Rana pe col si sangerare suspecta

O cititoare intreaba specialistul.
  • Publicat:
Rana pe col si sangerare suspecta
Rana pe col

In urma cu cateva luni, am avut o infec­tie cu Candida. Am urmat vreo 3 trata­mente pana a disparut de tot si tot atunci, la controlul ginecologic, medicul a constatat ca am o rana pe col.

Am facut Papanicolau care a iesit foar­­te bine, am facut testul HPV care a iesit negativ si am facut si o colposcopie. In urma acesteia, mi-a fost recomandat ERAD deoarece rana este de 3 cm si nu poate fi cauterizata.

Chiar este necesara aceasta interventie? Mi s-a recomandat si vaccinul impotriva cancerului de col.

Chiar daca terapia a fost eficienta in eliminarea cauzei – infectia cu Candida – rana provocata deja in timpul infectiei nu s-a putut vindeca de la sine intrucat este destul de mare si celulele de la acel nivel au suferit modificari majore de tip inflamator.

Cu siguranta, interventia va rezolva problema si grija ta va fi de acum incolo, evitarea reinfectarii cu Candida si alti agenti patogeni.

Vaccinarea ti s-a recomandat strict ca masura profilactica intrucat este dovedit faptul ca evitarea infectarii cu HPV protejeaza orice femeie de cancerul de col uterin. Insa este optionala.

Doar ca exemplu, daca nu vei avea viata sexuala deloc de acum incolo, nu ai avea de unde sa contactezi vreuna din cele 4 tulpini periculoase sau aproximativ alte 35 mai putin periculoase.

Sau, daca ai un partener stabil, care nu te-a infectat pana acum si iti este fidel 100%, iarasi, nu sunt motive de im­bolnavire.

Daca insa nu te afli in una din aceste situatii, esti supusa ris­cului contractarii si de aceea medicii sunt cel putin datori sa te informeze si sa iti recomande aceasta masura eficienta de profilaxie a cancerului de col, considerata pe plan mondial ca fiind una cu riscuri si efecte secundare minime.

Decizia iti apartine, dar chiar nu e nici un motiv de panica deocamdata!

Sangerare suspecta

In timp ce faceam dragoste cu iubitul meu am avut o sangerare, nu in cantitate mare, dar ma durea. Menstruatia mi-a trecut acum 5 zile. Sa am oare ceva?

Sangerarea este un simptom al unei afectiuni la nivelul colului uterin sau vaginului, asa ca mergi la ginecolog pentru un consult si recomandarea celui mai potrivit lubrifiant in cazul tau.

Citeste si Ranile de pe col nu se cauterizeaza!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”