cureţi ceapă? Atunci când tai o ceapă, se rup şi celulele din ea, eliberând astfel enzime care produc un gaz numit sulfoxid propaneţial. Odată ce acest gaz ajunge la ochi, reacţionează cu lacrimi, pentru a produce un uşor acid sulfuric. Şi asta doare. Creierul trimite apoi semnale ochilor, pentru a produce mai multe lacrimi şi pentru a se curăţa de acel gaz. Cu cât tai mai multă ceapa, cu atât mai tare se vor irita ochii tăi. Pentru a diminua acest fenomen neplăcut, păstrează ceapa în frigider înainte de tăiere, temperaturile scăzute făcând eliberarea enzimelor mai lentă. 

 

Autor: Iulia Pocol

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân